Kerthelység

2009. jún 01.

Mire szavaztunk?

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Megint választottunk…

Június 7-én Törökbálint polgárai is a szavazóurnákhoz járultak, hogy megválasszák azokat a képviselőket, akik a következő években hazánkat képviselik az Európai Parlamentben. Az eredmények magukért beszélnek. Csenger-Zalán Zsolttal, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség választókerületi elnökével a hogyan tovább?-ról beszélgettünk.

– A választási eredmények Törökbálinton az országos számokat tükrözik. Erre számított?
– Az egész választókerület nagyjából az országos eredményeket hozta. Vannak azért kisebb eltérések. Például az SZDSZ a mi kerületünkben mindig erősebb volt. Most is talán egy kicsivel többen szavaztak rájuk, mint az ország többi részében, de ebben az esetben ez már elenyésző.
– Mindenki a Fidesz győzelmét jósolta, de számított rá, hogy ekkora különbséggel nyernek?
– Én körülbelül 50 százalékot vártam. Úgy gondoltam, hogy ezenfelül minden egyes százalék már csak jutalom.
– Minek köszönhető ez a nagy fölény?
– Természetesen az országos politikai helyzet sokakat meggyőzött arról, hogy el kell menni szavazni, el kell mondani, hogy annak, ami ma az országban folyik, mihamarabb véget kell vetni. Köszönet mindazoknak, akik az urnákhoz járultak, és szavazatukkal a Fidesz jelöltjeit támogatták. De nem lett volna ilyen sikeres a munkánk, ha nem segített volna minket az a rengeteg önkéntes, akik a választások előtt erejüket megfeszítve dolgoztak azért, hogy a polgárokhoz eljusson az üzenetünk. Nagyon hálásak vagyunk nekik! Köszönjük a munkájukat. Ha belegondolunk, milyen nehéz ma becsengetni egy idegen ház ajtaján, hogy kopogtatócédulát kérjünk, átérezhetjük, mekkora feladatot vállaltak magukra. Nagyon sokan jelentkeztek olyanok is, akiket azelőtt nem ismertünk. Egyre többen érzik úgy, hogy tenni szeretnének valamit.
– Hol volt vasárnap este?
– Az irodában vártuk a számokat a kollégáimmal. Nagyon örültem az eredményeknek. Talán csak az lepett meg, hogy a részvétel elmaradt a várakozásoktól. A választókerületben és országosan is elmaradtunk a 2004-es részvételi aránytól.
– Közel 40 százalékos részvételi arány azért nem olyan rossz. Felette van az európai átlagnak.
– Valóban, sőt itt a választókerületben a választópolgárok 44,4 százaléka járult az urnákhoz. De ez a választás – mindannyian tisztában vagyunk vele – Magyarországon a belpolitikai kérdésekről is szólt. Úgy gondolom, sokan azért nem tartották fontosnak, hogy elmenjenek, mert az EU-képviselők kiválasztásában nem kívántak részt venni, és elhitték, hogy ennek a választásnak nem lesznek belpolitikai következményei. Hiszen a kormánypárti média ezt sulykolta már hónapok óta.
– Úgy gondolja, hogy lesznek?
– Mindenképpen. Hogy pontosan hogyan alakul a helyzet, azt persze nehéz lenne megmondani. Nagyon rövid idő telt el a választások óta. Most mindenki kifújja magát egy kicsit, és aztán elkezdi áttekinteni, elemezni az eredményeket és a kialakult helyzetet. A Fidesz az egyetlen, amelynek nem kell magyaráznia az eredményt, hiszen az önmagáért beszél. Egészen biztos, hogy a történtek így vagy úgy, de változást hoznak a belpolitikában is. Az egyértelmű, hogy az ország számára az lenne a legjobb, ha a választásokat mielőbb megtartanák, az emberek is ezt az akaratukat fejezték ki június 7-én. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az MSZP és az SZDSZ végre belássa, nem kormányozhatnak tovább.
– A Jobbik ennek érdekében utcai demonstrációra is készül. Mit gondol erről?
– Megértem az emberek elkeseredettségét. Sokan úgy látják, hogy a Gyurcsány–Bajnai- kormány már bármit megtehet ebben az országban anélkül, hogy felelősségre vonnák őket. Amíg a jogszabályok és a parlamenti mandátumok mögé bújva lehet sunyítani, az emberek úgy érzik, tehetetlenek. Ennek ellenére nem tartom jó megoldásnak az utcára vinni az embereket. Már láttunk példát arra, hogy a kormányzat nem nagyon izgatja magát egy-egy tüntetés miatt, legfeljebb újra megsebesülnek néhányan, aztán megy minden tovább, ahogy addig. Úgy gondolom, az MSZP és az SZDSZ hihetetlen nagy pofont kapott a választási vereségekkel. Ha ez nem elég, akkor nem tudom, hogy minek kellene még történnie. Igaz, az őszödi beszéd óta már semmin sem csodálkozhatunk.
– A feszültséget, azt hiszem, mindannyian a bőrünkön érezzük. Mit gondol, nem félnek a kormánypárti képviselők, mondjuk lemenni a közértbe? Nagyon sok az elkeseredett ember…
– Nem hiszem, hogy ők járnak közértbe. Ma az MSZP felső vezetése gyakorlatilag egy milliárdos lobbi. Ezek az emberek teljesen elszakadtak a társadalomtól. Légkondicionált nagy limuzinokkal járnak, magas kerítések mögött élnek, és biztonsági emberek vigyázzák őket. Nem is érzékelik, milyen kiélezett, elkeseredett a hangulat.
– Mit gondol, számítottak ekkora vereségre?
– Könnyű azt mondani, hogy a papírforma érvényesült. Más egy előrejelzés számairól beszélni, és más szembesülni a kőkemény választói akarattal. Azért azt nem hiszem, hogy ekkora különbségre számítottak. Egyébként ha már a számoknál tartunk, az Európai Parlament történetében ezzel az eredménnyel harmincéves rekordot döntöttünk. Harminc évvel ezelőtt Angliában 51 százalékot kapott a Konzervatív Párt, előtte, utána senki többet. Ezen az eredményen most a Fidesz a maga 56, 6 százalékával alaposan javított, és erre nagyon büszkék vagyunk.
– A megválasztott európai parlamenti képviselők között vannak olyanok, akiket személyesen is jobban ismer?
– A Fidesz képviselői közül ketten is itt élnek a választókerületben. Gál Kinga Budaörsön, Őry Csaba pedig Zsámbékon lakik. Mindketten kiváló politikusok, jó barátságban vagyunk.
– Még egy kis ünneplés, és aztán? Mi a következő lépés?
– Folytatnunk kell a már régen megkezdett munkát. Gyakorlatilag évek óta küszöbön áll egy előrehozott választás, ezért a programalkotás tulajdonképpen a már elkészült anyagok aktualizálását jelenti. Folyamatosan dolgozunk, és minden törvényes eszközt felhasználunk az előrehozott választások kitűzéséért. Mert sajnos minden nappal csak romlik a helyzet.
Mi készen állunk!

P.E.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!