Kerthelység

2009. dec 31.

Egy hét Egyiptomban

Írta: admin Kategória: KIKAPCSOLÓ

Utazások az Anubissal

Afrika. Egyiptom. Az átlag magyar ember számára egzotikus távoli tájakat idéznek ezek a nevek. A történelem, földrajz és művészettörténeti könyvekből, az ismeretterjesztő tévécsatornák műsoraiból már sok mindent tudunk róluk, de legtöbbünkben fel sem merül, hogy valaha mi is eljuthatunk ezekre a tájakra. Pedig ha egy dohányos ember, aki naponta elszív egy dobozzal, beledobja egy perselybe a cigarettára szánt pénzét, akkor egy év múlva egy 13 napos nílusi hajóútra fizethet be belőle az Anubis Travel irodájában, és még egy kis költőpénzre is futja majd. Nem elérhetetlen álom tehát, hanem elhatározás kérdése. És higgyék el, egy ilyen utazás kedvéért megéri leszokni a dohányzásról!

Ha valaki utazásra adja a fejét, jó, ha még időben eldönti, hogy tengerparti pihenésre, napfürdőzésre és koktélozásra, vagy amolyan kirándulós „mindent látni akarok” típusú utazásra vágyik-e. Sőt az Anubis Travelnél lehetőség van ennek a két műfajnak a kellemes keverésére is.
110-160 ezer forint között már ötcsillagos szállodában, all inclusive ellátással tölthetünk el egy hetet. Az angol kifejezés azt jelenti: „mindent magánba foglal”, és tapasztalatunk szerint Hurghadán ezt komolyan is gondolják. Az ötcsillagos elegáns ultra all inklusive szállodakomplexumok igazi luxusszínvonalú szolgáltatást nyújtanak. Még a legigényesebb vendégek sem találhatnak benne kifogást. Az impozáns létesítményekben minden megtalálható ami a gondtalan pihenéshez szükséges.
Az all inclusive kifejezés egyébként teljes egészében jellemző az Anubis utazást előkészítő és lebonyolító munkájára is. Nekünk annyi a dolgunk, hogy befizessük a kiválasztott utazás ellenértékét, és a megbeszélt időpontban pontosan megjelenjünk a repülőtéren az utazási okmányainkkal és poggyászunkkal együtt. A biztosítások megkötése, a vízum, a repülőjegyek beszerzése, mind benne foglaltatik az árban. Az indulásnál már vár bennünket az Anubis munkatársa, és ellát minden szükséges információval. Aztán csak élvezzük a repülést, amely még a tapasztalt utazóknak is mindig tartogat meglepetéseket. Hiszen láthatunk különös alakú felhőket, csodálhatjuk az alattunk elúszó hegyeket, tengereket, szigeteket, találgathatjuk, melyik nagy folyó kanyarog alattunk, figyelhetjük, hogyan fogynak a felhők, hogyan változik a táj, ahogy dél felé száll velünk a repülő. Aztán megpillantjuk Afrika partjait. Alig négy órával az indulás után már le is szállunk Hurghada repülőterén. A budapesti télből néhány óra utazás után újra a nyári verőfényben találjuk magunkat.
A repülőtér színes forgatagában gyorsan rátalálunk az Anubis táblát lengető idegenvezetőre, aki segít a reptéri adminisztrációban, aztán az utazási iroda további alkalmazottai adnak kézről kézre bennünket. A repülőtértől a szállodáig kis buszokkal viszik az utasokat, és már ezen a rövid úton is ízelítőt kaphatunk a temperamentumos arab közlekedésből, amelyben keresve sem találni olyan sofőrt, aki betartaná a közlekedési szabályokat. Aggódni azonban felesleges, mert a látszólagos káosz ellenére egy hét alatt egyetlen balesetet sem láttunk.
