Kerthelység

2010. jan 30.

Szerződésre várva…

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Az elmúlt év utolsó napjaiban több jelentős esemény is történt a Városfejlesztő Zrt. háza táján. Ezekről kérdeztük Tóth-Deme Miklós (képünkön) vezérigazgatót.

– Itt az új év, közeledik a Főutca-projekt rajtjának napja. Hogy állnak az adminisztratív előkészületek?
– A karácsonyfa alá megkaptuk a Pro Régiós tájékoztatást a támogatási összeg elnyeréséről. Az értesítés a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján (www.nfu.hu) is olvasható. A lényeg, hogy 833 millió forint támogatás odaítéléséről döntöttek most már véglegesen. Ahhoz, hogy ez valóban lehívható legyen, már csak az kell, hogy a támogatási szerződés az állami szervek és Törökbálint város önkormányzata között aláírásra kerüljön. Ez a szerződés fogja rögzíteni a lehívási feltételeket, vagy is azt, hogy milyen ütemezésben mire kell költenünk, illetve hogyan kell elszámolnunk ezzel a pénzzel. A támogatási szerződés hatálybalépésétől számítva tizennyolc hónapunk van a feladat végrehajtására. Ez önmagában is nagyon feszes határidő. A bontási munkálatok csak a szerződés aláírása után kezdődhetnek meg.
– Ezek szerint már csak ez az egyetlen szerződés hiányzik ahhoz, hogy elkezdődjenek a munkálatok. Mikor várható a szerződés aláírása?
– Valamikor február folyamán. Azért fogalmazok ilyen óvatosan, mert ez valójában nem rajtunk, az önkormányzaton, illetve a Városfejlesztő Zrt.-n múlik. Amint a pontosításokat megtesszük, részünkről akár holnap is aláírhatjuk a megállapodást. Így tehát a jelenlegi tervek szerint az előzetesen számított időben, április elején megkezdődhetnek a bontási munkák a leendő új városháza terültén. A lebontásra váró épületekben jelenleg is az önkormányzat irodái működnek. Az ügyintézési rendben nem lesz fennakadás. A költözködés menetrendjéről dr. Horti István jegyző fogja folyamatosan tájékoztatni Törökbálint polgárait.
– A Városfejlesztő Zrt.-ben december végén személyi változások is történtek. Beszélne erről bővebben?
– Projektmenedzserként Gyarmati Mihály személyében komoly tapasztalattal rendelkező szakemberrel erősödött a csapatunk. Őt önkormányzati képviselői minőségében már megismerhették a törökbálintiak. Gyarmati úr a munkák műszaki megvalósításáért felel majd. A projektet áttekintve több nagyon hasznos javaslattal élt, amelyek – ha a támogató részéről is meghallgatásra találnak – sok pénzt spórolhatnak meg a városnak a kivitelezés során.
A másik változás a társaság kommunikációs és marketingtevékenységét érinti. A Városfejlesztő Zrt. tulajdonosa, Törökbálint Város Önkormányzata kiemelt hangsúlyt helyez a lakosság folyamatos tájékoztatására és a fejlesztési projektek széles körű megismertetésére. Ezt a célt szolgálják a lakossági fórumok, a publikációk, a különböző civil szervezetekkel folyó egyeztetések vagy például a novemberben megrendezett Városfejlesztés Napja rendezvény. És természetesen ide sorolom a nagy sikerű Városfejlesztő Csapatjátékot is, amelynek második fordulójára január 16–17-én kerül sor. Mindemellett az elmúlt időszakban egyre több ember fordult hozzánk projekttel kapcsolatos kérdésekkel. Világossá vált, hogy a megnövekedett kommunikációs és marketingfeladatok ellátása egész embert kíván, ezért ezeknek a feladatoknak a koordinálásáért ezután Halász Örs kommunikációs és marketingigazgató felel majd. Ő eddig a zrt. felügyelőbizottságának elnöke volt, és javaslataival, kapcsolataival nagyban segítette a munkánkat. Mivel a felügyelőbizottsági tagság nem egyeztethető össze az igazgatói pozícióval, előbbi megbízatásáról lemondott.
A felügyelőbizottság elnöki tisztjének betöltésére dr. Hajós Bélát kérte fel a polgármester úr. Személyében egy nagy tudású vízügyi szakembert nyert a társaság, aki saját szakterületének keretein belül eddig is nagyon sokat tett Törökbálint fejlődéséért.
– Az említett Városfejlesztő Csapatjátéknak egyaránt nagy sikere volt a játékosok és a megfigyelők körében: remek volt a hangulat és nagyszerű ötletek körvonalazódtak. Miben különbözött a második forduló az elsőtől?
– Halász Örs marketing-kommunikációs igazgató: Az első forduló teljes egészében a Főutca körül forgott, ide kellett kitalálni a fejlesztéseket, tartalmi funkcióval tölteni meg az utcát. Ehhez képest a második fordulóban két fejlesztésre váró terület felhasználására kellett terveket készíteniük a versenyzőknek. Változás volt az is, hogy a csapatok ezúttal nem meghívott személyekből álltak, hiszen az elmúlt hetekben közzétett felhívásunkra sokan jelentkeztek játékosnak. A szervező British Council és a Játékmester Szövetség ’39 sok meglepetéssel és izgalmas feladatokkal várta a csapatokat. A vasárnapi ötletprezentációkat kulturális elemekkel is színesítettük: a nézőket a Zimándy Általános Iskola tánccsoportja, valamint a Bálint Márton iskola diákjainak musicalműsora szórakoztatta.

Ny.E.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!