Kerthelység

2009. jún 01.

Sikeres évadot zártunk – jöhet a folytatás

Írta: admin Kategória: SPORT

Kosárlabda NB I/B és utánpótlás – ELITE Basket Törökbálint

Minden korosztályban véget értek a bajnoki küzdelmek, és kijelenthető, hogy igen sikeres bajnoki évadot tudhat maga mögött az ELITE Basket sportszervezet. Mind a felnőtt NB I/B-s, mind az utánpótlás csapatok igen szép sikereket arattak, ami nagyon biztató lehet a kosárlabda törökbálinti jövője szempontjából.

És hogy miért a feltételes mód, illetve a kérdőjel a címben, amikor elvileg minden adott lehet a világ és Magyarország második legnépszerűbb sportágának törökbálinti felvirágoztatásához? Hiszen megvannak az edzés feltételei, a minitől a felnőttig működik a teljes struktúra, nagyszerű szakemberek dolgoznak a fiatal és ambiciózus felnőtt kerettel, számos tehetséges gyermek és fiatal sportol az ELITE Basketben, belátható időn belül elkészülhet az új csarnok is.
Az egyetlen kérdés csak az, hogy sikerül-e a szükséges anyagi hátteret biztosítani a jövőben.
Sajnos a tervezett együttműködési megállapodást a szakbizottságok támogató véleménye ellenére nem szavazta meg a képviselő-testület, de Spiriev Attila, az ELITE Basket vezetője bízik abban, hogy a város gazdasági helyzete hamarosan lehetővé teszi, hogy anyagilag is lényegesen hozzájáruljon a minőségi és az utánpótlás kosárlabdázás működtetéséhez.  És azt is reméli, hogy a városban működő cégeket is sikerül megnyerni támogatónak.
Hogy az ELITE Basket nem zsákbamacskát kínál, azt fényesen bizonyítják a 2008/2009-es bajnoki évad eredményei.
Egy rövid összegzés az évad legfontosabb tényeiről:

NB I/B országos 10. hely
A felnőtt NB I/B osztályban játszó igen fiatal átlagéletkorú csapat alapvető célkitűzése az volt, hogy bent maradjon a 24 csapatos NB I/B-ben, ahonnan az utolsó két helyezett esik ki.
A rutinos játékosok nyári távozása után nagyon komoly alapozó munkát végeztek a játékosok, és részben az ebből eredő fáradtság, részben pedig az összeszokottság hiánya következtében az idény első másfél hónapja számszerűleg nem sok jót jelzett, hiszen öt vereséggel kezdett a gárda.
Utána viszont egyre több sikert értünk el, és néhány mérkőzés kivételével többnyire jól is játszott a csapat. Két bravúr győzelmet is arattunk: a későbbi bajnok Soproni MAFC-ot és a negyedik helyen végzett Nagykanizsát is legyőztük Törökbálinton, és a Nyugati csoport nyolcadik helyezettjeként zártuk az alapszakaszt.
Ezzel biztosítottuk a bent maradást, és a bajnokság 9–16. helyéért játszhattunk tovább. És ha egy szekér beindul…!
A rájátszás párosmérkőzései során előbb a Keleti csoport ötödikjén, a Tiszaújvárosi Phoenix KK-n, majd a Nyugaton hatodikként végzett Pápai KC-n jutottunk túl, és a végén csak a Szeged ellen maradtunk alul.
Ezzel az ELITE Basket Törökbálint csapata, történetének eddigi legjobb eredményeként az NB I/B 10. helyén végzett!
A siker értékét növeli, hogy budapesti csapat nem végzett az ELITE Basket Törökbálint előtt (tehát megelőztük a nagy múltú Bp. Honvédot és a MAFC-ot, valamint az Óbudai Kaszások, a PEKOSI és a Budafok csapatait is), míg Pest megye egyetlen NB I-es (A/B) csapata az ELITE Basket Törökbálint!
A Magyar Kupában a legjobb 26 közé jutottunk (NB I/A és B, NB II és minden egyéb bajnoki osztály együtteseinek közös versenysorozata).