A szállodába érkezve ismét csak az Anubis idegenvezetőjének helyismeretét és határozottságát dicséri, hogy bámulatos gyorsasággal kapunk a kérésünknek megfelelő szobát. A hotel közvetlenül a tengerparton fekszik, saját pálmafás, homokos strandja van, és aki heverészős, napfürdőzős nyaralásra vágyik, annak ezután nincs is más dolga, mint élvezni a pihenést és a szálloda minden kényelmét. A gyönyörű kertben számtalan medence várja a pihenésre vágyókat. A kényelmes napozóágyak használata, a folyamatosan cserélhető strandtörölközők, mind ingyen állnak a vendégek rendelkezésére, a medencék mellett és a tengerparti fövenyes strandon is. Számos kisebb snack bár és étterem közül válogathatunk, ahol a sült haltól a hagyományos arab ételeken keresztül a pizzáig, mindent kipróbálhatunk, és ez mind benne van az árban, beleértve az összes üdítő- és alkoholos italt, koktélt, teát, kávét, forró csokit, és még ki tudja, mennyi finomságot, amelyeket csak végigkóstolni is szinte lehetetlen egy hét alatt. A központi épület éttermében, ahol a vendégek nagyobb része a reggelijét és a vacsoráját költi el, elképesztő választék várja az éhes közönséget. Az egyiptomi ételkülönlegességeken kívül minden nap más-más nemzet konyhájának ételeit kóstolhatjuk meg, a sushitól a chilis babig. A személyzet, amely minden este más nemzet viseletében szolgálja fel az italokat a kiválasztott ételekhez, csak férfiakból áll, ahogyan férfiak végzik a takarítást és minden egyéb munkát is. Alapjáraton is lesik minden kívánságunkat, és ha a köszönetünket megtoldjuk még némi baksissal (borravalóval) is, akkor nem tudunk olyat kérni, amit ne teljesítenének azonnal. Naponta százszor megkérdezik angolul: Honnan jöttél? És ha az emberről kiderül, hogy magyar, az elragadtatásuk nem ismer határt. Valószínűleg üdítő színfolt vagyunk a sok orosz ajkú turista között. Egyébként a szállodákban szinte mindenki beszél angolul, így egy alapfokú szókinccsel könnyen elboldogulunk. Aki ízelítőt szeretne a Vörös-tenger csodáiból, elég, ha egy búvárszemüveg meg egy pipa társaságában kisétál a móló végére és a lépcsőn – az úszómester vigyázó tekintetétől kísérve – leereszkedik az azúrkék vízbe. Máris megpillanthatja a színes halakat és láthat jó néhány különös alakú színes korallt is. Az esték sem telnek unalmasan, hiszen minden nap más és más műsor várja a vendégeket a hotel arénájában. A gyerekekre is gondoltak. Számtalan animátor invitálja a családokat a közös, játékos programokra, így a szülők is nyugodtan elmehetnek búvárkodni egy kicsit, amíg a gyerekek játszanak. Ha tehát ki sem mozdulunk a szállodából, legfeljebb egyik este bemegyünk Hurghada belvárosába, végigsétálunk a bazársoron, iszunk egy hibiszkusz teát és alkudozunk egy jót néhány kisebb ajándéktárgyra, akkor sem fogunk unatkozni egyetlen percig sem, és napfénnyel, élményekkel telve térhetünk vissza egy hét után a fagyos Budapestre.

