Kerthelység

2009. nov 30.

Sztárvendégek a teniszgálán

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Kiss András testnevelő tanárral

Október 22-én, a várva várt őszi szünet előtti utolsó tanítási napon izgalmas események helyszíne volt a Bálint Márton iskola tornaterme. A padlóra festett színes vonalak közül most azoké volt a főszerep, amelyek a teniszpályát jelölték.

Az ütőt pedig többek között nem kisebb személyiség suhintotta meg újra meg újra, mint a magyar teniszsport jelenleg legeredményesebb női játékosa, Czink Melinda. Az ifjú teniszező nő nemrég szerezte meg élete első tornagyőzelmét, és jelenleg a világranglistán az előkelő 37. helyen áll. A teniszgálát megálmodó és megszervező testnevelő tanárral, Kiss Andrással beszélgettünk.
– Honnan jött az ötlet, hogy teniszgálát szervezzen az iskolában?
– Régi kedves ismerősömmel, Kisgyörgy Gergely barátommal, a Sport TV tenisz-szakkommentátorával néhány héttel ezelőtt együtt néztük a Tenisz Classic Gálát. Ő maga is sokszoros válogatott, Davis Kupa-játékos volt. Szóba került, hogy Czink Melinda, aki a magyar teniszvilág jelenleg legsikeresebb női játékosa, idejárt az iskolánkba, a feleségem is tanította annak idején. Innen jött az ötlet, hogy megszervezzük ezt a teniszgálát.
– Czink Melinda sikeres hónapokat tudhat maga mögött. Nagyon sok versenyen indul, és az ideje jó részét utazással tölti, keveset van itthon. Hogyan sikerült összehozni ezt az időpontot?
– A szerencsén is múlt, de elsősorban Melinda kedvességén és segítőkészségén. Amikor a gála ügyében először felkerestem Melinda édesanyját, éppen a lányával beszélt, aki Oszakában, a női tenisztornán éppen a következő mérkőzésére várt. Édesanyja tolmácsolta neki a kérésünket, és már akkor azonnal igent mondott. Csak az időpont volt kérdéses, hiszen a hazautazás időpontja attól függött, hogy Melinda továbbjut-e a verseny következő fordulójába. Sajnos egy sérülés miatt a következő meccset már nem tudta lejátszani, így múlt vasárnap hazaérkezett Törökbálintra. Hétfőn pedig már el is jött az iskolába, hogy a részleteket megbeszéljük.
– Melindán kívül több sikeres teniszező is a gála vendége volt.
– Itt volt Madarász Gergely, a magyar ranglista vezetője, Bátyi Tamás, az MTK első osztályú játékosa, aki szintén rangos nemzetközi tornákon szerepelt már szép sikerrel, és az idén érettségizik nálunk. Szilágyi Zsuzsanna és Nádasdi Lili a budaörsi női csapattal nemrég csapatbajnokságot nyert, mindketten iskolánk tanulói. Ők is eljöttek, hogy az érdeklődők élvezhessék a játékukat. És persze a Bálint Márton iskola tanári kara is képviseltette magát, Vogl Bertalan természetismeret–angol szakos kollégám és jómagam személyében.
– A tenisz világát aránylag kevesebben ismerik, mégis tele volt a terem. Sok gyerek volt kíváncsi Czink Melindára és a többi neves játékosra.
– Itt, a Bálint Márton iskolában sok olyan sportot tanítunk, amely a legtöbb iskola sportoktatási lehetőségei között nem szerepel. Többek között van tenisz is, így több olyan tanítványunk is van, aki érdeklődik a tenisz iránt.
– A szavaiból, lelkesedéséből érezni, hogy ön is nagy rajongója a tenisznek. Honnan az indíttatás?
– Tulajdonképpen mondhatnám, hogy örököltem, hiszen a szüleim mindketten teniszjátékosok voltak. De én nem ezt a sportot választottam, egészen más irányba indultam. A játék szeretete azért megmaradt, és ma is sokat játszom.
– Biztosan nagy élmény volt Melindával játszani.
– Igen. Nagyon hálásak vagyunk neki, hogy eljött hozzánk és sérülése ellenére játszott mindenkivel. Igazi élmény volt a gyerekeknek is így testközelből látni őt. Kedves, közvetlen modorával mindenkinek a szívébe lopta magát. Csak néhány napot tölt itthon, mégis eljött hozzánk, a régi iskolájába. Nagyon kedves dolog volt tőle.
– Az eseményről szinte az összes regionális médium tudósít, sőt a Magyar Televízió is itt készített interjút Melindával. Nagy munka lehetett mindezt így megszervezni, ráadásul ilyen rövid idő alatt.
– Igyekeztünk és sikerült. Ha már csinálunk valamit, csináljuk jól. A tenisz ma már nem az az elit sport, a „gazdagok sportja”, ami régen volt. Mindig azt mondogatom, számoljuk csak ki, havonta mennyi pénzt költünk mobiltelefonálásra vagy cigarettára, és máris kijön az összeg, amiből egy hónapig hetente legalább egyszer teniszezhetünk. Igaz, sajnos Törökbálinton nincs közösségi teniszpálya, de talán a jövőben ez is változik, és egyre többen lesznek, akik megismerik és megszeretik ezt a szép sportot.

Ny.E.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!