Kerthelység

2009. nov 30.

Nyár lesz jövőre is

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A Környezetvédelmi Oktatótábor Egyesület Holt-Körös parti tábora

November van. Lassan lekopik bőrünkről a nyári napsütötte bronzszín. Hidegek, ködösek a reggelek, és a Nap alig bújik elő a felhők mögül. Messze már a nyár. Talán önök is szívesen nosztalgiáznak velünk egy kicsit. Olvassuk együtt László Tünde beszámolóját a Környezetvédelmi Oktatótábor Egyesület Holt-Körös parti táboráról…
A Holt-Körös partján, Gyomaendrődön egy családias hangulatú kempingben táboroztunk július 20–24. között, 7–13 év közötti törökbálinti gyermekekkel. Táborunkat Törökbálint Város Önkormányzata által nyújtott pénzbeli támogatással szerveztük, ez a támogatás tette lehetővé több törökbálinti család számára, hogy gyermekük legalább egy nyári táborban részt vehessen, valamint testvérek is eljöhettek a táborba, hogy a közös élmények által kapcsolatuk elmélyüljön.
A kemping területén található kőházban laktunk, amelynek kellemes nappalijában oktatófilmeket nézhettünk, környezetvédelmi és ismeretterjesztő játékokat játszhattunk.
Étkezésünkről a kemping gondoskodott, kifogástalan, házi készítésű ételeket készítettek számunkra.
Mindennap reggel 8 órakor indult a napunk a reggelivel. Majd útnak eredtünk a gát felé, ahol hatalmas séták során ismertették a folyó szabályozásának történetét. Megtekinthettük a halastavakat, a madarak búvóhelyeit. Gyönyörködhettünk a különböző, rendkívül sokféle madárfajban. A gépesített szalmabálázás pillanataiban aktívan részt vettünk, majd később az egyik legkedvesebb játék a szalmakazlakra való felmászás és leugrás lett. Az előadások kapcsán szomorúfűzből koszorút fonva, azt madzaggal felerősítve egy nádszálra, elkészíthettük a tanyasi gyerekek egyik játékát. A nád leveléből kis csónakot is készítettünk. Megtudtuk, hogy a fűzfa vesszejét rágva a régi halász emberek nem kaptak gyulladásos betegséget, hiszen gyulladásgátló folyadékot tartalmaz. A vadszőlővel benőtt fák aljába bemászva csodálatos világra, rejtekhelyre találtunk. Az indákra „Tarzanként” másztak a gyerekek. Felgöngyölítve az avart, láthattuk, milyen az élővilág az avar alatt. Az oktatás után szépen visszagöngyölítve hagytuk magunk után a terepet. A kákát kezünkben tartva láthattuk, hogy a kákán valóban nincs csomó és ezzel megértettük, milyen is az az ember, aki a kákán is csomót keres. Csodálatos előadást hallhattunk a héjakútmácsonyáról, hogyan gyűjti össze a harmatot, és ad a madaraknak a legnagyobb nyári hőségben is innivalót. De a természetet járva tanultuk meg azt is, hogy a halász embereket régen vízen járóknak nevezték. Megtudtuk, hogy az amurt telepítették a holtágakba, hogy meggátolják a hínár elterjedését. Részletes előadást hallhattunk a kubikusok munkájáról és életformájáról, valamint arról, hogy inkább „köbikusnak” kellett volna őket nevezni, hiszen köbméterben kapták a fizetésüket. A tanyasi emberek gazdag tudásáról tartott előadásból a gyermekek megérezhették, hogy az itt élő embereket nem lenézni, sajnálni kell, hanem tisztelni azért a hatalmas tudásért, amit a természet közelében sajátítottak el. Hatalmas mezei nyulak, őzek kísérték útjainkat. A kirándulások előtt vagy után mindig volt lehetőség arra, hogy a Holt-Körösben ússzunk, játsszunk és a vízben való helyes viselkedést gyakorolhassuk.
Nemcsak a természetben tanultunk, hanem a szálláshelyünkön is. Társasjátékokon keresztül ismerkedhettünk meg többek között a vetési varjú, a vadkacsa, a dolmányos varjú, az erdei fülesbagoly és sok más madár fészekrakó helyével, táplálkozási szokásaival, költésével. Nagy aktivitás mutatkozott a találós kérdésekben: mi az arborétum; melyek a nem megújuló energiaforrások; iható-e Magyarországon az ásott kutak vize; miért fedik le a napkollektorokat üveglappal stb. Az esti vetített képes előadásokon például arról is tanulhattunk, mit kell tenni, ha a vízben begörcsöl valamelyik testrészünk, mi a helyes viselkedés, ha vízből mentenek bennünket.

A Környezetvédelmi Oktatótábor Egyesületet 2008 elején jegyezték be, törökbálinti székhellyel. Rendszeresen tartunk ismeretterjesztõ elõadásokat arról a világról, amelyben élünk. Célunk, hogy másfajta oldaláról mutassuk be környezetünket. Elsõsorban olyan embereket kérünk fel elõadásra, akik itt, Törökbálinton közöttünk élnek. Egyesületünk nyári táborokat is szervez gyermekek részére. Konkoly Zoltán, az egyesület elnöke vízi mentõ és búvár. Eddigi elõadóink voltak:
dr. Hajós Béla nyugalmazott vízügyi államtitkár, aki a Tiszáról, a szabályozásról, a tiszai árvizekrõl és az árvízvédelemrõl tartott elõadást.
Benedek Balázs lepkész,
Erõss Zsolt, aki a Magyarok a világ nyolc­ezresein program keretében a Makalu-hegy meghódításakor készített filmet vetítette le.
dr. Solymosi Péter törökbálinti háziorvos, barátjával, dr. Rigó Péterrel. Aki látta kis-tibeti és perui úti beszámolójukat, nincs kétsége afelõl, hogy milyen mély szeretete és elkötelezõdése van az érintetlen természet és az emberek iránt.

Egyesületi munkánkat az emberek önzetlen segítése támogatja, ugyanis az elõadásokat elõadók ingyen vállalták. Ezúton mondunk köszönetet minden elõadónknak.

László Tünde

A komoly játékokon és előadásokon kívül természetesen lehetőség volt labdajátékokra, szabad játékra, esténkénti szalonnasütésre, tortaevésre és sok más játékra, beszélgetésre.
Olyan ismeretanyagokat sikerült játékos formában átadni, amelyekre reményeink szerint sokáig emlékeznek majd. Reméljük, hogy a továbbiakban gondolkodásuk, természetben való viselkedésük építő hatással lesz arra a környezetre, ahol élnek.
A táborozáson részt vevő gyermekeket szeretnénk bevonni a Környezetvédelmi Oktatótábor Egyesület ismeretterjesztő előadássorozataiba, hogy elkezdett munkánk ne szakadjon félbe a táborozás végével. Terveink között szerepel, hogy angol vagy német nyelvű diákokat is bevonunk a táborozásba, így gyermekeink kapcsolatokat alakíthatnak ki más országok fiataljaival, vagy az idegen nyelvet barátságos környezetben gyakorolhatják.

Az egyesület munkájáról, terveiről információt kaphatnak László Tündétől (06-20-469-7908) vagy Konkoly Zoltántól (06-30-383-0102).



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!