Ami Egy hétbe belefért…

Aki a pihenés mellett vállalkozik az ország távolabbi pontjainak felfedezésére is, az kedvére választhat a számtalan fakultatív program közül. Mi, az Anubis Travel jóvoltából „ami belefér” alapon végigjártuk majdnem az összes egynapos túrát, amit Hurgadhából indulva bele lehet sűríteni egy hétnapos utazásba. Így nézett ki a programunk: vasárnap hajnalban repülés Ferihegyről Hurghadára, a szállás elfoglalása, a kert, a tengerpart és a szálloda feltérképezése, ízletes ebéd elfogyasztása, fürdés a tengerben, heverészés, napozás. Este nagyszabású vacsora, csillagfényes séta a tengerparton, lefekvés későn. Hétfő: kelés aránylag későn, reggelizés hosszan. 11-kor megbeszélés az idegenvezetővel, fakultatív programok egyeztetése. Könnyű ebéd a snack bárban, strand, napozás, kicsi leégés a napvédőszer mellőzése miatt. Este Hurghada belvárosának felfedezése, rengeteg egzotikus gyümölcslé elfogyasztása, teázás éjfélig (taxival együtt kb. 1500 Ft költség/fő).
Vissza a szállodába, zuhanyozás, éjjel fél egykor indulás Kairóba az utazási iroda kisbuszával. Gízai piramisok, ebéd egy étteremben, Kairói Nemzeti Múzeum Tutankhamon kincseivel, papírusz műhely. Hazaérkezés hétfő éjjel. Kedd: az utazás fáradalmainak kipihenése, strand, este újra kóborlás a városban, ajándékvásárlás. Szerda: irány a tenger! Búvártúra a Deep Dreams Diving Club magyar búvárbázis hajójával. Kétszer 20 perc intro merülés teljes felszereléssel, nagy tapasztalatú (és nagyon kedves) búvároktatók irányításával, maximum nyolc méter mélységig. Nyelvi és víziszonyfóbiák leküzdése, felejthetetlen élmények. Hazaérkezés este. Csütörtök: pihenés, strand, sok koktél és friss mandarinlé. Ebéd a pizzériában, este elegáns vacsora az étteremben. Péntek: hajnali négykor indulás Luxorba. Memnón-kolosszusok, Hatsepszut halotti temploma, alabástrom műhely, Királyok Völgye, Tutankhamon sírkamrája és másik három sír megtekintése, átkelés a Níluson hajóval, ebéd, Karnak Temploma. Hazaérkezés a késő esti órákban. Szombat: könnyű reggeli, pihenés a parton. Délután egykor indulás a Sahara Parkba. Quadozás, utazás terepjárókkal a sivatag belsejébe, tevegelés, gokartozás sivatagi terepen, sisa (vízipipa), kis állatbemutató, vacsora, show-műsor. Beszélgetés az arab kísérővel, ausztráliai, angol, dél-afrikai útitársainkkal. Naplemente, búcsú a sivatagtól és Egyiptomtól. Hazaérkezés a kora esti órákban, búcsúvacsora az étteremben, és irigykedés azokra, akik még csak most érkeztek. Este búcsúséta a bazársoron, utolsó ajándékok beszerzése. Vasárnap: egy utolsó pazar reggeli, könnyes elválás kedvenc pincéreinktől, majd irány a repülőtér. A többi szállodából összegyűlt kedves búvár és útitársainkkal telefonszámok, mail-címek és élmények élvezetes csereberéje. Sharm el Sheik  érintésével hazarepülés a Malév charter járatával. (Egy utolsó pillantás a Nílusra és a gízai piramisokra a repülőről.) Egy hét tökéletes napsütés után Budapesten 7 fok, köd, eső és a családunk ölelő karjai.
Ennyi fért tehát egy hétbe. A fakultatív programok 35–70 euróba kerülnek. A szervezés és az ellátás teljesen korrekt. Minden utazásra egy egyiptomi és egy magyar idegenvezető kíséri az utazókat. Szakértő vezetésükkel rengeteget tanulhatunk ezeken a kirándulásokon. Jobban megérthetjük Egyiptom és az egész emberiség történetét.

Ha sikerült kedvet csinálnunk az utazáshoz, ne habozzanak, keressék fel az Anubis irodáját! És amikor felszállnak a gépre, hagyják itthon az előítéleteiket, de vigyék magukkal a kíváncsiságukat. Aki megpróbálja megérteni, elfogadni ezt a kultúrát, és a lélegzetelállító látványosságokon, történelmi emlékeken túl észreveszi, megpróbálja megérteni az arab embereket, annak Egyiptom megmutatja az igazi arcát. Felfedezhetjük a talpig fekete csadorba öltözött beduin nők tekintetében, az erőszakos kendőárusok foghíjas mosolyában, Nílus menti viskók poros udvarán játszó gyerekek nevetésében, az utak ellenőrzőpontjain a kisbuszba bekukucskáló fegyveres katona szigorú tekintetében. Egyiptom szüntelenül fejlődik. Balra a sivatag, jobbra a Vörös-tenger, és a két, ember számára idegen közeg találkozásánál, kilométerek hosszú során, szinte érthetetlen erőfeszítések árán épül a megszámlálhatatlan szálloda és várja az utazókat. Minket. A turizmus fejlődése hihetetlen méreteket ölt, és Egyiptom bőkezűen osztja csodáit az odaérkezőknek. Csak remélni tudom, hogy a turisták milliói úgy vigyáznak majd erre a csodára, ahogyan mi is igyekeztünk ezt tenni, és a XXI. század megőrzi ezeket az ékköveket az utódainknak. Hiszen itt vártak ránk 5000 éve, hogy 2009-ben egy ősz végi utazáson mi is gyönyörködhessünk bennük.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!