Kerthelység

2008. máj 30.

Finomságok, ahogyan azokat Erdélyben készítik:

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

„Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet
Sósat, sósat, jó ropogósat
Aki vesz annak lesz,
Aki nem vesz, éhes lesz.”

PÜNKÖSDI PEREC

• 1 kg liszt
• 6 tojás sárgája
• 2 dkg élesztő
• ½ kg margarin
• 1 evőkanál olaj
• 1 evőkanál ecet
• 1 teáskanál só
• ízlés szerinti szegfűszeg, bors, cukor és rum

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk,
2 kanál cukorral és liszttel. Az egészet összedolgozzuk és kelesztjük. Mikor megkelt cipókra osztjuk, karikákat formálunk belőlük, tojás sárgájával lekenjük és megsütjük.

PULISZKAFŐZÉS

• 1 l vízhez
• 30 dkg kukoricadara
• só

A vizet egy 3 literes fazékba feltesszük főni. A forró sós vízbe a kukoricalisztet lassan belehintjük, habverővel folyamatosan kavarjuk, hogy össze ne csomósodjon. 10-15 percig állandó kavarás mellett főzzük. Paprikáshoz, pörkölthöz, tokányhoz köretnek adjuk.
Túrós puliszka
A lábos aljára kis olajat vagy zsírt teszünk. Egy réteg puliszka-egy réteg juhtúró, ezt ismételjük, majd túróval befejezzük. Lassú tűzön forraljuk, míg a túró elolvad és tejföllel tálaljuk.

Balog István és neje


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!