Kerthelység

2008. máj 30.

„Herczog Szilveszter emlékezete”

Írta: admin Kategória: KULTÚRA

Időszaki kiállítás

A törökbálinti együttes, a Grossturwallen Musikanten felkérést kapott a Budaörs Fesztivál nyitó napjára a Dr. Riedl Ferenc Helytörténeti Gyűjteménybe (Heimatmuseum), ahol a négy évtizede elhunyt budaörsi zeneszerző, Herczog Szilveszter emlékére rendeztek kiállítást.

A megnyitóbeszédet Boros György, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke tartotta. A kiállítás szeptember 30-áig látogatható Budaörsön a Budapesti út 45. szám alatt.

Herczog Szilveszter 1893. december 30-án született Budaörsön. Már kisgyerekként hegedülni és klarinétozni tanult édesapjától. Nyolc testvére közül még ketten zenéltek, János és András. Az első világháború alatt az olasz fronton szolgált és esett fogságba. 1919-es hazaérkezését követően, akárcsak testvérei, különböző budaörsi zenekarokban klarinétozott. Alig egy évvel hazatérte után feleségül vette Báder Zsuzsannát, akitől három gyermeke született. András testvérével 1924-ben a négy esztendeje alakult Budapesti Rendőrzenekarhoz álltak. Az egyre kedveltebb zenekar számos fellépési lehetőséget kapott. Játszottak a Margitszigeten, a pesti korzón, a lóversenypályán, hangversenytermekben és a rádióban. Gyakran hívták őket az elit bálokra. 1934-ben magyarosítani kellett a nevét, és a Hernádit választotta. Herczog Szilveszter 1939-es nyugdíjazásáig tagja volt a Budapesti Rendőrzenekarnak. Nyugdíjazását követően átvette a budaörsi Florian Drixler vezette fúvószenekar irányítását, ami a második világháború végéig működött. Zeneszerzőként már 1926-ban jegyzett műveket. A Német Népművelési Egyesület 1936-ban kiadott két kottagyűjteményének legtöbb darabját Herczog Szilveszter szerezte.
Az 1946-os kitelepítéskor őt és családját is elűzték Budaörsről. Előbb a baden-württembergi Obrigheimben, majd Neckarelzben élt. Feleségét 1960 decemberében egy közlekedési balesetben elveszítette. A tragédia súlyosan megviselte az idős zeneszerzőt. Élete nagy álma és egyben utolsó kívánsága 1964 januárjában teljesült, amikor Ludwigsburgban játszhatott a svábbálon. Ugyanannak az évnek decemberében a müncheni Donau-schwäbische Blaskapelle bronz emlékplakettel tüntette ki, amelyen a következő szöveg állt: „A mi érdemes hazai komponistánk – Herczog Szilveszter – Emlékezésül.”  Hetvennegyedik életévében, 1968-ban a szívinfarktus már nem tudott felépülni és június 16-án megtért a teremtőjéhez. Halála után öt esztendővel Neckarelzben utcát neveztek el róla.

vi


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!