Kerthelység

2009. júl 31.

A jegyző válaszol

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

A zajvédelem helyi szabályozása
A zajvédelem helyi szabályozásáról szóló, 2009. május 1-jén életbe lépett 24/2009. (IV. 24.) számú rendelet hatálya Törökbálint közigazgatási területén kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki vagy amely állandó vagy ideiglenes jelleggel a település közigazgatási területén tartózkodik, illetve tevékenységet végez.

E rendelet szabályait kell alkalmazni a település közigazgatási területén minden olyan szabad vagy zárt térben működő zajforrásra, amely károsító terhelést okoz és ami veszélyes mértékű. Arra kértük dr. Horti István jegyzőt, hogy néhány konkrét példán keresztül ismertesse a képviselő-testület akaratából létrejött és hatályba lépett zajvédelmi rendelet főbb passzusait.
– A rendelet részletes megismerése iránt érdeklődőknek a www.torokbalint.hu honlapon a képviselő-testület rendeletek címszó alatt van lehetőségük tájékozódni, de amit mindenképpen tudni kell róla, azt néhány mondattal megpróbálom összefoglalni.
A rendelet a fűnyírási szokásokat időkeretek közé szorította, tehát munkanapokon 6 óra előtt és 20 óra után, szombaton 8 óra előtt és 18 óra után, vasárnap és ünnepnapokon egyáltalán nem lehet füvet nyírni. Hozzáteszem azt is, hogy a rendelet a sűrített levegős, elektromos és belső égésű motoros vágóberendezés üzemeltetését tiltja, tehát ez alól kivételt képez a hagyományos, hangtalan kézi kasza használata.
A szelektív hulladékgyűjtő edények környékén lakók érdekében és kérésére szabályozásra került a zajjal járó tárgyak, például üveg elhelyezése, valamint a közszolgáltató által történő hulladékgyűjtő edények ürítése.
– A pirotechnikai termékek szabadtéri felhasználásának szabályozása miért vált szükségessé?
– A rendeletek megalkotásánál a szabályozást igénylő változó élethelyzetekre, a lakosság részéről  érkező panaszokra, kérésekre mindenkor figyelemmel kell lennie a jogszabálykészítőnek, ezért kérelemre az erre vonatkozó szakasz azokat az eseteket zárja ki, amikor magánrendezvények alkalmával éjjel, kiszámíthatatlan időpontban robbanás, ezt követő fényhatás, majd rémült kutyaugatás zavarhatja meg a település éjszakai nyugalmát.
– Köztudott, hogy akkor ér célt egy rendelet, ha társadalmi elfogadást és ezáltal önkéntes jogkövetést nyer. Van már tapasztalat arról, hogy a településen élők ismerik, értik és be is tartják a rendeletet?
– Eddig egy kérelem érkezett, egy születésnapját ünneplő lakos kérte a polgármester engedélyét az éjjel három óráig tervezett ünnepléshez. Ennek kapcsán tájékoztatom a településen élőket, hogy kizárólag a jelentős zajkibocsátással járó magánjellegű alkalmi rendezvények este tíz óra utáni engedélyezését kell kérelmezni. A rendelet alkalmazásában jelentős zajkibocsátással járó rendezvénynek minősül a 10 dB-nél nagyobb mértéket meghaladó olyan különleges zajokozás, ami mások nyugalmát jelentős mértékben zavarhatja, például a koncert.
Tehát a magántulajdonú ingatlanokon szervezett ünnepségekhez nem a polgármester, hanem leginkább a szomszéd „engedélye” vagy hozzájárulása kell, sok esetben egy tájékoztatás is elegendő lehet.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!