Kerthelység

2009. ápr 04.

Azt hittük, morálisan már nincsen lejjebb

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Az EP-szavazás bizalmi szavazás az elmúlt hét évről és a jelenlegi hatalomról

Az európai parlamenti választásokról, az országban kialakult helyzetről, az új kormányról Csuka Attila alpolgármesterrel, a Fidesz Törökbálinti Szervezetének elnökével beszélgettünk.

– Mi a tétje az európai parlamenti választásoknak?
– Normális esetben az EP-választások tétje, hogy kik képviseljék országunkat, a magyarság érdekeit az európai népek diplomáciai csataterén, a strasbourgi Európai Parlamentben. Ugyanakkor e választások körülményei, környezete vonatkozásában nem lehet figyelmen kívül hagyni az ország belpolitikai helyzetét. Magyarországon súlyos gazdasági válság van. Ezt a válságot azonban nem a világgazdasági válság idézte elő.  A világgazdaság válsága csak felszínre hozta a magyar gazdaság gyengeségeit, védtelenségét és a hét éve kormányzók alkalmatlanságát. Más országokat is érintenek nemzetközi problémák, náluk még sincs szükség a lakosság totális megsarcolására, államilag ellenőrzött kifosztására. Az EP-s szavazás egyben bizalmi szavazás az elmúlt hét évről, a jelenlegi hatalomról.
– Van egy adott helyzet: Gyurcsány Ferenc távozott, Bajnai Gordon az új miniszterelnök, aki most próbálja összerakni válságkezelő kormányát. Intézkedéseket akar hozni a helyzet kezelésére, a kilábalásra.
– Gazdasági bajainknak egyik lényeges eleme a jelenlegi kormánypártokkal és kormánnyal szemben érzékelhető bizalmi válság. Ezért szorgalmazza a Fidesz az előrehozott választásokat. Csak stabil támogatottsággal, társadalmi felhatalmazással bíró kormánnyal lehet az országot a nehéz időszakon átvezetni. A súlyos megszorításokat nem mérhetik ránk a bajok okozói. Bajnai Gordon meghatározó szereplője annak a társadalom- és gazdaságpolitikának, ami az országot ide juttatta.
Azt hittük, hogy Gyurcsány Ferenc után morálisan már nincs lejjebb, de az ember mindig tanul. Ha még emlékszünk a miniszterelnök-választás országot lejárató kínos hercehurcájára, ahogy az egész életünk, a közéletünk is botránnyá vált, és még azt sem lehet mondani, hogy mindez a szocialisták akarata ellenére történt, hiszen mindehhez szavazataikkal asszisztáltak. Sőt fordítva: minél botrányosabb a közélet, az emberek minél nagyobb többsége fordul el undorodva a politikától, annál könnyebb manipulálni a társadalom egy részét, annál könnyebb a zavarosban halászni.
Bajnai Gordon most úgy tesz, mint aki a Marsról érkezett, és nem volt három évig a Gyurcsány-kormány gazdaságért felelős minisztere. Úgy tesz, mint aki az országért hoz áldozatot. Pedig a felelőssége az ország jelenlegi helyzetéért, nyilvánvaló. Még csak nem is állítja, hogy lenne kormányprogramja, ellentétben Gyurcsány Ferenccel, aki ugyan hazudta, de legalább állította.
Bajnai bejelentett valamiféle válságkezelő csomagot, amelynek eddig ismert elemei:
–    a táppénz 70-ről 60 százalékra csökkentése
–    a családi pótlék befagyasztása
–    gyes, gyed három évről két évre csökkentése
–    a közszférában a bérek befagyasztása
–    a 13. havi bér megszüntetetése (720 ezer embert érint)
–    a 13. havi nyugdíj azonnali megszüntetése
–    a 2009-es nyugdíjkorrekció eltolása 2010-re, a 2010-es megszüntetése
–    a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre emelése fokozatosan
–    az áfa 20-ról 25 százalékra emelése, néhány alapvető termék (tej, kenyér) áfájának 18 százalékra csökkentése
–    a jövedéki adó 5-6 százalékos emelése, ami a benzin kb. 20 forintos drágulását eredményezi
–    már idén júniustól a lakáshitelek állami támogatási rendszerének felfüggesztése
–    a szociálpolitikai kedvezmény (szocpol) eltörlése
Ennyit ismerünk pillanatnyilag Bajnai elgondolásairól. Ezek egy lelketlen, társadalmi folyamatokat, szociális állapotokat figyelmen kívül hagyó üzletember intézkedései. Ráadásul a bűnösöket a családokban, a nyugdíjasokban, a betegekben, a közszférában és a lakáshoz jutni szándékozó fiatal házasokban véli felfedezni, miközben egy sort sem ír, egyetlen mondatot sem említ a baj okozóinak számonkéréséről, a klientúra kiszorításáról, a mohó baráti üzleti körök féken tartásáról. Könnyebb az embereket sarcolni, mint a haverokat elküldeni a zsíros állásokból, a húsosfazekak mellől, az elzuschlagosított országot morálisan újra felemelni.
