Kerthelység

2009. ápr 04.

Kosárünnep Törökbálinton

Írta: admin Kategória: SPORT

Országos hatodik a junior csapat

Miután a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége az ELITE Basket Törökbálint pályázatát fogadta el az Országos Junior Kosárlabda Bajnokság Döntőjének megrendezésére, óriási szervezőmunkára volt szükség ahhoz, hogy az ország legjobb nyolc junior csapatának száznál is több játékosa, az edzők és az eseményre kilátogató nézők méltó körülmények között töltsék el a négy versenynapot. Állítható, hogy ez sikerült, és valódi kosárünnepnek adhatott otthont Törökbálint.

Junior (U18)

Hat NB I/A csoportos klub mellett (Albacomp Székesfehérvár, Pécsi VSK, Debreceni SC, Kaposvári KK,  Nyíregyházi KK, Univer Kecskemét) két NB I/B-s sportszervezet fiataljai (Bajai Bácska, ELITE Basket Törökbálint) vívták ki a jogot a nyolcas döntőben való szereplésre.
A Bálint Márton Általános és Középiskola tornacsarnokában a külön erre az eseményre bérelt mobil lelátó segítségével rengetegen láthatták a mérkőzéseket, volt olyan találkozó, amelyiken ötszáznál is többen voltak.
Az esemény jól szervezettsége mellett számunkra természetesen a hazai csapat szereplése volt a legfontosabb. Azt tudtuk, hogy ebben a sportágban a sok csapat közül már a nyolcas döntőbe való bejutás is nagy eredménynek számít, de azért reméltük, hogy talán sikerül „megcsípni” egy érmet. Végül ez sajnos nem így lett, de azért így is kitettek magukért fiataljaink, akik végül az országos bajnokság hatodik helyén végeztek.
Sajnos az első mérkőzésen a Nyíregyháza elleni szoros vereség – mint később kiderült – döntőnek bizonyult a legjobb négy közé jutás szempontjából. Utána hiába győztük le parádés játékkal a tavalyi junior bajnok Kaposvár együttesét, a harmadik csoporttalálkozón a roppant erős Pécs ellen kellett volna nyerni a négy közé jutásért. Bár derekasan küzdöttek fiaink a bajnokság legszínvonalasabb mérkőzésén, a később a bajnoki címet is megszerző pécsiek a legjobb játékukat éppen ellenünk mutatták és győztek. Sajnos a Kaposvár a végjátékban három ponttal kikapott a Nyíregyházától, pedig ha győznek, akkor a négyben vagyunk, és akkor azzal az Univerrel játszhattunk volna a döntőbe jutásért, amelynek a játékstílusa fekszik nekünk. A sportban azonban semmi értelme a ha-val kezdődő mondatoknak, a tény az, hogy az alsó ágon játszottunk tovább, ahol végül a hatodik helyet sikerült megszerezni.
Ez is dicséretes teljesítmény – még ha jobb szereplésben is reménykedtünk – és mindenképpen biztató az ELITE Basket Törökbálint felnőtt csapatának jövője szempontjából.

NB I/B (felnőtt)

Miután csapatunk az alapszakaszban a Keleti csoport nyolcadik helyén végzett, a középső ágon folytathattuk a rájátszás küzdelmeit. A lebonyolítási szisztéma szerint a 12-12 csapatos Keleti, illetve Nyugati csoport 1–4. helyezettjei játszanak a felső ágon a bajnokság első nyolc helyéért; az 5–8. helyen végzettek a középső ágon a bajnokság 9–16. helyezéseiért vetélkednek tovább; a csoportok 9–12-jei pedig az alsó ágon a 17–24. helyekért játszanak, mégpedig oda-visszavágós rendszerben. A bajnokság első helyezettje feljut az NB I/A csoportjába, a 23–24. helyezettek kiesnek az NB II-be.
Nagyon fontos volt tehát, hogy sikerült elérni az alapszakaszban a Nyugati csoport 8. helyét, mert ezzel bizonyossá vált a bennmaradás, ami fiatal csapatunk számára az alapvető célkitűzés volt az idény előtt.
A rájátszásban a Keleti csoport 5. helyezettjével, a Tiszaújvárosi Phoenix KK együttesével játszottunk két mérkőzést. Az első mérkőzésre tehát Törökbálinton került sor.
ELITE Basket Törökbálint–Tiszaújvárosi Phoenix KK: 101:73
Olyan két ellentétes félidőt láthattunk, amire csak ritkán van példa. Az első félidőben nekünk semmi sem sikerült, a tiszaújvárosiak 10 pontos előnyre tettek szert. A második félidőben kemény, hatékony védekezéssel, gyors és pontos támadásokkal a hazaiak előbb ledolgozták a hátrányt, majd átvették a vezetést, és valósággal átgázoltak a vendégeken.
A párharc előtt esélyesebbnek vélt tiszaújvárosiak nagyon fogadkoztak a városi televízióban, rádióban, újságban; úgy gondolták, hogy meg tudják fordítani a párviadal végkimenetelét. Való igaz, hogy kosárlabdában ledolgozható akár ekkora különbség is. A Nyugati csoportban második helyen végzett Veszprém például 27-tel kikapott a Keleti harmadik Eger otthonában, majd a visszavágón 40-nel győzött.

Tiszaújvárosi Phoenix KK–ELITE Basket Törökbálint: 77:68

A mérkőzés eleje rémisztően indult számunkra, néhány perc után 14 ponttal vezetett a Tiszaújváros. Ezután viszont fokozatosan ledolgoztuk a hátrányt, sőt a harmadik negyed közepén vezettünk is. Az utolsó percekben biztonsági játékra törekedett a csapatunk, sőt a végén már a máskor kevesebbet játszókat is pályára küldhette Molnár Tamás vezető edző.

Összesített végeredmény:

ELITE Basket Törökbálint–Tiszaújvárosi Phoenix KK: 169:150
Ezzel nagy sikert aratott az ELITE Basket Törökbálint csapata, a Tiszaújváros elleni párharc megnyerésével a középmezőny élcsoportjában, a huszonnégy csapatos NB I/B osztály összesített 9–12. helyéért játszhat tovább az együttes.

Az Országos Junior Kosárlabda-bajnokság 2009. évi végeredménye:

1.    PVSE Pécsi VSK
2.    Univer Kecskemét
3.    Debreceni SC-SI
4.    Nyíregyházi KK Nyírsuli
5.    Kaposvári KK
6.    ELITE Basket Törökbálint
7.    Albacomp Balogh 2000 Bt.
Székesfehérvár
8.    Bajai Bácska FKE
A legjobb játékos: Eilingsfeld János (PVSE PVSK)
Legtöbb pont: Eilingsfeld János (PVSE PVSK)
Legtöbb gólpassz: Spiriev Olivér (ELITE Basket Törökbálint)
Legtöbb lepattanó: Eilingsfeld János (PVSE PVSK)
A bajnoki döntőről eredmények, beszámolók, statisztikák
a www.elite-basket.hu weboldalon



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!