Kerthelység

2009. dec 31.

„Régi ötlet, nagy lendület!”

Írta: admin Kategória: GYEREKSAROK

Zimirádió –Törökbálint

Különös dologra lettek figyelmesek a törökbálinti Kerthelység újság munkatársai. Amíg a szürke péntek reggeleken az emberek nagy része alig tud felkelni, és az egész heti munkával, tanulással a háta mögött csak vánszorog az iskoláig vagy a munkahelyig, addig a Zimándy Ignác Általános Iskola tanulói és tanárai fürgén és frissen tartanak az iskolába minden péntek reggel. Mi lehet a titkuk? Mi ad nekik erőt ezeken a nyúlós, esős téli reggeleken? Ennek járt utána tudósítónk.
Az iskola kapui mint rendesen, ezen a péntek reggelen is fél nyolckor nyíltak meg a gyerekek előtt. A tudósító megfigyelte, hogy a korai időpont és a hétvégi hangulat ellenére mindenki igyekezett mielőbb belépni az osztályterembe, és a tanulókon, valamint a tantestület korán érkező tagjain is a vidám várakozás jelei látszottak. Többen izgatottan pislogtak fel az ajtó fölé szerelt hangszóróra.  Még néhány perc, és fény derült a titokra. A hangszóróból ugyanis felhangzottak a Zimirádió beköszönő szignáljának első akkordjai. A vidám műsort, amely egészen az első óra elejéig tartott, nagy érdeklődéssel figyelte a gyereksereg. Az adás profi módon összeállított programjában volt minden, ami egy péntek reggelen jókedvre derítheti a hallgatókat. Megtudhattuk belőle, milyen jeles napokat ünnepeltek a világban ezen a héten, és hogy mi minden történt az iskolában. Mi lett a focimeccsek eredménye, kik értek el helyezést a szavalóversenyen. A műsor összeállításában a hallgatók is segédkeztek, hiszen az iskolarádió ládájában egész héten gyűltek a hozzászólások, beszámolók, amelyekből a szerkesztőség tagjai válogatták ki a legjobbakat. Mint azt titkos forrásokból megtudtuk, a  beérkező pályamunkák száma egyre gyarapszik, és legtöbbjük igazi lelkesedésről árulkodik. Sok az igényesen összeállított beszámoló, amely méltán kap helyet az iskolarádió adásában. Része a műsornak a könyvajánló rovat is, ahol kivételesen nem a kötelező olvasmányokat ajánlják a gyerekek társaik figyelmébe. Az egyes műsorrészeket profi fel- és lekonferálások választják el egymástól, és a zenei betétek is hozzájárulnak, hogy a hallgatóság felfrissülve, hasznos új információk birtokában kezdje az első órát péntek reggel a Zimándyban. Tudósítónk megjegyezte még, hogy a rádiós gyerekek nagyon szépen beszélik ékes magyar nyelvünket. Hangsúlyozás és artikuláció dolgában lenne mit tanulni tőlük korunk felnőtt, hivatásos műsorvezetőinek.
Tudósítónk ezek után kíváncsi volt a stábra, amely ezeket a vidám, tartalmas műsorokat készíti. Az alkotók szerénysége miatt rejtett mikrofon és kamera segítségével sikerült csak kideríteni, hogy a diákszerkesztőket Pócsik Gusztáv Norbert tanár úr segíti a munkában. A stáb tagjai olyan felső tagozatos diákok, akik szívesen vesznek részt szavaló- és prózamondó versenyeken, és szeretik a magyar nyelvet. Az iskola rádióadásának összeállításában és elkészítésében nagy lelkesedéssel működnek közre. Folyamatosan új és új ötletekkel állnak elő. A munkát nagy szakértelemmel, türelemmel és szeretettel irányítja Guszti bácsi, akinek mindig van még egy B terv a tarsolyában, ha esetleg valamelyik előre megbeszélt tudósítás nem készülne el időben.
Szupertitkos forrásokból megtudtuk, hogy aki esetleg elmulasztotta az eddigi hat adás valamelyikét, az a www.iskolaradio.blogspot.com internetes oldal felkeresésével bepótolhatja mulasztását. A színes oldalon, amely szintén Guszti bácsi lelkesedését dicséri, több, az adással kapcsolatos érdekes információra is rábukkanhatnak az érdeklődők.
Lekonferálás: „Régi ötlet, nagy lendület!” Guszti bácsi szavaival élve ez hát a Zimirádió titkos receptje unalmas péntek reggelek felpörgetésére. A Kerthelység Magazin szerkesztőségének csupán egy rövid üzenete van az ifjú rádióskollégák számára: Hajrá Zimirádió!

Lapzárta előtt néhány nappal került birtokunkba a Zimándy Iskolarádió szerkesztőségének titkos névsora, amelyet most az információ közérdekű tartalmára való tekintettel megosztunk olvasóinkkal:
Az adás főszerkesztője: Pócsik Gusztáv Norbert tanár úr.
Szerkesztőségi tagok: Pápai Márta, Farkas Viktória Nóra, Törtei Tea, Török Janka, Veszely Noémi, Babcsán Dorka, Gáznár Eszter, Széperdei-Farkas Valentin.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!