Kerthelység

2009. aug 29.

Segítség a kezdetektől

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Attól kezdve, hogy egy édesanya megtudja, babát vár, nagyon megváltozik az élete. A szerencsések mellett ott állnak a leendő nagymamák. De sokszor még nekik is szükségük van szakszerű segítségre, tanácsra a gyermekvárás időszakában, illetve a baba megszületése utáni örömteli, de igen nehéz hónapokban. Ilyenkor jelenthet segítséget a védőnő. A Törökbálinti Védőnői Szolgálat munkájáról Farkas Hajnalka szolgálatvezető védőnővel és Kissné Gubicza Ilona helyettes vezetővel beszélgettünk.

Védőnők balról jobbra: Farkas Hajnalka, Szádeczky-Kardoss Györgyné, Kissné Gubicza Ilona

Védőnők balról jobbra: Farkas Hajnalka, Szádeczky-Kardoss Györgyné, Kissné Gubicza Ilona

– Mióta segítik védőnők az édesanyákat Magyarországon?
– Majdnem száz éve, hogy 1915-ben megalakult az Országos Stefánia Szövetség az anyák és csecsemők védelmére, majd a Zöldkeresztes Szolgálat, amely ugyanezt a munkát folytatta. A második világháború után jött létre az állami fenntartású szervezet, amely a mai napig működik.
– Milyen feladatokat lát el a védőnő a várandós édesanyák mellett?
– A védőnői munka jó esetben már a fogamzás létrejötte előtt is megkezdődhet. Hiszen ha egy család elhatározza, hogy kisbabát szeretne, akkor erre testileg és lelkileg egyaránt fel kell készülni. Ez az úgynevezett prekoncepcionális gondozás.
Ha a baba már útban van, a várandós kismama is folyamatos gondozásban részesül, majd a baba megszületését követő gyermekágyas időszak következik. Az édesanya ezután a nővédelmi gondozás keretein belül kaphat további segítséget.
A kisbabák folyamatos gondozása is a védőnő feladata. A családdal, a szülész-nőgyógyász szakorvossal és a gyermekorvossal együttműködve figyelemmel kíséri a baba sorsát, tanácsaival segíti az édesanyát, és szükség esetén a szociális vagy egészségügyi ellátás megszervezését.
A gyermeket egy úgynevezett gondozási terv alapján folyamatosan figyelemmel kísérjük. Életük különböző időszakaszaiban 0–1 éves korig, majd 1–3, illetve 3–6 éves korig a megfelelő terv alapján gondozzuk őket. Ez magában foglalja a szolgálat tanácsadójában az önálló védőnői tanácsadást, a családlátogatásokat, illetve amikor a gyerekek bölcsődébe, óvodába, iskolába kerülnek, az intézményi védőnői ellátást. A gondozási terv alapján az egyes időszakok végén, illetve évente úgynevezett státusvizsgálatot végzünk minden gyermeknél. E vizsgálatok alapján tudunk képet alkotni a gyerekek fejlődéséről és fényt deríteni az esetleges rendellenességekre. Egészen új fejlemény, hogy ma már gondozási szerződést kötünk a szülőkkel.
Ezenkívül közösségi programokat is szervezünk, ilyen volt például az Anyatejes Világnap és Egészségnap, amelyre – nagy örömünkre – sok család látogatott el az idén is. Rendszeresen tartunk szülésre felkészítő tanfolyamot várandósoknak és elsősegély-tanfolyamot anyukák részére.
– Hány védőnő dolgozik most Törökbálinton?
– Jelenleg hat védőnői körzetben dolgozunk. Ebből két körzetben iskolavédőnői (intézményi) ellátás is folyik.
– Mi a védőnő legfontosabb feladata?
– A megelőzés. Tulajdonképpen erről szól a munka az édesanyák és a babák esetében is. Hiszen gondos előrelátással nagyon sok bajt, betegséget előzhetünk meg. A védőnő ebben tud segítséget nyújtani a családoknak, egészen a kezdetektől.
– Az érdeklődők hol találnak további információkat?
– A www.tbvedodok.extra.hu internetes oldalon folyamatosan figyelemmel kísérhetik az aktualitásokat, illetve mindenkinek örömmel állunk rendelkezésére a szolgálat rendelőjében, amely a körzeti gyermekorvosi rendelő épületében található (Törökbálint, József Attila u. 33. telefon: 23/336-422).



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!