Kerthelység

2010. jan 30.

Jótékonysági bál a Bálint Márton Általános és Középiskolában

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Végh Andrással, az Iskolaszék elnökével

– Először is a legfontosabb információk: mikor és hol rendezik a bált?
– 2010. február 6-án 18.30-kor a Bálint Márton iskola sportcsarnokában.

– A bált elsősorban az iskolába járó gyerekek szüleinek rendezik?
– Nem csak a szülőknek, várunk mindenkit, aki szeretne eltölteni egy kellemes estét: tanárokat, rokonokat, barátokat, bárkit.
– Ez az ötödik bál, amit a Bálint Márton iskolában megrendeznek. Honnan jött az ötlet?
– Hat évvel ezelőtt az iskolában újjászerveződött a szülői munkaközösség, új iskolaszéket választottak. Nagyon jó kis társaság verbuválódott össze. Olyan szülők és pedagógusok találkoztak, akik szívügyüknek tekintették az iskola és a szülői közösség kapcsolatának szorosabbra fűzését. Akkor arról kezdtünk beszélgetni, hogy az iskolában milyen olyan jellegű tevékenységekbe folyhatnánk bele mi, szülők, ahol – együttműködve az iskolával – egyrészt valahogy segíthetnénk az iskolát, anyagilag, erkölcsileg, bármilyen támogatás formájában. Illetve akkor vetődött fel az is, hogy el kellene indítani valamiféle tradíciót, ami segít az iskola szellemiségének továbberősítésében, mégpedig úgy, hogy ebben a szülők is részt vehessenek. Ez egy olyan „játék”, ahol mi vagyunk a szülők, de van még egy „szülő”, mégpedig az iskola. A gyerekeink itt töltenek el hat-nyolc órát a napjukból. Szerintem nagyon fontos, hogy a szülők magukénak is érezzék az iskolát, szoros kapcsolatot ápoljanak a pedagógusokkal, hiszen a gyerekek nevelése közös feladatunk. Ismerjék meg jobban az iskolában folyó munkát, a tanárokat, akik a gyerekeiket tanítják, nevelik. Egy ilyen bál éppen jó alkalom, hogy a fehér asztal mellett szülők és tanárok emberként is megismerhessék egymást. Innen indultunk el.
– Miért „jótékonysági” ez a bál?
– A bevételek az iskola két alapítványát, az Idegen nyelvi Alapítványt és az Értékközvetítő Iskola Alapítványt támogatják. A belépőjegyek, amelyek ára évek óta nem változott és a vacsorát is magában foglalja, 3000 forint, az iskolatitkárságon vásárolhatók meg. Ez valójában a rendezés és az ételek költségeit tartalmazza. A valódi bevételek a tombolajegyek árusításából, illetve a támogatói jegyekből származnak, utóbbiak 1000 forintért kaphatók. Örömmel fogadunk mindenféle felajánlást, ajándéktárgyat, szolgáltatást, bármit. Volt például olyan nyeremény is, ahol az egyik fodrász anyuka egy komplett hajfestéssel egybekötött hajápoló kezelést ajánlott fel. Aki megnyerte, nagyon örült neki.
– Mennyi bevételre tettek szert így az alapítványok?
– Először körülbelül 150 ezer, legutóbb már majdnem 700 ezer forint gyűlt össze, ami egy iskolai alapítvány életében jelentős összeg, főleg, hogy ezt arra költhetik, amire éppen szükség van. Egyébként elég határozottan arra ösztökéljük a szülőket, hogy például az adójuk felajánlható egy százalékát, ha nincs vele más szándékuk, ne felejtsék el az iskola javára átutalni. Hasonló lehetőségek vannak a vállalatok, vállalkozások adózási rendszerében is. Csak egy kis utánajárás, és valóban jelentős összegekkel támogathatjuk gyermekünk iskoláját. Az így befolyt összegek az iskola szabad pénzeszközei lehetnek, amivel lényegesen könnyebben gazdálkodhat. Végeredményben pedig a saját gyermekünk is részesül ezekből a javakból, hiszen az ő tanulókörnyezete szépül, modernizálódik. Tehát ez az a történet, ahol tényleg mindenki jól jár.
– Egy ekkora rendezvény megszervezése, lebonyolítása komoly feladat. Ki vállalja ezt magára?
– Ez az ötödik bál, mostanra mindenkinek megvan a kialakult feladata. Van, aki az ételért vagy a büfé kínálatáért felel, mások a műsorral készülnek. Tanárok, szülők, diákok, mindenki együtt dolgozik a megvalósításért. A díszletek elkészítését például már évek óta Hajdú Márta tanárnő vállalta, aki tanítványaival, sőt az egész családjával hihetetlen lelkesedéssel varázsolja bálteremmé a tornacsarnokot. Nagyon sokat segítenek az iskola technikai dolgozói is, a takarítók, karbantartók. Egy csomó különmunkát vállalnak, segítenek építeni és aztán lebontani a díszletet, segítenek a takarításban. Amikor pedig eljön az este, együtt mulatunk, ünnepelünk. Én elsősorban a szervezést és a dolgok hivatalos részét vállaltam magamra. A közös munka nagyon összehozott mindenkit. Így talán már nem olyan nehéz a bálon elengedni magunkat, és inkább barátokként, jó ismerősökként együtt szórakozni, akár hajnalig is.
– Milyen műsorral készültök?
– Azt hiszem, nagyon színvonalas produkciókat láthatunk az idén is, hiszen újra vendégünk lesz Szentpéteri Csilla. Másik sztárvendégünk Zentai Márk (Mark), akit a könnyűzene tini rajongói jól ismernek. Lesz meglepetésműsor az iskola diákjainak előadásában. Vendégünk lesz a Kiss zenész család Érdről, akik szintén egy nagyszerű zenei blokkal lépnek fel. Fellép még egy jó kis blues- és rockzenét játszó zenekar, amelynek tagjai az iskola tanárai, sőt néhány szülő is erősíti a csapatot. A tánczenét pedig egész éjjel egy remek szerződtetett zenekar szolgáltatja. Nagyon készülünk, és remélem, hogy ez az este is olyan jól sikerül majd, mit az előző években. Szeretettel várunk mindenkit!

Ny.E.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!