Kerthelység

2009. nov 30.

Régi-új klubvezető a TTC-ben

Írta: admin Kategória: SPORT

Augusztus vége óta Kasza Lajos személyében alelnöke is van a Törökbálinti TC labdarúgó-szakosztályának. A sportvezető egyúttal a klubigazgatói posztot is betölti. Két és fél hónappal hivatalba lépése után az eddig megtett útról és a közeljövő terveiről beszélgettünk.

Kasza Lajos „civilben” az egyik nagy multinacionális cég humánerőforrás-igazgatója. Egykor a Pénzügyőr csapatában futballozott, majd később Keszthelyen, a Honvéd Haladás együttesénél volt elnökségi tag. Három éve az egyik szponzor képviseletében került be a Törökbálinti TC vezetőségébe, ám egy esztendővel később munkahelyet váltott, és elbúcsúzott a fekete-fehérektől. Nemrég azonban visszatért a TTC-hez.
– Néhány hónappal ezelőtt kerestek meg az egyesülettől, hogy vállalnék-e ismét feladatot a törökbálinti sportéletben – idézte fel a közelmúltban történteket Kasza Lajos. – Mivel semmi egyéb kötődésem nincs a településhez, úgy gondoltam, abszolút semlegesként nem befolyásolhatnak a különböző érdekek, ellenérdekek, így tiszta szívvel hozhatok döntéseket a klub, a szakosztály ügyeiben.
A gazdasági életben irányítóként dolgozó Kasza Lajos úgy látta, hogy fontos a bálintiaknak a változás, ezért igent mondott – ám voltak feltételei. Az új edzővel, Miskey Attilával kiesőjelöltből középcsapattá előlépett TTC-nek legyenek komolyabb céljai, a vezetés képes legyen biztosítani a pénzügyi stabilitást, erősítse meg a bizalmi kapcsolatot az önkormányzattal, és mindenki tudja, mi a dolga, mások felett nem átnyúlva, legjobb tudása szerint végezze a feladatát. Az elnökség elfogadta mindezt, így Kasza Lajos augusztus végén csatlakozott a klub vezetőihez.  S hogy a fentiek mit jelentenek a gyakorlatban? Rendszeressé vált a párbeszéd az önkormányzattal, a polgármesterrel, a település vezetői mindannyian pontosan tudják, milyen anyagi keretek között működik az egyesület. A TTC irányítói tárgyaltak lehetséges új szponzorokkal, a jelenlegiekkel pedig megerősítették a kapcsolatot. A korábbinál nagyobb hangsúlyt helyeztek az utánpótlás-nevelésre. Az U19-es és az U13-as csapat bajnokesélyes, míg az edzőváltáson átesett, azelőtt bukdácsoló U16-os gárda motiváltan és eredményesen futballozik. Az új támogatóknak köszönhetően új mezeket, melegítőket kaptak a fiatalok. Az első csapat játékosaival napi kapcsolatban vannak a szakosztály vezetői, bárki, bármikor megkeresheti őket, akár magánügyben is. Jól jellemzi az egyre jobban összekovácsolódó társaságot, hogy a mérkőzések után nem szélednek szét percek alatt a futballisták, odafigyelnek egymás problémáira is. A cél egyértelmű: az NB III Duna-csoportjában az első három között kell végeznie az együttesnek. Ehhez minden szempontból adottak a feltételek.
A felnőtt csapat kezdeményezésére a szezon elején gyűjtést rendeztek TTC-nél a törökbálinti gyermekotthonban élő fiatalok számára; utóbbiak közül négyen a klub utánpótlás-együtteseiben játszanak. A több száz ezer forint értékű ruhát, játékot, szabadidős eszközöket és egyéb használati tárgyakat az egyik hazai meccs előtt adták át az intézmény igazgatójának.
– Ami az NB III-as csapatot illeti, az őszi idényben hozta azt, amit vártunk tőle – mondta Kasza Lajos. – Tudjuk, milyen posztokon kell erősítenünk, és ennek megfelelően tárgyalunk majd a téli szünetben a kiszemeltekkel. A Törökbálinton folyó nyugodt munka, a baráti légkör hírére több labdarúgó is bejelentkezett, hogy szeretne nálunk futballozni. Ki kell emelnem a településen élő, egykori válogatott Miriuta Lászlót, aki szabadidejében önzetlenül segíti a csapatot játékosként, amelyben fia, a tizenhét éves Marco is szerepel.
Mint arról lapunk is beszámolt, az idén megalakult – jórészt korábbi törökbálinti futballistákból – az öregfiúk csapat, amely rövidesen nemcsak a nevében, hanem ténylegesen is a TTC „része” lesz. A klub és az önkormányzat együttműködése révén nemrég új felszerelést kaptak az old boyok, és az egyesület 2010-es költségvetésében ők is szerepelnek majd.
Régi és egyre égetőbb gond Törökbálinton a pályahiány. Az Alsóerdősor utcai füves játéktéren tizennyolc (!) különböző korosztályú csapat edz és játszik mérkőzéseket.
– Már tárgyaltunk a polgármester úrral, hogy miként lehetne belátható időn belül megoldást találni erre a problémára – magyarázta Kasza Lajos. – Nem elégszünk meg az önkormányzattól és a szponzorainktól kapott támogatással, hanem igyekszünk egyéb forrásokat is felkutatni. A fiatalokkal foglalkozni kell, nem csak a futballpályán, ezért több uniós pályázaton is részt veszünk. Reményeink szerint nem hiába, és az elnyert pénzeket az ifjúság nevelésére szeretnénk fordítani.

M.S.

Tags: ,


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!