Kerthelység

2009. okt 30.

Megalakult a BDM Klaszter

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Új lehetőségek a törökbálinti kisvállalkozóknak is

Semperger Kingával, a BDM Klaszter pályázati projektfinanszírozást lebonyolító cég, a Projectmine Kft. stratégiai és kommunikációs igazgatójával a klaszter céljairól, a klaszterbe tömörülés előnyeiről beszélgettünk.

– Egy klaszter létrehozásának legfontosabb ismérve a közös cél, amely valamennyi klasztertagnak jól felfogott érdeke. Mi ez a cél a törökbálinti BDM (Business Destination Management) Klaszter esetében?
– A klaszter célja, hogy a klasztertagok és az önkormányzatok közötti, illetve más szervezetekkel való kapcsolat megerősödjön, hogy egyesüljön a területen meglévő szellemi és kapcsolati tőke, valamint hogy a vállalkozások üzleti érdekeiket minél hatékonyabban érvényesíthessék. A vállalkozók folyamatosan naprakész információhoz juthatnak a térség fejlesztéseiről, a várható beruházásokról vagy például a befizetett iparűzési adó felhasználásáról. Megismerhetik a térségbe érkező új vállalkozásokat. A vállalkozói klub és egyéb rendezvények során hatékonyabbá válhat a közös érdekek, igények felmérése. A klaszter egyértelmű célja az is, hogy a helyi beruházásokban, fejlesztésekben előtérbe helyezze a helyi vállalkozók szerepkörét, megismertesse a cégeket egymással. Emellett szeretnénk új üzleti arculatot is kialakítani Törökbálinton.
– Milyen előnnyel jár, ha valaki belép a klaszterbe?
– A klasztertagok folyamatosan naprakész információkat kapnak a megújuló lehetőségekről, így a lehető leggyorsabban „lecsaphatnak” egy adott munkára. Mindannyiunk érdeke, hogy lehetőség szerint a településünkön és annak vonzáskörzetében működő vállalkozások minél nagyobb szerephez jussanak például az önkormányzati beruházásokban. A klaszter jelentős szerepet kíván vállalni a környék humánpolitikai erőforrásigényeinek feltérképezésében is. Weblapján lehetősége lesz minden tagnak közhírré tenni állásajánlatait. Így az álláskeresőknek is könnyebb dolguk lesz, hiszen a környékbeli munkahelykínálat egy helyen lesz megtalálható. Ezenkívül a tagdíjakból és a pályázaton elnyert támogatásokból lehetőség nyílik a vállalkozások működését segítő szolgáltatások igénybevételére, különböző akciók, szakmai rendezvények megtartására is. A BDM Klaszter tanulmányi utakat is szervez (például októberben Salzburgba), ahol a tagok kölcsönös know-how átadás révén közelebbről megismerkedhetnek más hasonló szerveződések működésével.
– Úgy tűnik, az alapító tagok között egyre nagyobb cégeket találunk. Hogyan fér be majd ezek közé egy kis törökbálinti könyvelő iroda, egy építési vállalkozó vagy egy fodrász?
– A BDM Klaszter bizalmi alapon szerveződik. Egy autókereskedésnek is szüksége lehet építési vállalkozóra, és mondjuk egy szálloda üzemeltetője is kereshet fodrászt a helyi üzletébe. A klaszter tagjai kölcsönösen előnyöket biztosítanak egymásnak. A helyi vállalkozók miután megismerték egymást, kisebb kockázattal kereshetnek kivitelezőt egy-egy feladatra, hiszen a klaszteren belül mindenki ismer mindenkit. Így aztán mindannyiuk jól felfogott érdeke a minőségi szolgáltatás. Nem utolsó szempont az sem, hogy a vállalkozások földrajzilag is közel esnek egymáshoz, így például a szállítási vagy az utazási költségek is jelentősen csökkenthetők.
– Egy ausztriai utazásom alkalmával egy cukrászdában kezembe adtak egy könyvet. Szép színes képekkel illusztrált kiadvány volt, amely a környék kézműveseit, kereskedőit mutatta be. Volt benne szabó, mézeskalács-készítő, asztalos, sajtbolt, hangszerkészítő, és megtaláltam benne a cukrászdát is, amelyben ültünk. Célkitűzése lehet a klaszternek a hasonló közös reklámozás is?
– Pontosan. Törökbálint könnyű megközelíthetőségének köszönhetően eddig is vonzó célpontja volt a kitelepülni kívánó cégeknek. Érdemes tehát a lehetőségeket kihasználni és a településen élőknek is minél többet profitálni az élénkülő üzleti szféra adta lehetőségekből. És ez mindenkire érvényes. Az egészen kicsi, 2-3 fős vállalkozásoktól kezdve a száz főt foglalkoztató középvállalkozókig.
– A klaszter pályázati támogatásokból, illetve a tagok által befizetett tagdíjakból tartja fenn magát. Mennyi tagdíjat kell fizetnie annak, aki szeretne belépni?
– A tagdíjat mindig egyénileg, a cég forgalmától, bevételeitől függően állapítják meg. Körülbelül 30–300 ezer forint egy évben, a vállalkozás méretétől függően. De a tagdíjak egy része különböző szolgáltatásokkal, a tagoknak nyújtott kedvezményekkel is kiváltható. Minderről szívesen nyújtunk részletes tájékoztatást, ez ügyben keressék Szitás Katalin klasztermenedzsert  a megadott elérhetőségeken. a www.bdmklaszter.hu honlapon vagy az
info@bdmklaszter.hu  e-mail címen.
– A Törökbálinti Városfejlesztő Zrt. belépésével a törökbálinti önkormányzat tulajdonában álló cég is helyet kért magának a klaszter tagjainak sorában.
– Valóban. Törökbálint önkormányzata a kezdetektől együttműködő partnere volt a klasztert életre hívó szakembereknek. A Városfejlesztő Zrt. belépésével pedig egyértelművé tette, hogy elkötelezett híve a helyi üzleti lehetőségek fejlesztésének és a helyi vállalkozók „helyzetbe hozásának”. Most a vállalkozókon a sor, hogy kihasználják a klaszter adta lehetőségeket, és minél többen aktív tagjai legyenek a szövetségnek.

Ny.E.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!