Kerthelység

2009. szept 30.

Az Anna-hegy és térsége szabályozási tervével kapcsolatos döntések

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 33/2009. (VI. 29.) sz. rendeletével elfogadta az Anna-hegy és térségére készült építési rendeletet és szabályozási tervet, valamint a településszerkezeti terv vonatkozó módosítását.

Ezeknek a településrendezési terveknek az elfogadásával a képviselő-testület az Anna-hegy térségét üdülő „Üh” (régi jelölés: HÜ) építési övezetbe sorolta és megteremtette a jogi lehetőségét, hogy a szabályozási tervben meghatározott építési paraméterek és az országos építési előírások betartásával a területen üdülőépületek létesüljenek.
A rendelet elfogadásával egy időben a 2009. június 25-ei ülésen a 238/2009. (VI. 25.) határozatával a képviselő-testület arról is döntött, hogy az Anna-hegy és térsége belterületbe csatolható és a mezőgazdasági művelés alól kivonható. Ennek azért van jelentősége, mert ennek a határozatnak az alapján lehet kezdeményezni a terület (telek, ingatlan) művelés alóli kivonásának és belterületbe csatolásának földhivatali bejegyzési eljárását. Ez az eljárás, vagyis a belterületbe vonás és művelési ág megváltoztatásának földhivatali bejegyzése, „az építési övezeti átsorolás” jogi rendezése az építési engedély kiadhatóságának feltétele.
Ezt a jogi rendezést az önkormányzatnál (ügyintéző: dr. Tujner Balázs) a tulajdonosoknak kell kezdeményezniük és a belterületbe vonással kapcsolatos kiadásoknak, feladatainak, a földvédelmi járuléknak a költségeit a tulajdonosoknak kell viselniük, amiről az eljárás megindítása előtt a tulajdonosnak és az önkormányzatnak írásos megállapodást kell kötni.
Ha az eljáráshoz szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak, a bejegyzést az önkormányzat kezdeményezi a földhivatalnál. A földvédelmi járulékot és az ezzel kapcsolatos költségeket a földhivatal állapítja meg a vonatkozó ingatlan nagysága és annak aranykorona értéke alapján.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!