Kerthelység

2009. szept 30.

A közös éneklés élménye

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A szeptember beköszöntével a kórusok életében is elkezdődik a szezon. A Munkácsy Mihály Művelődési Ház folyosói újra zeneszótól, énekléstől hangosak. A kamarakórus is elkezdte már a próbákat, és nagy lendülettel készül az új idényre. A kedd esti próba előtt Weiler Róberttel, a kórus vezetőjével beszélgettünk, aki elmondta, hogy rendkívül sikeres évadot zártak a nyár elején.

A tavalyi év sikereiből kiemelkedik Mozart Requiemjének teltházas előadása, amelyet az Munkácsy Mihály Művelődési Ház színháztermében adott elő a kórus. Ezt követően az Arany Alkony Idősek Otthona lakóinak énekeltek karácsonyi dalokat. Idén tavasszal több kiemelkedő fellépése is volt a kamarakórusnak. Először zeneiskolánk névadóját, Szőnyi Erzsébetet köszöntötték 85. születésnapja alkalmából, majd Magyarország európai uniós csatlakozásának ötödik évfordulóját ünnepelték. A közel egyórás előadáson megmutathatták, milyen széles és igényes repertoárt építettek fel az elmúlt években. Harmadik tavaszi fellépésükön a holokauszt áldozataira emlékeztek, s most először héberül is énekeltek. Végül pedig a Bóbita Óvoda kicsinyeinek mutattak be néhány kórusdarabot, egyfajta gyermeknapi meglepetésként. Ezeken az előadásokon olyan emlékezetes, sokszor megható pillanatokat élhettek át, amelyekre méltán lehet büszke kórustag és közönsége egyaránt.
Egy kamarakórus életében mindig izgalmas kérdés, hogy lesznek-e elegen egy-egy darab előadásához. Hogy lesz-e elég pénz a szólisták, a zenekar finanszírozásához. A tavalyi szezon szerencsére minden szempontból kitűnően zárult. Több fiatal zenebarát kapcsolódott a csapathoz, és sikerült a kitűzött célokat magvalósítaniuk, a kiválasztott darabokat megtanulni és előadni a közönség és az éneklők örömére. Mozart Requiemjének tavalyi sikeren felbuzdulva az idei szezonban is hallhatjuk majd ezt a remekművet, mégpedig október 23-án este 19 órakor a művelődési ház színháztermében. A belépés, mint a kamarakórus összes törökbálinti koncertjén, most is ingyenes lesz. Sőt 22-én a budapesti Szent István Bazilikában más kórusok tagjaival közösen is előadják majd ezt a nagyszerű művet.
Weiler Róbert elmondta, hogy a törökbálinti kórusok nagyon jó helyzetben vannak sok más magyarországi kórushoz viszonyítva, hiszen a városi önkormányzat még a nehezebb időkben is fontosnak tartja a kultúra támogatását. Így a kórus is minden évben számíthatott a testület anyagi segítségére. Természetesen maga is kihasznál és felkutat minden lehetséges szponzorációs forrást, így remélhetőleg az idei szezon anyagi hátterét is sikerül majd megteremteni.
Kezdődik tehát a munka, amely szórakozás is egyben. Hiszen a kamarakórus igazi örömzenészekből – énekesekből – áll. A muzsika szeretetén túl a baráti közösség az, ami összetartja ezt a csapatot. Ezért találkoznak minden kedden este hat órakor a művelődési házban, ha esik, ha fúj… A közös éneklés élménye megszínesíti a hétköznapokat.
A Törökbálinti Kamarakórus egy nyitott társaság, és a tagjai közé várnak minden énekelni szerető fiatalt és idősebbet egyaránt. Az énekkar szlogenje: „A próbát is ki lehet próbálni.”



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!