Kerthelység

2009. aug 29.

Államalapításunk ünnepe

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Verőfényes augusztus 20-ára ébredtünk, és már ekkor tudni lehetett, hogy idén elmarad az, ami az utóbbi évben szinte minden ünnepünket elrontotta, a vihar. Az ünnepségsorozat délben kezdődött a Szent István szobornál, ahol koszorúzásra és az új kenyér megszentelésére került sor.

Az új kenyeret Bohn István esperes plébános szentelte és Szaszák Imre református lelkész áldotta meg. Sokan a délelőtti ünnepi miséről érkeztek a megemlékezésre. Igen szép látványt nyújtott a templomtól a szoborig vonuló tömeg, élükön a székely népviseletbe öltözött udvarhelyi testvéreinkkel.
A déli ünnepség után a testvérvárosok képviselői a törökbálinti képviselőkkel és közéleti személyiségekkel közösen fogyasztották el ebédjüket a művelődési ház udvarán. A városi ünnepség délután 17 órakor kezdődött, amelyen a résztvevők először meghallgatták Palkóné Szabó Gabriella ünnepi beszédét augusztus 20-a történelmi áttekintéséről, majd megtekintették a Tánc-Képes-Krónika című darab ősbemutatóját, amelyet a Nemzeti Kamara Színház művészei a Debreceni Népi Együttes és a Bürkös Banda táncosaival kibővülve adtak igencsak nívósan elő. Az ünnepi műsor után adták át a Törökbálintért emlékplakettet dr. Hajós Bélának. Ezután az ünneplő közönség a művelődési ház elé vonult, ahol Turai István felavatta R. Törley Mária Munkácsy Mihály mellszobrát. A szoboravatás végére már felcsendültek az ismerős dallamok, hiszen a televízióban nem véletlenül oly népszerű Csináljuk a fesztivált! című műsor sztárvendégei látogattak el településünkre. A koncerten Polyák Lilla, Keresztes Ildikó, Tóth Vera, Miller Zoltán és Csonka András lépett fel, akik igen színvonalas műsorral örvendeztettek meg minket Az estét az elmaradhatatlan tűzijáték zárta.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!