Kerthelység

2009. aug 29.

Törődjünk többet önmagunkkal és az egészségünkkel!

Írta: admin Kategória: INTERJÚ| • Egészségünkre

Megelőzni könnyebb, mint meggyógyítani

Mint arról januári számunkban már hírt adtunk, a város képviselő-testülete az egészségügyi bizottság javaslatát figyelembe véve megszavazta a törökbálinti nőgyógyászati szakrendelés félfogadási idejének kibővítését.

Dr. Bárány János rendelési ideje: szerda 16–20 óráig és csütörtök 9–11 óráig Helye: József A. u. 35. (háziorvosi rendelő) Előjegyzés mindennap 14–17 óráig, a 06-70-668-4091-es telefonszámon.

Ezzel együtt az ellátás teljesebbé is vált; azóta terhességi-nőgyógyászati ultrahangvizsgálathoz is hozzájutnak a betegek Törökbálinton. Dr. Bárány János nőgyógyász szakorvos február óta megbízási szerződés keretében látja el a kibővített rendelés teendőit. Az elmúlt két hónapban azonban további változások történtek: dr. Kálmán Sándor, aki több mint tíz éve rendelt Törökbálinton, befejezte itteni tevékenységét, ugyanis munkahelyén kinevezték orvos igazgatónak. Ezt követően a képviselő-testület június 1-jétől megbízta dr. Bárány Jánost a korábban kibővített, heti hatórás rendelés elvégzésével. A nőgyógyász szakorvossal az eddig eltelt idő tapasztalatairól beszélgettünk.
– A nőgyógyászválasztás bizalmi kérdés minden nő életében. Dr. Kálmán Sándor 1996 óta vezette Törökbálinton a nőgyógyászati szakrendelést. Önhöz könnyen jöttek a páciensek?
– Valóban, Kálmán doktor hosszú ideig rendelt Törökbálinton, így természetesen sokan ismerik. Én nem is azzal a szándékkal jöttem a városba, hogy „elcsábítsam” a pácienseit. A lakóhelyemhez közeli rendelőt kerestem. Érden élek, ezért Törökbálint kézenfekvő megoldásnak látszott. Amikor felkerestem az önkormányzatot, kiderült, hogy egy teljesen felszerelt nőgyógyászati vizsgáló áll használatra készen, amelyben hetente csak egy alkalommal van rendelés. Kálmán Sándor ezen a heti egy rendelésen 20-30 beteget látott el, ami azt mutatta, hogy jelentős az igény a helyben elvégzett nőgyógyászati vizsgálatok iránt. Kálmán doktornak viszont nem fért bele az idejébe több törökbálinti rendelés. Így aztán szerencsésen alakultak a dolgok: a képviselő-testület jóvoltából február óta már heti két alkalommal van lehetőségük a törökbálinti hölgyeknek a nőgyógyászati szakrendelés ingyenes igénybevételére.
– Néhány hónapja indult be az új rendelés. Milyenek a tapasztalatai?
– Nem panaszkodom. Ahogy ön is említette, a nőgyógyászat bizalmi „műfaj”. Beletelik egy kis időbe, mire a hölgyek körében híre megy az új lehetőségnek. A kezdeti három vizsgálatról egy hónap alatt 10-12 páciensre „növekedtünk”. Az elégedetten távozó „ügyfelek” pedig újakat küldenek, így azt hiszem, hamarosan tele lesz a rendelési naplónk. Persze nem csak az ellátottak száma az érdekes, hiszen az a fontos, hogy a vizsgálatokat mindenkinél a megfelelő körültekintéssel tudjuk elvégezni, és ehhez idő kell. Úgy gondolom, optimálisan maximum hat páciens vizsgálatára van idő egy óra alatt. Az általam elvégzett ultrahangos vizsgálat miatt az egyes vizsgálatok ideje is hosszabb egy kicsit.
– Mit jelent ez pontosan?
– Az általános nőgyógyászati szűrővizsgálat hagyományosan több részből áll. Egy manuális („megtapintásos”) vizsgálatból, aminek során ellenőrizzük a méh állapotát, méretét, elhelyezkedését. A második rész a hüvely feltárása, majd a méhnyak nyálkahártyájáról veszünk mintát, amelyet elküldünk mikroszkópos vizsgálatra. Ez minimális kellemetlenséggel jár, az előnyei viszont sok esetben szinte pótolhatatlanok. E vizsgálat eredményéből ugyanis észrevehetünk számos, lappangó rosszin­dulatú betegséget még jóval azelőtt, hogy azok a páciensnek bármilyen panaszt okoznának. A mielőbbi felismerés pedig e betegségek kezelésében százszázalékos gyógyulási esélyt biztosít. Végül, de nem utolsósorban az emlők tapintásos vizsgálata teszi teljessé a szűrést.
