Kerthelység

2010. jan 30.

A teákról

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Így, télvíz idején megnő a kedvünk a rendszeres teázáshoz. S mivel a kínálat teafüvekből zavarba ejtően bőséges, a választás előtt nem árt néhány hasznos tanácsot fontolóra venni.

A tea – melynek „felfedezését” a legenda az i. e. 2700 körüli idők Kínájából eredezteti – a világ egyik legkedveltebb itala. Nálunk ugyan nincs olyan kultusza, mint számos országban, de szívesen fogyasztjuk, különösen a téli influenzák idején. A kínálat széles: a zöld tea, a fekete tea és a különféle gyümölcsteák éppúgy megtalálhatók, mint a fehér és ún. élvezeti teák, például a rooibos (afrikai vörös tea) vagy a dél-amerikai maté. S hogy melyik mellett döntsünk? Választáskor – legalábbis a honi „teaszakértők” szerint – az aroma, illat mellett érdemes a minőségre is odafigyelni. Nem árt ugyanis tudni, hogy a klasszikus teaültetvényeken még mindig sok helyütt alkalmazzák a rovar- és gombaölő-szereket, melyekből a gondos kezelés ellenére is maradhat a tealeveleken. Ezért, ha nem is bioteát vásárolunk, legalább válasszunk „Fair Trade” (méltányos kereskedelem) címkével ellátottat. Ezek szintén vegyszermaradvány-mentesek: garancia erre a rendszer, melyen belül – a termesztéstől a feldolgozásig – folyamatosan ellenőrzik a minőséget.

Gyógyteák
A gyógyteák tárháza szintén nagy választékot kínál. Megfázáskor igen jó hatás érhető el az édesköményből, hársfavirágból, kankalingyökérből, zsályalevélből, kakukkfűből és kamillából készült teák rendszeres fogyasztásával, de nagyon kiváló gyógyító a bodzavirág-, valamint a csipkebogyótea is. Ez utóbbi erénye, hogy a C-vitamin mellett nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat és B1-vitamint. Jó hatással van a szívizom és az idegsejtek működésére, a zsírok, és alkoholok lebontására, serkenti a memóriát, javítja a koncentrálóképességet.

Bioteák
A jó minőségű bioteák ellenőrzött teaültetvényekről származnak, ahol kizárólag természetes növényvédő módszerekkel óvják a cserjéket a kártevőktől, így vegyszerektől mentesek. A szüretelés például a bio zöld tea esetében kézzel történik, hiszen a növény felső rügye alatti levelek adják az alapanyagot. Ezeket megfonnyasztják, majd gőzölik és enyhén pörkölik, s a kíméletes eljárásoknak köszönhetően a sejtek sértetlenek maradnak, aminek eredményeként megtartják értékes alkotóelemeiket.

A nálunk sokak által kedvelt gyümölcsteák esetében sem árt az óvatosság, hiszen egy részük soha nem „találkozott” a teacserjével. Ízüket, színüket – szemben a valóban minőségi gyümölcsteákkal – nem az epertől, málnától stb., hanem műaromáktól, élelmiszer-színezékektől kapják.
A főleg Kínából, Japánból, kisebb mértékben Indiából és Sri Lankáról származó zöld tea szintén népszerű a hazai teafogyasztók körében. Ebben szerepet játszik az is, hogy a zöld teának számos jótékony – például immunerősítő, vírus- és baktériumölő, valamint rákellenes – hatást tulajdonítanak. Emellett kiváló méregtelenítő, amit fokoznak a benne található C-, B2-, D- és K-vitaminok és karotinoidok. A Japánban termesztett zöld tea kissé fűízű, szénaillatú, a kínai kesernyésebb, míg az indiai gyümölcsös aromájú.
A rooibos tea fogyasztása – melynek alapanyaga a nyugat-fokföldi Cedarberg hegységben őshonos, 1-1,5 méterre megnövő, tűszerű levélkéket hozó cserje – ugyancsak kiváló hatással van a szervezetre. Ásványi anyagokban, nyomelemekben (kálium, magnézium, vas, kalcium, réz, fluor) és flavonoidokban gazdag, de bőven tartalmaz gyümölcscukrokat, poliszaharidokat, aromás illóolajokat és vitaminokat (karotinok, C-, E-vitamin) is. Enyhe gyomornyugtató, anyagcsere-folyamatokat serkentő, szélgörcsoldó hatású.
A maté tea fája Dél-Uruguay és Argentína növénye, melynek leveleiből és szárából készíthető a teaféle kellemes ital. Kémiai tulajdonságaiban hasonlít a zöld teához, de annál táplálóbb: a szervezet számára fontos vitaminok mellett ásványi anyagokat (káliumot, nátriumot, mangánt, magnéziumot) is bőven tartalmaz. Vizelethajtó, ellazítja a periferikus ereket, javítja a szellemi képességet, serkenti a fáradt idegrendszert, ugyanakkor nyugtató hatású is.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!