Kerthelység

2009. okt 30.

New York, Berlin, Törökbálint

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A berlini fal leomlásának huszadik évfordulóján New Yorkban koncertezik a Kontroll Csoport, a magyar underground zene legendás formációja. De mi köze ennek Törökbálinthoz?

Kontroll Csoport

Kontroll Csoport

Törökbálint sokat kapott. Kapott például erdőt, tavat, patakokat vagy akár a két éve megtalált középkori templomot. Törökbálint adott is, hiszen nem egy kiváló művész nevelkedett községünkben. A barackos szélén álló hanglemezstúdió kapcsán számtalan zenész is itt rögzítette az utókornak albumait. Kevesen tudják, de ilyen apropóból Allan Ginsberg is megfordult nálunk, amikor is 1987-ben a Hobo Blues Banddel itt rögzítette Üvöltés című lemezét. A népszerű művészek és sportolók mellett most egy kevésbé ismert műfaj Törökbálinton nevelkedett képviselőjével ismerkedhetnek meg. Újvári János a Kontroll Csoport nevű legendás underground zenekar szaxofonosa. A zenekar 1980-ban alakult és működésének négy éve alatt az egyik legmeghatározóbb magyar avantgárd zenei műhellyé nőtte ki magát.
– Hogyan kezdtél zenélni?
– Beleszerettem a dzsesszbe és elhatároztam, hogy megtanulok szaxofonozni. Később a H.U.R.K.A. Színpad tagja lettem. Ez számomra életforma volt és ennek a színháznak az állandósult zenekarában játszottam. Ebben a korszakban ismertem meg Bárdos Deák Ágit, aki később felhívott, hogy lenne-e kedvem csatlakozni hozzájuk. Eleinte idegenkedtem attól a gondolattól, hogy ilyen punk vademberekkel zenéljek, de aztán hamar kiderült, hogy ilyesmiről szó sincs. A Kontroll Csoport épp dobost is keresett, így ajánlottam nekik Lehoczki Karcsi barátomat Budaörsről, akivel már a H.U.R.K.A. Színpadon is együtt játszottunk, és akivel a mai napig együtt zenélünk.
– A zenekar annak idején megfigyelés alatt állt és a rendszerrel fricskázó szövegei miatt nem juthatott lemezszerződéshez sem. Milyen volt abban a közegben zenélni akkor?
– A 80-as években már nem volt annyira nagy a nyomás a zenekarokon. Néha küldtek a koncertjeinkre besúgókat, de a bázisunk, azaz az Ikarusz művelődési ház igazgatója ilyenkor behívta őket magához és egy kis baráti hangvételű italozás mellett meggyőzte őket, hogy semmi baj nincs velünk. Molnár Béla igazgató nem kis kockázatot vállalt azzal, hogy egy ilyen nagy állami cég művelődési házában adott nekünk otthont. Sőt máshogy is segített minket. Bármilyen díszletre vagy kellékre volt szükségünk, legyártatta nekünk az Ikarusszal.
– A Kontroll feloszlása után, 1984-től a Müller Péter által vezetett Sziámi-Sziámi, majd később az Ági és a Fiúk zenekarokban szaxofonoztál.
– Igen. Aztán pár év kihagyás következett, mert megszülettek a gyerekek és Nagykovácsiban építkeztünk, ahol most is élek, Törökbálintra már csak ritkán jutok el. Máig legszebb emlékeim között tartom számon a TTC-ben végigfocizott éveket, ma is azzal vagánykodok, hogy játszottam a törökbálinti „aranycsapatban”:  Gelmár Öcsitől Pecsenkáig a sok nagynevű „sztárral”. Aztán 1991-ben tértem vissza a zenéléshez az Új Nem zenekarral, itt már billentyűs hangszeren is játszottam. Ez a zene nagyon közel állt hozzám, de sajnos a csapat hamar szétment. Ma leginkább az Ur-Knall zenekarban szaxofonozom és billentyűzök, civilben pedig ipari alpinizmussal foglalkozom.
– Ősszel újra színpadon a Kontroll Csoport. A debreceni és budapesti koncert után New Yorkban léptek fel.
– Igen. 1983 óta először állunk színpadra az eredeti tagokkal teljes koncert erejéig. A kelet-európai rendszerváltások 20. évfordulója alkalmából New Yorkban rendezik meg a Performing Revolution in Central and Eastern Europe elnevezésű programsorozatot, mely november 7-én a Kontroll Csoport koncertjével indul. A fesztivál tisztelgés a vasfüggöny lehullása előtti kelet-európai underground művészet és ellenzéki kultúra előtt. A The New York Public Library for the Performing Arts nevű szervezet néhány éve kezdte kutatni a vasfüggöny mögötti underground művészetet és kultúrát, és így találtak meg minket is. A Kontroll fellépése egyben része az Extremely Hungary 2009 nevet viselő magyar kulturális évad programjának is. Aki netán elmulasztaná a New York-i koncertet, október 24-én Debrecenben, 30-án pedig Budapesten a Petőfi Csarnokban hallhatja-láthatja a Kontroll Csoportot.

Starzynski Zsolt


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!