Kerthelység

2008. máj 30.

A tavasz kellemetlen kísérője a kullancs

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Sajnos a tavasz beköszöntével megjelenik egy nem várt és némely esetben rendkívül veszélyes betegséget okozó állat, a kullancs. Hazánkban átlagosan minden ezredik kullancs fertőzött az agyhártya-, agyvelőgyulladást (enkefalitiszt) okozó vírussal, a Lyme-kórt előidéző baktérium pedig száz közül tízben található meg Európában.


Hazánkban elsősorban a közönséges kullancs (ixodes ricinus) fordul elő, amely 1-4 mm, de vérrel teleszívott állapotban akár babszem nagyságú is lehet. Jellemzően vörösesbarna színezetű, tojásdad alakú. A közhiedelemmel ellentétben nem a fák lombozatán él. A talaj közeli növényzet az élőhelye, mert magas páratartalomra és alacsonyabb, de legalább 8 Celsius-fok körüli hőmérsékletre van szüksége, vagyis nem kedveli a fényt, a meleget és a szárazságot, s 1000 m-nél magasabb helyen nem él meg. Elsősorban hőkibocsátás, jellegzetes szagok alapján választanak prédát, köztük bennünket, embereket is. Egyes kullancsfajok az aljnövényzet nedves, árnyékos fűszálain kapaszkodnak, míg van olyan kullancs, amely cserjéken és bokrok levelein tanyázva akár 1-1,5 magasságból is ráveti magát az emberre. A kullancs csípése fájdalommentes. Sajnos tény, hogy a természet igen zseniálisan építette fel ezt a kis vérszívót. Kilencféle nyálmiriggyel rendelkezik, melyeknek más és más a funkciójuk, van olyan nyálmirigy, amelyik az érzéstelenítéshez szükséges anyagokat termeli, míg egy másik a kilökődéshez szükséges. Potroha igen rugalmas, és szintén téves az a közhiedelem, hogy a potroh végén légzőnyílás vagy kloáka lenne. A valóság az, hogy az ürüléket visszaöklendezi a gazdatestbe, ami az egyik fő veszélyforrás, mert ha a kullancs fertőzött, ily módon a fertőzést átviszi az áldozatra. Hazánkban a tavasztól őszig aktív kullancsok két, idegrendszeri tünetekkel is járó betegséget terjesztenek, a kullancsencephalitist és a Lyme borreliosist. Az ixodes ricinus vérszívás útján fertőződik rágcsálóktól, nyulaktól, madaraktól. A kullancsencephalitis vírussal mintegy 0,1-5 százalékuk lehet fertőzött.

Megelőzés
A betegség megelőzése szempontjából fontos a fertőzött területen tartózkodás alkalmával a minél kevesebb bőrfelületet szabadon hagyó ruházat viselése, kullancsriasztó szerek alkalmazása. Védőoltás ajánlott mindenkinek, aki veszélyeztetett te­rületen lakik, dolgozik vagy más célból odautazik. A Magyarországon forgalomban lévő inaktivált vírusvakcinák egyéves kor fölött biztonsággal adhatók. Az alapimmunizálás 1-3 hónap különbséggel adott két részoltásból áll, melyet 9–12 hónap múlva kell megerősíteni. Ezt követően gyermekeknél 3, felnőtteknél 5 évente emlékeztető oltás javasolt.  ­Passzív immunizálás a kullancscsípés utáni 96 órán belül jöhet szóba, és csak kb. 60 százalékos védettséget ad, a már kialakult betegség lefolyását pedig egyenesen súlyosbíthatja. Magyarországon a forgalomból évekkel ezelőtt kivonták, gyermekek számára a nemzetközi szakirodalom egyértelműen nem javasolja.

Mi a teendő, ha megtörtént a baj, vagyis ha szert tettünk egy vagy több vérszívóra, mindenképpen távolítsuk el. Elsősorban ne essünk pánikba, nem kell azonnal orvoshoz rohanni, házilag is lehetséges az eltávolítása, viszont mindenképpen el kell kerülni néhány tévhiten alapuló hibát: tilos tűvel vagy hegyes tárggyal „műtétet” végezni, mert ha a potroh felszakad, a fertőző kullancs teljes béltartalma bekerül a szervezetbe, így a fertőzés esélye is jelentősen megnövekszik. Tilos a potrohot körkörösen tekergetni, mert a kullancs megpróbálja magát beljebb ásni, a gyomra felfordul, és szervezetünkbe öklendezi béltartalmát. Ha a feje beszakad, szintén ne próbálkozzunk tűvel operálni, mert a beszakadt fej napokon belül egy szálkához hasonlóan kilökődik a testből. A kullancs hatékony eltávolításához érdemes beszerezni a patikákban már ezer forintért kapható kullancseltávolító kanalat. Viszont minden esetben kötelező a seb helyének fertőtlenítése. Mindez azonban nem szabad, hogy elvegye a kedvünket a kirándulástól, de megfelelő ruházattal, védekezéssel és figyelemmel, valamint megelőző védőoltással jelentősen csökkenthetjük a ránk leselkedő veszélyt. Kirándulás után első számú szabály a test tüzetes átvizsgálása, sőt a levetett ruházatot sem árt átnézni, mert még ott is lapulhat áldozatra váró – kissé fáziskésésben lévő – parazita.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!