Kerthelység

2010. jan 30.

Minden eredményért meg kell küzdeni…

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Törökbálint egészségügyi ellátásában több jelentős változás is történt az elmúlt években. A 6. felnőtt háziorvosi körzet rendelőjében dr. Karvázy Dominika doktornőnél tett látogatásunk után ezekről beszélgettünk Rothauszky Györgynével, a 9. választókörzet képviselőjével, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnökével.

– Ön szerint hogyan alakult Törökbálint egészségügyi alapellátása az elmúlt években?
– Nagyon sok minden történt amióta a szociális és egészségügyi bizottság elnöke  lettem. Azzal a szándékkal kezdtem hozzá a feladataimhoz, hogy amit csak lehet, megteszek azért, hogy a Törökbálinton élők számára a település a lehetőségeihez mérten a legjobb ellátást biztosítsa. Bőven akadt tennivaló ezen a téren. Az első nagy lépés az egészségterv kidolgozása volt, hiszen az ellátásban megvalósuló fejlesztések végrehajtása csakis egy jól átgondolt, szakszerű terv megalkotásával és ennek következetes végrehajtásával lehetséges. Az egészségterv megalkotása és elfogadása azért is volt döntő fontosságú, mert a város csak ennek birtokában pályázhat az egészségügyi ellátásban felhasználható forrásokra. A betegségek megelőzésének vagy időben történő diagnosztizálásának fontosságát nem győzik hangsúlyozni az orvosok, legyen szó bármely szakterületről. Az sem számít új felismerésnek, hogy a betegségek megelőzése sokkal kevesebbe kerül, mint a már kialakult betegség gyógyítása. Így az önkormányzatnak mint az egészségügyi alapellátás fenntartójának is elemi érdeke, hogy minél átfogóbban és hatékonyabban alakítsa az ezzel kapcsolatos fejlesztéseit. Az egészségügyi bizottság minden testületi ülésre előterjesztések sokaságával érkezik, és örömmel mondhatom, hogy az önkormányzat saját lehetőségeinek keretén belül minden támogatást igyekszik megadni a fejlesztések megvalósításához. Így például a preventív diagnosztikai szűrés – különböző gyakori betegségek szűrése – is elérhető a háziorvosi rendelőkben.
– Melyek a legfontosabb fejlesztések, amelyek megvalósultak az elmúlt években?
– Az egészségterv elfogadását követően az első megvalósult nagyobb jelentőségű munka a 3. gyermekorvosi körzet létrehozása volt. Ennek következtében az egy gyermekorvosra jutó ellátandó gyermekek száma jelentősen csökkent, így egy gyermek ellátására több időt tudnak fordítani. Ez nagy könnyebbséget jelent a gyerekes családoknak, hiszen az új orvosi rendelőben is gyakorlatilag várakozás nélkül gyors, szakszerű ellátást kaphatnak a gyerekek. Aki ült már órákat egy beteg gyerekekkel teli váróteremben, az tudja, hogy ez mit jelent.
A második fontos esemény a 6. háziorvosi körzet állandó működtetőjének kiválasztása, megbízása volt. A körzet évek óta helyettesítéssel való ellátása után úgy gondolom, ez végre megnyugtatóan rendeződött. Dr. Karvázy Dominika személyében egy rendkívül energikus, lelkes, nagy tapasztalattal rendelkező fiatal orvossal lett gazdagabb a városunk. Aki ellátogat a Kazinczy utcai rendelőbe, tapasztalhatja, hogy a megújult, szép környezetben dolgozó doktornő és asszisztense a hozzáfordulók szokásos ellátásán kívül igyekszik figyelembe venni a páciensek kényelmi szempontjait is. Néhány nappal a rendelés beindulása után már megszervezték például a helyi vérvételi lehetőséget, ami nagy könnyebbséget jelenthet azok számára, akiknek nincs idejük a reggeli sorban állásra.
– Küzdeni kellett ezekért az eredményekért?
– Nyilván sok megvalósításra váró terv, ötlet van minden képviselő tarsolyában, és mindenki a sajátjához szeretne lehetőséget és pénzt kiharcolni. Ebben a harcban azt hiszem, elég kitartó vagyok. Ennek köszönhető például, hogy megmaradt, sőt kibővült az önkormányzat által finanszírozott nőgyógyászati szakrendelés a városban. Szakellátás vonatkozásában Budaörs ellátási körzetéhez tartozunk, ezenkívül a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet működtet még szakrendeléseket városunkban, sajnos csekély óraszámban. Amennyiben az önkormányzat – a lakosság érdekeit figyelembe véve – égetően szükségesnek tartja bizonyos szakrendelések működését, úgy azt saját költségvetéséből kell finanszíroznia. Így kerülhetett sor a nőgyógyászati rendelés finanszírozására is. Ez azt jelenti, hogy a rendelőhelyiséget, az orvos fizetését, a vizsgálatok költségeit, az összes ellátással járó költséget az önkormányzat saját büdzséből fizeti. Tekintettel Törökbálint növekvő számú lakosságára, úgy gondolom, hogy a közeljövőben igenis szüksége lenne a városnak egy új, a XXI. század követelményeinek is megfelelő egészségházra, ahol a különböző szakrendeléseket is igénybe vehetnék a lakosok. Így nem kellene egész napokat eltöltenünk zsúfolt várótermekben, gyorsabban, egyszerűbben gyógyulhatnának Törökbálint polgárai.
Az időközi önkormányzati választások utáni két és fél év rövid idő ahhoz, hogy ilyen hosszú távú terveket minden elemében megvalósítsunk. A Fidesz-KDNP képviselőcsoport egyik fontos célkitűzése volt, hogy Törökbálinton az önkormányzat és a polgármesteri hivatal által nyújtott szolgáltatásokat magasabb színvonalra emeljük, az alapfeladatait ellátó önkormányzat helyett a településen élők számára magasabb ellátottsági szintet biztosító önkormányzatot működtessünk. Ennek a magasabb szintnek egyik fontos – és költséges – eleme az egészségügy. A Szociális és Egészségügyi Bizottság elnökeként ennek a célnak az eléréséért fogok dolgozni a jövőben is.

Perjés


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!