Kerthelység

2009. júl 31.

Logopédia tábor a Nyitnikék Óvodában

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A Budaörsi Logopédiai Intézet közreműködésével Törökbálinton, a Nyitnikék Óvodában nyitotta meg kapuit július első hetében a nagycsoportos óvodásoknak indított Logopédia tábor, ahol a többségében törökbálinti gyermekek mellett a kistérséghez tartozó környező településekről (Biatorbágy, Budaörs, Budajenő, Herceghalom, Telki) is érkeztek logopédus ajánlásával gyermekek.

Az intézet vezetője, Ványi Ágnes logopédus elmondta, hogy az intézet koordinálja a Buda-vidéki Kistérségben dolgozó huszonnyolc logopédus munkáját. A táborban három, törökbálinti óvodákban és iskolákban dolgozó logopédus foglalkozik a gyermekekkel, Augusztin Annamária, Farkas Bernadett és Lajos Tünde. A szakszolgálatok kistérségi normatívájának 30 százalékát kapja az intézet. Nagyrészt ebből az összegből finanszírozták a tábort is, de a megvalósításhoz Törökbálint Város Önkormányzata anyagilag is hozzájárult.
A napközis táborba olyan gyerekek jelentkezhettek, akik szeptembertől iskolába járnak, és év közben folyamatosan együtt dolgoztak az óvodai logopédussal. A tábor célja, hogy az ide járó gyerekek két hétig intenzíven dolgozzanak a logopédus pedagógusokkal. Így felkészülhetnek a beszédhibájukból eredő nehézségekre, amelyek az iskola első éveiben várnak rájuk. Persze a jó eredmény eléréséhez elengedhetetlenül fontos az évközi szorgalmas munka, de a táborban, hasonlóan egy intenzív nyelvtanfolyamhoz, sokkal aktívabban tudják rögzíteni a tanultakat.
A beszédhibás gyerekeknél az első osztályban az a legnagyobb probléma, ha az egyes hangokat nem tudják megfelelően megkülönböztetni egymástól. Az olvasás és írás elsajátításánál ez nagyon fontos folyamat. Ezért a logopédus arra törekszik, hogy ha a gyermek egyes hangokat a beszédben nem is tud helyesen ejteni, tisztában legyen a hangok közötti különbséggel, amikor írni vagy olvasni tanul.
A táborban a gyerekekkel egyénileg vagy párban foglalkoznak a logopédusok. Egyénre szabottan, az egyes gyerekek teljesítőképességét, koncentrációkészségét figyelembe véve alakítják ki a napirendet. A hagyományos, asztalnál ülős gyakorlatokat sok mozgással, tornával kötik össze, hiszen ez is a terápia része. Az idegrendszernek az a része ugyanis, amely a beszédért, a hangképzésért felelős, kapcsolatban áll az úgynevezett nagymozgásokat koordináló résszel. Így bármilyen furcsán hangzik, a beszédhibákat mozgásterápiával is gyógyítják, ebben a Nyitnikék Óvoda fejlesztő pedagógusa, Szentkúti Ferencné segítette a logopédusok munkáját, aki egész nap a gyermekekkel volt, s különböző, fejlődést elősegítő mozgásos feladatokat végeztetett a táborozókkal.
A gyerekek, amikor éppen nem a speciális foglalkozáson vannak, óriási focimeccse­ket játszanak és élvezik a nyarat. Húsz fiú és három kislány jár a csoportba. Napi három, változó időtartamú és intenzitású speciális foglalkozáson vesznek részt. A kéthetes intenzív kezelés körülbelül négy hónapnyi évközi munkának felel meg. A foglalkozásokat, úgy tűnik, inkább játéknak, mint tanulásnak élik meg.
A tábornak otthont adó Nyitnikék Óvodában mindent megtesznek, hogy a vendégek jól érezzék magukat. A gyönyörű környezet és a barátságos óvodai személyzet mindenben segítségére van a vendég gyerekeknek és a logopédus kollégáknak egyaránt. Mint azt Horváthné Hamza Edit óvodavezető elmondta, a nyári időszakban sok kisgyermek otthon tölti a vakációt a családjával, így volt lehetőség a logopédia tábor befogadására.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!