Kerthelység

2009. júl 31.

Nyár végi rendezvények

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Már megszokhattuk, ha eljön az augusztus, remek rendezvényeken vehetünk részt a művelődési ház jóvoltából. Szabó Évával, a művelődési ház vezetőjével az idei nyár végi rendezvényekről beszélgettünk.

– Nyár végi rendezvénysorozatunk immár hagyományosan a Törökbálinti Nemzetközi Művészteleppel indul. 2000 óta – egy év megszakítással – minden évben nyolc festő-, grafikus-, illetve szobrászművészt lát vendégül Törökbálint, idén augusztus 2–17 között. A művészek egy-egy alkotása a város tulajdonába kerül. Az elmúlt tíz év itt maradt műveit az augusztus 9-én nyíló kiállításunkon mutatjuk be a művelődési házban. A művésztelep szakmai vezetője Hadik Gyula szobrászművész. Ebben az évben vendégeink Erdélyből, Lengyelországból, Montenegróból, Szerbiából érkeznek. A kéthetes műhelymunka kiállítással zárul, a megnyitó 16-án lesz a Falumúzeumban.
Augusztus 13-án 19 órától ismét latin-amerikai estünk nyitja a rendezvények sorát. Talán ez az egyetlen olyan esemény, amelynek tematikája öt éve változatlan: lesz koncert, táncbemutató, tánctanítás és egy különleges show-elem. A pergő ritmusról, karneváli hangulatról a Cubaritmo, a Tropical Cuban Dance Show, Lili Garces és egy konga együttes gondoskodik majd.
– Évről évre egyre színvonalasabb program várja az államalapítás ünnepén a vendégeket. Idén milyen események lesznek a nap folyamán?

Hadik Gyula: Önarckép

Hadik Gyula: Önarckép

– Zimándy Ignác az 1800-as évek végén alapítványt hozott létre azzal a céllal, hogy az általa emelt Szent István szobor előtt Szent István napján „alkalmi szent beszéd tartassék”. E hagyomány jegyében hangzik el délben Bohn István esperes plébános ünnepi beszéde, ezt követően megszenteli, Szaszák Imre református lelkész pedig megáldja az új kenyeret.  Az emlékezést koszorúzás zárja. A városi ünnepség 17 órakor kezdődik a művelődési házban. Ünnepi beszédet mond Palkóné Szabó Gabriella képviselő asszony, a műsorban a Magyar Kamara Színház Tánc-Képes Krónika című előadása lesz látható. Az ünnepély a művelődési ház épülete előtt folytatódik, ahol Turai István polgármester avatja fel R. Törley Mária Munkácsy szobrát. Fél nyolctól utcabál lesz, ahol „Csináljuk a fesztivált”: a fedett szabadtéri színpadon Keresztes Ildikó, Tóth Vera, Miller Zoltán, Polyák Lilla, Homonnay Zsolt és Szolnoki Péter énekel, a műsort Harsányi Levente és Dévényi Tibor vezeti. A gyerekeket 15–20 óra között várjuk a Hancúr térre, ahol ráléphetnek a mesék vándorútjára és logikai, ügyességi feladatokat oldhatnak meg az alkalmi labirintusban. Az augusztus 20-ai városi ünnepség keretében lesz a nyitó előadása a Kárpát-medencei Színházi Találkozónak, amelyet a Nemzeti Kamaraszínház szervez. 21-én 15 órától a Nagyváradi Árkádia Bábszínház a Csillaglépő Csodaszarvast, 22-én 19 órától a Kassai Thália Színház Müller Péter zenés darabját, a Szomorú vasárnapot, 23-án 17 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Székely János Caligula helytartója című előadását mutatja be. Az előadások helyszíne 21-én a Zimándy Sportcsarnok, 22–23-án a művelődési ház. Az ünnepi hétvége 23-án este fél kilenctől a Ghymes együttes Álom bálom című szabadtéri koncertjével zárul.
– Ellátogat hozzánk hazánk egyik leglátványosabb táncszínháza, az Experidance csoport. Róluk, illetve az előadásról mit kell tudni?
– A társulatnak az elmúlt kilenc évben több mint 1200 telt házas előadása volt Európában.
Egész estét betöltő darabjaik a legkeresettebb színpadi produkciók közé tartoznak. Az együttes művészeti vezetője Román Sándor, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A Törökbálinti Színházban augusztus 28-án 19 órától az Ezeregy év című darab látható, ez az első egész estét betöltő produkció a magyar történelmet dolgozza fel a honfoglalástól napjainkig, 260 kosztümre, fénytechnikára és fergeteges zenére épülve. Az előadásra belépőjegyek még kaphatók rendezvényszolgálatunkon (a jegyek egyharmada az előadás előtt két hónappal elkelt).
– Milyen terveik vannak szeptemberre?
– Évadnyitónk szeptember 19-én, szombaton a Kultúrházak éjjel-nappal című országos rendezvénysorozathoz, a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódik majd. Szeptember 27-ére, vasárnapra pedig a IV. Budaörsi Kistérségi Fesztivál záró rendezvényét szervezzük Játék, településhatárok nélkül címmel. A Bálinti Sokadalmat két évvel ezelőtt, városavatásunk miatt tartottuk először szeptember első hétvégéjén, ez az időpont azonban nem ideális az iskolakezdés miatt. Az eredeti, májusi időpontra megújult tematikával készülünk.

N.G.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!