Kerthelység

2008. jún 30.

A hontalan magyar

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Egy szoboravatás összefoglalója

Tárogató hangjaival vette kezdetét június 8-án a zsúfolásig telt Munkácsy Mihály Művelődési Házban a Wass Albert szoboravató ünnepség. Miközben Bálint Márta, marosvásárhelyi színművész ünnepi köszöntött mondott, minden tekintet a magyar zászlóval letakart szoborra irányult.

A Budakörnyéki Székelykör és az Erdélyi Magyarok Törökbálinti Egyesületének kezdeményezésére az Erdélyből szállított százévesnél idősebb tölgyfába a Farkaslakán született – Pomázon élő – szobrászművész, Farkaslaky Jakab György véste bele a jól ismert vonásokat. A szobor talapzatán réztábla jelzi az alkotók és az állítók nevét. A székelyek népviseletet öltve vették körbe a szobrot. Ruhájukon a fekete-piros színösszeállítás a föld és a vér szimbóluma, hiszen a székelység a vérével védte a földet és az országot.
Az ünnepség részeként Ferenczi Csongor színművész elszavalta a költő Üzenet haza című versét, Takaró Mihály irodalomtörténész pedig a Wass Albertről szóló kutatásait összegezte. A szobrot Bohn István esperes plébános szentelte fel. Áldást mondott Szaszák Imre református lelkész. Az Erdélyből érkezett Bartha József, a Czegei Wass Albert Alapítvány elnöke, református lelkész az Ószövetségből vett példával világított rá a szeretet és hűség köveinek fontosságára.
Hajdu Ferenc író, alpolgármester beszédét egy Wass-idézettel kezdte: „Hontalan vagyok, mert vallom, hogy a gondolat szabad, mert hazám ott van a Kárpátok alatt és népem a magyar.” Wass Albert élete és munkássága jó példázata az igazi hazaszeretetnek – emelte ki az alpolgármester, majd a mit jelent magyarnak lenni kérdésre ismét Wass Albert-idézettel adta meg a választ: „Magyarnak lenni annyit jelent, mint kétszer annyit dolgozni, mint más. Okosabbnak lenni, jobbnak lenni, tisztességesebbnek lenni, mint más”.  A Wass Albert szobor egy természet megformálta kőtalapzaton áll, amely sohasem hagyta el Magyarországot, aminek alakját, szépségét a Pannon-tenger adta, és a figyelmesebb szemlélő még a hármas halom hullámvonalát is felfedezheti rajta – mondta Hajdu Ferenc és hozzáfűzte Bartis Ferenc Wass Albertről mondott gondolatát: „Wass Albert úgy ír, ahogyan minden magyarnak beszélnie kellene.”
Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke beszé­dében az igazságfedezetben gazdag öntudatot, önérzetet emelte ki.
A beszédek után kiváló előadók szórakoztatták a szoboravatásra érkezőket. A zeteváraljai Bokor Tünde istenadta hangjával idézte fel a Hargita üzenetét. Dévai Nagy Kamilla tanítványai boldogabb jövőt álmodtak dalaikba. Befejezésül Vesztergam Miklós tárogatóművész a Bánk bánból Bánk áriájának zenéjét adta elő. Majd a magyar és székely himnuszokat tárogatózene kíséretében közösen énekelték a vendégek.

Bakk István


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!