Kerthelység

2009. ápr 04.

Nyártól tömegével dőlhetnek be a devizahitelek

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

A kormány gyenge próbálkozásaival nem sikerült orvosolni a svájcifrank- és euróalapú kölcsönöket felvevők helyzetét, így a szakértők szerint nyártól tömegével dőlhetnek be a devizahitelek. A munkahelyek tömeges megszűnése és a forintgyengülés miatt tíz- vagy akár százezrek kerülhetnek nehéz helyzetbe.

Súlyos fejlemény az ingatlanok értékének csökkenése, emiatt pedig a többnyire egyedüli biztosíték értéke gyakran nem fedezi a felvett hitelt. Ez mind a hitelező, mind az adós számára nagyon kényes helyzetet teremt. Amennyiben az ingatlanok ára az egyre növekvő kínálat és a csekély fizetőképes kereslet miatt zuhanásszerűen csökken, ez önmagában is képes tömegével bedönteni a hiteleket.
Nem lesz meglepő, ha sokan elveszítik a jelzáloghitel segítségével megszerzett otthonukat, ugyanis még csak most várható az a pont, amikor az érintettek már nem tudják fizetni havi költségeiket és törlesztőrészleteiket. Ebben a helyzetben két megoldás marad: az árverés vagy a bankkal történő megállapodás.
A bankok szerint sok múlhat azon, hogy az ügyfelek hogyan működnek együtt a pénzintézetekkel, ugyanis ha elzárkózás helyett idejében értesítik a hitelintézetet, hogy fizetési gondjaik lehetnek, és ezért könnyítést kérnek, számíthatnak rá, hogy kapnak is.
A devizahitelek forinthitelre váltása egyelőre nem jó megoldás, hiszen a növekvő tőketörlesztés és a váltás költségei magasak. Az elmúlt hónapok forintgyengüléséből adódó veszteséget nem éri meg átváltani, ez legfeljebb akkor lehet időszerű, ha a frank árfolyama 270 forint fölé emelkedik.

Dr. Győrfi László


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!