Kerthelység

2009. máj 25.

Bravúros szereplés a katasztrófavédelmi versenyen

Írta: admin Kategória: GYEREKSAROK

Mikor azt kérik, beszéljek az iskolámról, mindig elönt egy erős, szeretettel teli érzés, ami egy csipetnyi vidámsággal vegyül: a büszkeség. És ez az érzés egyre erősödik, hiszen a Bálint Márton tanulói nyerték meg a Katasztrófavédelmi Versenysorozat területi fordulóját is, ezért a győztes csapat egyik tagját, Paróczi Ádámot kérdeztem a vetélkedőről.

– A verseny, amelyen részt vettünk, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság kezdeményezésére jött létre körülbelül hét éve. Azóta minden év tavaszán megszervezik ezt a többfordulós versenysorozatot. A verseny során életvédelemmel, tűzvédelemmel, rendvédelemmel, katasztrófavédelemmel, honvédelemmel kapcsolatos feladatokat kellett megoldani. Hol írásban, hol szóban kellett válaszolni a kérdésekre, de néhány gyakorlati feladat is volt. Például a gáztámadás imitálása, amikor is két percünk volt beöltözni, elvinni a sérültet a veszélyzónából, majd levetkőzni. De ezenkívül még sok jópofa feladat volt.
– Kik voltak a nagy csapat tagjai?
– A csapatban négy fő, Madarász István, Jedzinák Ádám, Mogyorós Dávid és jómagam, valamint egy tartalék, Nádaslaki Lili szerepelt, aki szintén ott volt velünk és segített a feladatokban. Mi nem tartaléknak, hanem koordinátornak hívtuk őt, így nem olyan lealacsonyító.
– Jól ment a közös munka?
– Élesben sem tudja az ember egymagában eloltani az égő házat, ez a verseny pedig nagyon hasonló volt a valós helyzethez. Mindent közösen csináltunk. Mindegyikünk értett valamihez, amit ki is használtunk, és ez a taktika be is vált. Mindenki szakosodott valamilyen irányba, például Lili az egészségügyi részben volt jó, Jedzinák Ádám pedig a rendvédelmi szervek jó barátja, ezért ő abból remekelt.
– Mennyit és hogyan készültetek?
– István egyszer, én pedig kétszer voltam már ilyen versenyen, és mindketten nyertünk, úgyhogy arra gondoltunk, hogy nincs mit veszíteni. Egyébként a másik csapat két hónapot készült a versenyre, mi meg éppen hogy odaértünk a nevezésre, köszönhetően Kiss András tanár úrnak, aki felajánlotta, hogy elvisz minket, mert késésben voltunk…
– Hogyan éreztétek magatokat a verseny alatt?
– Nagyon jól éreztük magunkat, annak ellenére is, hogy eddig egymás számára ismeretlen tagjai voltak a csapatnak. Hamar összekovácsolódtunk, és egy jó kis csapat lett belőlünk, ami készen áll a következő fordulóra!

Időközben lezajlott a megyei verseny is, ahol a Bálint Márton iskola diákjai harmadik helyezést értek el. Ezúton is gratulálunk nekik!

Turucz Andi


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!