Kerthelység

2009. dec 31.

Még nem elég hosszú a sor, most az ön gyermekén a sor – avagy neveljünk újabb olimpikonokat!

Írta: admin Kategória: Nincs kategorizálva

Ahogy a gyerkőcök cseperednek, egyre inkább érik az emberben a gondolat: sportra kéne nevelni. Azonban itt sokan elakadnak. Mivel érdemes foglalkozni és az sem utolsó szempont, mi az, ami elérhető. Ha szétnézünk a környékünkön, szembetűnik néhány dolog.

Mondjuk, hogy a futball jó. Átmozgatja a gyerekeket, kellőképpen elfáradnak az edzéseken. Viszont a futballistákból Dunát lehetne rekeszteni, a lányok pedig abszolút kimaradnak belőle. A közelben van kosárlabda, kézilabda, harcművészetek, de inkább a nagyoknak. Vívás eddig nem volt a környéken, ám Gulácsi Ferenc vívóedző ellátogatott hozzánk, hogy szeretne vívó szakosztályt toborozni. A kicsiket szemelte ki magának, pontosabban az általános iskola 3. és 4. osztályosait. A tervek szerint az első edzés 2010. január 13-án lesz. A részleteket megtudhatják az elérhetőségeken vagy akár a rendezvényen. Apropó, rendezvény. 2010. január 4-én délelőtt a Bálint Márton Általános és Középiskola tornatermében bemutató lesz. Olimpikonok látogatnak el városunkba és mutatják be tudományukat. Közöttük Nemcsik Zsolt is, aki igen kedves a szívünknek. Vagy Szilágyi Áron, az ifjú reménység, és még sorolhatnám. Gulácsi Ferenc támogat/támogatott már Európa- és világbajnokokat és ő maga is rendkívüli eredményekkel büszkélkedhet. (Erről majd mesél az interjúban, amit a következő számban olvashatnak.)
Na, most kicsit a vívásról. Érdemes tudni, hogy maga a sportág három részre tagolódik: kard, tőr és párbajtőr. Mindháromban képviseltetik magukat a gyengébbik nem tagjai is (Nagy Tímea világ- és Európa-bajnoki érmek tulajdonosa és olimpiai bajnok. Tízévesen vett először vívóeszközt a kezébe). A három szakág alapjai nagyjából megegyeznek, a különbségek:
kard: találat vágással és szúrással lehetséges, ám csak deréktól fölfelé érvényes. Az ez alatti mélyvágásnak minősül, a gép nem jelez;
tőr: az érvényes felület csakis a törzs, a fej és a karok érvénytelen;
párbajtőr: csak szúrni lehet és az egész test érvényes. A találatok között viszont rendkívül kicsi az időbeli különbség. Ha mindkét fél talál, kettős találatnak minősül.

Az érdeklődő gyerekeket és szüleiket sok szeretettel várja Gulácsi Ferenc és az olimpikonok 2010. január 4-én délelőtt a Bálint Márton Általános és Középiskola tornatermében.

Gulácsi Ferenc elérhetősége:
Telefon: 30/325-8662
E-mail: gulacsiferenc@upcmail.hu

Remélem, ez a kis beharangozó meghozza a kedvet. Megnézni, hogy miről is van szó, semmibe sem kerül. Ezért azt mondom: találkozzunk ott! És további sportsikereket kívánok!
Charlie



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!