A törökbálinti szakrendelésen ezenkívül ultrahangos vizsgálatot is végzek. Ez fontos kiegészítője a hagyományos vizsgálatoknak. Feltárhatók vele az esetleges kisebb rendellenességek (pl. ciszták), amelyek a manuális vizsgálat során nem mindig diagnosztizálhatók. A fiataloknál a méh méretének ellenőrzése elengedhetetlen, hiszen sok esetben az átlagosnál kisebb méhvel rendelkező nők esetében fiatalkorban a fogamzásgátló tabletták szedése károsan befolyásolhatja a későbbi terhesség kiviselésének esélyit. Az ultrahangkészülékkel ellenőrizhetjük a méhen belüli fogamzásgátló eszközök elhelyezkedését. Időben fény derülhet például egy méhen kívüli terhességre is – és még sorolhatnám. Úgy gondolom, ezeket a lehetőségeket mindenképpen érdemes kihasználniuk a törökbálinti hölgyeknek, különösen azért, mert helyben, sorban állás nélkül és térítésmentesen vehetik igénybe az ellátást.
– Mi a tapasztalata? Mi, nők elég időt fordítunk saját magunkra, az egészségünkre?
– Néhány évvel ezelőtt az Egészségügyi Minisztérium kezdeményezésére indult egy figyelemfelkeltő akció. Minden érintett korú (20–65 év közötti) hölgynek ismeretterjesztő kiadványt küldtek a rákszűrés fontosságáról, és megszervezték az ingyenes, mindenre kiterjedő vizsgálatot mindenkinek, aki igényelte. Mit gondol, a kiértesítettek hány százaléka kereste fel a nőgyógyászati rendelést, hogy elvégeztesse a vizsgálatokat?
– 10-15 százaléka?
– Az érintettek 2,8 százaléka ment el a vizsgálatokra! Ez kétségbeejtően kevés! Sajnos azt tapasztalom, hogy nálunk a nők csak akkor fordulnak orvoshoz, ha baj van, ha már kialakult a betegség. Pedig a megelőzésnek óriási jelentősége van! Rengeteg időt, pénzt és fájdalmat, szenvedést takaríthatnak meg maguknak azok, akik rendszeresen járnak szűrővizsgálatokra.
– Vannak olyan nőgyógyászati betegségek, amelyek, bár nem olyan súlyosak, nagyon kellemetlenek, és ezért sürgős beavatkozást igényelnek. Mi a helyzet ebben az esetben? Felkereshetik önt a hölgyek bejelentés nélkül is?
– A rendelési menetrendet úgy állítjuk
össze, hogy a bejelentett időpontok között mindig van kihagyva hely az ilyen „alkalmi” pácienseknek. Így anélkül tudjuk fogadni őket, hogy ez a többi beteg idejét venné igénybe. Ezzel együtt hangsúlyozom, hogy lehetőség szerint mindenki kérjen időpontot telefonon, így tudom biztosítani, hogy a lehető legkevesebb legyen a várakozás. Nem mindenki tudja, hogy a nőgyógyászati rendelés igénybevételéhez nincs szükség a körzeti orvos beutalójára, tehát közvetlenül fordulhatnak a szakorvoshoz azok, akiknek ellátásra van szükségük.
– A szűrővizsgálatokon és a különböző nőgyógyászati problémák kezelésén túl milyen esetekben fordulhatnak még önhöz a törökbálinti hölgyek?
– A nőgyógyász „legörömtelibb” tevékenysége a terhes gondozás. A rendelésen várom a gyermekvállalásra készülőket is: attól a pillanattól, ahogy egy pár elhatározza, hogy gyermeket szeretne, majd végig a terhes gondozás során. De akkor is szívesen segítek, ha a gyermekvállalás még a távolabbi tervek között szerepel. Az optimális fogamzásgátlás véleményem szerint egyénre szabott. Nem jó, ha nőgyógyász szakorvos ellenőrzése nélkül kezdünk hozzá. A körzeti orvos ugyan felírhatja a tablettát, de a későbbi gyermekvállalás szempontjából is nagyon fontos, hogy mindig az egyénnek megfelelő módszert válasszuk.
– Bármikor elhívhatják szüléshez. Ezek szerint a családja hozzászokott már a hirtelen riasztásokhoz? A munka mellett van azért ideje a civil életre? Például mit csinál, ha véletlenül van néhány szabad órája?
– Két felnőtt gyermekem van. Megszokták már, hogy sokszor a vacsoraasztal mellől kell a szülészetre indulnom. Ez egy ilyen hivatás. Ha néha mégis van egy kis szabadidőm, kapirgálok a kertben. De szeretek fotózni, és néha horgászom is.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!