Kerthelység

2009. nov 30.

Volf György verseny

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

1997-ben, Volf György halálának századik évfordulóján Scheiblinger Péter képviselő indítványának helyt adva a községi könyvtár felvette Volf György törökbálinti születésű nyelvtudósunk nevét. Az indítványnak megfelelően ebben az évben alapították a Volf György díjat és kiállítást is rendeztek a falumúzeumban, bemutatva a tudós életét és szakmai munkásságát.

Azóta a Kultúra 43 alapítvány évről évre megrendezi a nagy érdeklődéssel kísért, Volf György nevével fémjelzett nyelvi vetélkedőt is, amelyen a törökbálinti iskolák tanulói egyre nagyobb számban vesznek részt.
Idén is megtelt a Munkácsy Mihály Művelődési Ház nagyterme. A hosszú asztaloknál általános iskolások és gimnazisták, fiúk és lányok egyszerre veselkedtek neki a feladatlapoknak. A szerzők évente felkérik a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének munkatársait a feladatsorok összeállítására. Évfolyamonként más-más feladatsort kell megoldaniuk a gyerekeknek. A szervezők innivalóval és az agyműködést serkentő csokoládéval is vendégül látták a versenyzőket. A verseny zsűrijének elnöke Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgatója, a MTA Nyelvi Intézetének munkatársa, aki a kezdetek óta támogatója, közreműködője a vetélkedőnek. Minden alkalommal könyvekkel is hozzájárul a gyerekek  jutalmazásához. Már negyedik éve, hogy a verseny megálmodója, Scheiblinger Péter anyagilag évente húszezer forinttal támogatja a vetélkedő megrendezését. A lebonyolításban segítséget nyújtanak a törökbálinti iskolák szaktanárai is.

Az idei verseny díjazottjai:
5. évfolyam
1. Fortenbacher Ágnes (100%!)
2. Kércz Dorottya (100%!)
3. Szeidl Bence
6. évfolyam
1. Berta Botond
2. Balotai Márió
3. Király Bálint
1. évfolyam
1. Gólya Friderika
2. Hajnal Boglárka
3. Fülöp Dániel
8. évfolyam
1. Göttli Nóra
2. Heiszer Veronika
3. Nagy Derien
9–10. évfolyam
1. Torday Balázs
2. Boros Ádám
3. Szoldáth Dániel
11–12. évfolyam
1. Takács Dóra
2. Winkler Nikolett
3. Bolyos Levente



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!