Kerthelység

2010. jan 30.

Zimándy-hírek

Írta: admin Kategória: GYEREKSAROK

Papp Zsolt, a Zimándy Ignác Általános Iskola 8. c osztályos tanulója nagyapjának, az író Papp Andrásnak a nyomdokait követve gyakran ragad tollat. Ízelítőül álljon itt a nagyapa és az unoka munkáiból néhány részlet.

Papp András:
Gyermekkorom legszebb karácsonya*
(részletek)

Az én legszebb karácsonyom már nagyon régen volt. Még 1947-ben. Akkor, amikor egy szörnyű világégés után még nem tért egészen magához a nemzet, amikor még tombolt a szegénység. Egy haldoklásból alig éledő, kifosztott, meggyalázott ország kétségbeesetten küzdött azért, hogy újra talpra álljon. (…) Ilyen körülmények között készülődött mindenki a karácsonyra. Én is.
Ez a nagy készülődés abból állt, hogy előszedtem a hónapok óta gyűjtögetett ezüstpapírjaimat, hogy szaloncukrot készítsek. De nem ám cukorból, mert azt nem lehetett kapni, sőt még kenyérhéjból sem, mert kenyér sem volt otthon egy darabka sem, hanem az udvaron összeszedett kavicsokból. (…)
Akkor éjszaka álmodtam. Hogy mit, arra nem emlékszem, csak a hangulatra. A békés, csendes, nyugalmas hangulatra. Ezzel a hangulattal ébredtem fel karácsony reggelén. (…) Béke volt, csend és nyugalom. Akkor vettem észre, hogy éjszaka csoda történt. Nagy-nagy csoda. Az üvegben az akácfa fenyőgallyá változott, rajta szaloncukor, igazi szaloncukor, angyalhaj és gyertya. És alatta egy arasznyi zöld teherautó. Igazi játék.
Anyám előbb mosolygott, nevetett, én is, azután mindketten elsírtuk magunkat. Nem a bánattól, hanem a boldogságtól. (…)

Papp Zsolt (8. c):
Szerelem

Majd szétszed ez az érzés. Istenem… teljesítsd a kérést: ne legyen olyan perc, hogy ne szeressen! Elméjében mindig szerelmeként keressen…
Sosem tapasztaltam még ilyen gyönyörűt, ha látom őt, szívemben érzem a jövőt.

Édesanyámhoz
Akárhányszor a szemedbe nézek, tudom, a nyomodba se érek – csak arra kérek esélyt, hogy sokáig Melletted éljek –
Ha Te nem lennél, értelmetlen lenne nekem még a lét, s lelkemben a halál ezer kést fenne –
Mindent megadtál nekem – és ezt éveim sorjázó során az életemmel köszönhetem, drága Édesanyám!

*Papp András: Sorsok és álmok. Rím Könyvkiadó, Budapest, 2008.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!