Kerthelység

2009. ápr 04.

Tavaszi nagytakarítás minél kisebb fáradtsággal

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Itt a tavasz, a nagytakarítás ideje. Ilyenkor a lakás, családi ház minden zugát, tárgyát, berendezését igyekszünk megtisztítani a téli hónapokból – a rendszeres tisztítás ellenére – megmaradt portól, makacs szennyeződésektől. Mielőtt nekifognánk e nem éppen legkedveltebb házi teendőnek, mindenképpen vértezzük fel magunkat hatékony segítőtársakkal: egy kiváló munkát végző porszívóval vagy takarítógéppel, valamint megfelelő tisztítószerekkel.

Mivel a nagytakarítás egyik legfontosabb lépése a por és az egyéb szennyeződések eltávolítása, a hatékony munkához elengedhetetlen egy nagy szívóteljesítményű porszívó, vagy egy többfunkciós takarítógép. E nélkül a lakásban összegyűlt por szűrése, az elhasználódott levegő és a bútorkárpitok, plédek, szőnyegek tisztítása, vagyis a tökéletes higiénia elképzelhetetlen.

Néhány természetes tisztítási fortély

Foltos fémedények: citromlé
Zsíros edények: mosószóda és forró víz
Zsíros zománcedények: só
Krómozott felületek: almaecet
Leégett, zsírfoltos tűzhely: szódabikarbóna
Savfoltos fémek: nyers burgonya
Hűtő szagtalanítása: szódabikarbóna
Bőrbútorok: lenolaj
Régi, fakó nemesfa bútorok: tej
Fabútorok: méhviasz
Foltok a szőnyegen: növényi alapanyagú sampon vagy gabonakeményítő
Filctintafoltos pvc: citrom
Vörösborfolt asztalterítőn, szőnyegen: szódavíz és só
Forrás: Levegő Munkacsoport Hétköznapi mérgeink című kiadványa.

Érdemes tehát egy jobb minőségű készülékre áldozni, hiszen ezeket a masinákat csak be kell állítani, és a tisztítandó felületen – a derekat kímélő – teleszkópos nyelet fogva irányítani. A korszerű porszívók többlépcsős szűrőrendszere nemcsak maximálisan felszedi és „lenyeli” a port, hanem „egységbe” is tömöríti az egyéb piszokkal: így ürítéskor nem keletkezik porfelhő. A mosható, antibakteriális szerrel kezelt és poratkairtóval kombinált szűrővel felszereltek rendkívül hatékonyak: 99,95 százalékban megszűrt levegőt juttatnak vissza a környezetbe. A jó takarítógépek pedig a száraz tisztítás mellett alkalmasak folyadékfelszívásra, kárpitok, szőnyegek mosószeres vízzel való tisztítására, a csempére, kádra rakódott makacs szennyfoltok és gombacsírák eltávolítására, s egy külön e célra kialakított fej segítségével még az ablakpucolásban is jeleskednek.

Hasznos

Annak érdekében, hogy minél kevesebb szennyeződés halmozódjon fel az otthonunkban, mi magunk is tehetünk megelőző lépéseket. Például a poratkák túlzott elszaporodását „kivédhetjük”, ha főleg mosható textíliákat használunk, melyeket gyakran – akár kéthetente is – anélkül mosunk át, hogy valamilyen foltot észlelnénk rajtuk. A másik, hogy a bútorok portalanítását lehetőleg nedves (nem vizes!) törlővel végezzük, a padlóról, parkettáról pedig ne seprűvel, partvissal, hanem porszívóval gyűjtsük össze a port és egyéb szennyező anyagot: így biztos, hogy szinte mindet összegyűjthetjük. A levegő tisztítását is elősegíthetjük természetes úton, például azzal, hogy olyan növényeket helyezünk el, amelyek kiválóan vizsgáztak a levegő szűrésében. Ilyen például a szobaborostyán, a szobapáfrány, a dracéna néhány fajtája, az anyósnyelv, valamint a kúszó filodendron.

Természetesen a megfelelő tisztítógép mellett fontos az érintett anyagnak, felületnek megfelelő tisztítószer megléte is. A választás e téren sem könnyű, hiszen napjainkban szinte évente újabb és újabb háztartási tisztítószerek jelennek meg a piacon. Mielőtt valamelyik márka mellett döntenénk, érdemes alaposan áttanulmányozni a termékfeliratokat. A flakonokon, dobozokon ugyanis veszélyt jelző szimbólumok és a használatra, tárolásra vonatkozó figyelmeztető tanácsok olvashatók, melyeket vásárlás előtt számításba kell venni.
Emellett fontos, hogy az alkotóelemeket is figyelmesen átböngésszük, hiszen sok tisztítószer tartalmaz klórozott hatóanyagokat, foszfátokat vagy erős savakat, lúgokat, amelyek nemcsak szennyezik a környezetet, de – mivel irritálják a bőrt, a szemet stb. – veszélyesek lehetnek az egészségre is. Ezért ahol kisgyermek, allergiás vagy allergiára hajlamos családtag van, mindenképpen  részesítsük előnyben a vízalapúakat az oldószeralapúakkal szemben,  illetve inkább növényi eredetűt vegyünk, mint kőolajszármazék-alapút – tanácsolják a szakemberek.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!