Bajnai Gordont –  ellentétben Gyurcsánnyal, aki ugyan csalt, de mégis csak megválasztották – senki sem választotta, csupán a levitézlett, állásukat féltő bukott pártok politikusai.
– Mi a véleménye Bajnai-féle szakértői kormányról?
– A miniszterek döntő többsége az eddig levitézlett pártkatonák gyülekezete, de az új felhozatal sem váltotta be a reményeket.
Az egyik miniszterjelölt visszalépett, mert kartellügyekért sok száz milliós büntetésre ítélték a vezetése alatt álló céget, a másik jelölt az offshore cégek előnyeit oktatja cégében az ügyfeleknek, adóoptimalizálásra buzdítva, ami adóelkerülést jelent. A harmadik érintett volt a Tocsik-ügyben, igaz, hogy felmentették, de mégiscsak szerepelt a neve az ügyben. A titkosszolgálatokat egy olyan ember fogja irányítani, aki Gyurcsány bizalmasa, és akit az illetékes parlamenti bizottság sem támogatott, vagyis még a sajátjai sem szavazták meg, és akinek személye azt sejteti, hogy Gyurcsány csak háttérbe vonult, a titkosszolgálatokon keresztül továbbra is a valóság ütőerén kívánja tartani a kezét. Úgy látszik, a holdudvarban már képtelenek erkölcsileg megkérdőjelezhetetlen embereket találni, ami nem csoda, hiszen maga Bajnai Gordon is egy botránykő, lásd a Hajdú-BÉT-ügyben kifosztott, öngyilkosságba kergetett libatenyésztőket, tönkrement több száz családot. Bár Bajnai Gordon elismerte, hogy a libákhoz nem értett, de ahhoz igen, hogy a libásokból hogyan lehet pénzt kipasszírozni, és offshore cégekben eltüntetni.
– A Fidesz miért nem mondja azt, hogy adjunk bizalmat, hátha jót akarnak?
– Azért, mert azt látjuk, szó sincs az ország ügyeinek rendbetételéről. Ha Bajnait nem tudta megrendíteni annak a néhány száz családnak a sorsa, akit a Hajdú-BÉT kapcsán tönkretett, akkor miért hihetnénk el, hogy az ország sorsa foglalkoztatja.
– Ön szerint miért nem vállalta a jelenlegi vezetés az előrehozott választásokat?
– A köztársasági elnök világosan kifejtette álláspontját és az előrehozott választások mellett érvelt. De úgy tűnik, az egyéni érdekek erősebbek az ország érdekeinél.
Az MSZP politikusainak a motivációja világos, aki időt nyer, életet nyer – hátha történik valami. A havi fizetésüket (a miniszterek havi 1,2 milliót keresnek) addig is megkapják, és a nyomokat el lehet takarítani, működhetnek az iratmegsemmisítők. Megpróbálhatják különböző szerződésekkel bebetonozni a saját klientúrájukat, üzletfeleiket. Amit még el lehet lopni, azt megpróbálják, közben telik az elévülési idő, és a régebbi ügyek kihullnak a jog rostáján.
– Bajnai azt mondja, hogy csak egy évre vállalja, de ugyanakkor 2010-ben 900 milliárdot akar megszorítani. Ez már nem egy év. Mi lehet a háttérben?
– Időt akarnak nyerni, ahogy arra már többször utaltam.  De időt csak úgy lehet nyerni, ha az ország közben nem omlik
össze. Ezt, vagyis a saját túlélésüket akarják most az emberekkel megfizettetni. Ugyanakkor ezzel azt is elismerik, hogy egy év kevés ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetben a lényeges dolgokat rendezni lehessen, megcáfolva saját állításukat, hogy az előrehozott választásokkal túl sok időt vesztenénk a válságkezelés szempontjából.
A cél valószínűleg mit sem változott. Van még, amit el lehet adni. Vannak még állami tulajdonú cégek, itt vannak a vizeink, és számos szerződést meg lehet kötni, ami a haveri köröknek megfelelő megélhetést biztosít az MSZP életének nehéz időszakára. Van még mit tenni a saját szempontjukból, de az ország érdekében, a családok érdekében nem tudnak és nem is akarnak tenni semmit. Az EP-választás egyben szavazás mindarról, amit a jelenleg hatalmon lévők az ország ellen elkövettek.
Akik itthon sem képviselték a magyarságot, azok Strasbourgban még kevéssé fogják. Arra kérek mindenkit, hogy június 7-én jöjjön el, és mondjon véleményt az eltelt hét évről, az ország állapotáról.

F.K.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!