U20
(utánpótlás) országos NB I/B 5. hely
A korosztály felső „évjárata” az 1989-es, de két 1987-es játékos is visszajátszhat. Ehhez képest a mi csapatunkban a legidősebb játékosok 1991-es születésűek (csak a helyosztón játszott vissza Bohanek Balázs), és sokszor a még fiatalabbak is lehetőséghez jutottak.
Az alapszakaszt a Nyugati csoport negyedik helyén zártuk, és szoros mérkőzést vívtunk a Keleti első helyezett és későbbi NB I/B bajnok Debrecennel – csak a 22 éves nigériai(!) centerükkel nem bírtunk.
Az 5–8. helyért zajló helyosztó tornán előbb a Budafokot vertük biztosan, majd a Tiszaújvárosi Phoenix fiataljait is gond nélkül győztük le, és így e korosztály is minden eddiginél jobb végeredményként az ötödik helyen zárta a bajnokságot!

U18 (junior) országos 6. hely
Az igen hosszú és nehéz előcsatározások során fiataljaink beverekedték magukat az országos nyolcas döntőbe. Nagy „diplomáciai” sikerként többek között a Városi Sportcsarnokkal pályázó pécsi pályázatot „legyőzve” az ELITE Basket megszerezte Törökbálint számára az Országos Junior Döntő rendezési jogát. Az esemény szervezése óriási munka volt, de kitűnőre sikerült az esemény, és négy napon keresztül száznál is több fiatal csatázott reggeltől estig a Bálint Bárton Általános és Középiskola mobil lelátókkal felszerelt sportcsarnokában.
Az eseményről korábban részletesen beszámoltunk.
Csapatunk végül a hatodik helyen végzett. Reménykedtünk egy érmes helyezésben, és sokszor csak nüánszokon múlt, hogy ez nem jött össze, de egész éves munkájukért és teljesítményükért így is megillette a taps fiataljainkat.
Nagyszerű volt látni a sok-sok gyereket szurkolni a nézőtéren, és ezért külön köszönet illeti az iskola igazgatóját, dr. Német Istvánt és igazgatóhelyettesét, Keszler Mártont!
Köszönet továbbá Törökbálint Város képviselőinek, akik támogatták e rangos esemény lebonyolítását!

U15 Pest megyei bajnokság 1. hely
A Pest megyei bajnokságban egy budakeszi–törökbálinti „vegyes” csapat indult, és nemcsak beverekedte magát a négyes döntőbe, hanem ott diadalmaskodni is tudott, és megnyerte a Pest megyei bajnokságot!

U14 (serdülő) országos 9. hely
E csapatunk főként budakesziekből áll (ott is edz és ott játssza a hazai mérkőzéseit), de igyekszünk beépíteni néhány törökbálinti gyermeket is. A csapat derekasan helytállt, és mindössze három pontocskán múlt, hogy nem jutottak be a nyolcas országos döntőbe. A Budapest bajnokságban az együttes a 3. helyen végzett.

U12 (gyermek)
A java részben kezdőkből álló ELITE Basket Törökbálint gyermekcsapat a Budapest Bajnokságban indult és végeredményben a 11. helyen végzett. E korosztályban még nem az eredmény volt az elsődleges szempont, hanem a mozgás, az edzések megszerettetése és a szabály- és a bajnoki rendszer megtanulása.

U11 (mini)
E korosztály számára az ELITE Basket a Decathlon áruházzal és a Pest megyei kosárlabda szövetséggel közösen egy hatfordulós, csapatonként 11-11 mérkőzésből álló mini bajnokságot rendezett, immár negyedszer.
A bajnokság során összesen mintegy 150 gyermek lépett pályára.
A győzelmet az ELITE Rinók együttese szerezte meg, a Bálint Márton iskola csapata a hetedik helyen végzett.

Érdemes nálunk sportolni, gyere Te is kosárlabdázni
az ELITE Basket csapataiba!
A 6–14 éves fiúk, illetve 6–11 éves lányok a következő
elérhetőségeken jelentkezhetnek:
telefon: 06-30-289-9650, 06-30-299-5537, 06-23-457-135
E-mail: info@elite-basket.hu



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!