Kerthelység

2009. márc 30.

A jegyző válaszol

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Mi lesz a zöldhulladék elszállításának menetrendje?
A tél elmúltával városunkban is ismét megkezdődhet a családi házas ingatlanok kertjeinek tavaszi nagytakarítása. E munka során a levágott ágak, gallyak, kaszált zöldhulladékok gyűjtésének, kihelyezésének és elszállításának a többszörösen módosított 20/2004. (IV. 16.) törökbálinti önkormányzat rendeletében foglalt előírásaira hívnám fel a figyelmet. A helyi rendelet az ingatlanokon és az ingatlanok előtti közterületen keletkező gallyak, ágak és vágott/kaszált zöldhulladékok (továbbiakban: kerti hulladék) kihelyezése és elszállítása céljából a várost négy szektorra osztotta, valamint hetekben jelölte meg e hulladék kihelyezésének idejét. Az elszállításra szánt kerti hulladékot az ingatlanon belül kell tárolni, majd mindenki a saját ingatlana elé rakja ki az adott szektorra vonatkozó héten. A kerti hulladék csak az ingatlan előtti közterületre rendezetten, kötegelve, zsákolva, a gyalogos- és közúti forgalom akadályoztatása nélkül helyezhető ki. Ettől eltérő időpontban a kerti hulladék díjtalanul a hulladékudvarban helyezhető el.
A hulladékudvar nyitvatartási ideje: péntek: 13–17, szombat: 10–14 óra. Vasárnap és ünnepnapokon zárva van. (Helyszín: Malomdűlő, a szennyvíztisztító mögött, megközelíthető a Téglagyár utcából.) Felhívom a figyelmet, hogy a belterületen az égetés tilos. A város többi területén viszont az égetés időpontja minden héten hétfő este 17 és 20 óra között van – kivéve, ha a tűzoltóság által égetési tilalom van érvényben. Amennyiben a hétfő munkaszüneti nap, a soron következő munkanapon lehet égetni. A tiszta, rendezett városkép, környezetünk és egészségünk érdekében a rendeletben foglaltak betartása mindannyiunk közös érdeke és mindeni számára kötelező! A fenti heti időpontokon kívül kihelyezett kerti hulladék hatósági intézkedést von maga után.

Mit kell tudni a háznál történő szelektív hulladékgyűjtés bevezetéséről?
Rendszeresen visszatérő, városképet csúfító látvány városunkban a 12 darab szelektív hulladékgyűjtő sziget mellé szabálytalanul elhelyezett, oda nem illő egyéb (elsősorban kommunális) hulladék. A kidobott hulladék összegyűjtése, a hulladéksziget környezetének takarítása a Városüzemeltetési Csoport (korábbi nevén: Falugazda Csoport) feladata, amelyet a közös pénzből fizetünk meg. A meglévő gyűjtőszigetek gyorsan megtelnek, a darabszám is kevésnek bizonyult.
A beérkező számtalan panasz, javaslat és a minél tisztább városkép érdekében tavaly decemberi ülésén Törökbálint Város Önkormányzatának képviselő-testülete döntött a szelektív hulladékgyűjtés továbbfejlesztéséről. A fejlesztés lényege, hogy a gyűjtőszigetek megtartása mellett a lakosoknak nem kell cipekedniük, csupán annyit kell tenniük, hogy az otthonukban szeletíven összegyűjtött hulladékaikat az adott hulladékfajtára meghatározott napon az ingatlanuk elé kihelyezik, amit a szolgáltató a háztól el fog szállítani.

A legfontosabb tudnivalók
Az új szolgáltatás a lakosság részére ingyenes. A begyűjthető anyagok köre bővül. Kiegészül a pet-palackok mellett az egyéb, tisztára mosott műanyag csomagolóanyagokkal, fóliákkal, zacskókkal, lehetőség lesz a többrétegű italos karton külön gyűjtésére is. Gondoltunk a szigetekbe nehezen elhelyezhető kartonpapírok kötegelt külön gyűjtésére is. E szolgáltatás próbagyűjtéssel indul április–május–június hónapokban, a Szent István u. –Baross Gábor u.–Bajcsy-Zs. u.–M7-es–Kinizsi u. által határolt utcákban, a város úgynevezett újtelepi részén. Az itt szerzett tapasztalatok alapján a második félévtől kiterjesztjük a város egész területére. A háznál történő szelektív gyűjtés tudnivalóiról a szolgáltató tájékoztatót készített, melyet minden postaládába eljuttatunk.

Észrevételeiket akár személyesen, akár írásban eljuttathatják a Polgármesteri Hivatalba (tel.: 06-80/202-273, 335-021, 337-722, fax: 336-039, e-mail: ajlegyzo@torokbalint.hu, levélcím: Törökbálint Város Polgármesteri Hivatal 2045 Törökbálint, Munkácsy u. 79.) vagy közvetlenül a szolgáltatónak (tel.: 34/513-930, 06-70/335-0046 e-mail: info@tatabanya.hu, levélcím: AVE Tatabánya Zrt. 2800 Tatabánya, Erdész u. E épület)

A szolgáltató április elején a próbagyűjtésbe tartozó utcák lakóinak első alkalommal a gyűjtendő hulladék fajtájának (pet-palack, egyéb műanyag csomagolóanyag, fólia – sárga színű, többrétegű italos kartondoboz és fém italos doboz – kék színű) megfelelően egy-egy zsákot helyez el a postaládában. A szolgáltató a szórólapon meghatározott pénteki napon az ingatlan elé kitett, szelektíven gyűjtött anyagot elszállítja és az elszállított zsák helyébe új zsákot ad. Igény esetén természetesen több zsák is kérhető a szolgáltató ügyfélszolgálatánál. Lehetőség van továbbá az újságpapír, kartondoboz gyűjtésére, melyet összekötve vagy nagyobb kartondobozban kell a szórólapon megjelölt pénteki napon kitenni. A város lakosainak kényelmét és a tisztább környezetünk megteremtését, megőrzését szem előtt tartva kérjük, hogy minél többen éljenek e lehetőséggel, az ebben való részvétel jelenleg önkéntes. A város tisztasága és nem utolsósorban a tényleg kidobandó hulladék mennyiségének csökkentése mindannyiunk érdeke.

IDŐPONTOK

I. szektor: M7-es autópálya–vasút–Kazinczy F. u. –Óvoda u.–Dulácska tanya–Károlyi M. Kinizsi Pál u. által határolt terület
Elszállítás ideje: 12. hét (március 16–22.)  és 16. hét (április 13–19.)
II. szektor: M7-es autópálya–Kinizsi u.–Szent István u. –Baross G. u.–Bajcsy-Zs. u. által határolt terület
Elszállítás ideje: 13. hét (március 23–29.)  és 17. hét (április 20–26.)
III. szektor: Csalogány u.–Dózsa Gy. u.–Józsefhegy u. –Felsővár u.–Felsőerdősor u.–Munkácsy M. u. –Alsóerdősor u.–Akácos u.–Erdő u.–Vadvirág u. –Diósdi u.–Kápolna u.–Géza fejedelem út által határolt terület.
Elszállítás ideje: 14. hét (március 30.–április 5.)  és 18. hét (április 27.–május 3.)
IV. szektor: M7-es autópálya–Bajcsy-Zs. u.  (téglagyár felőli oldal)– Géza fejedelem u. –Kápolna u.–Diósdi u.–Raktárvárosi u.–Világos u. –Bem J. u.–Téglagyár u. által határolt terület.
Elszállítás ideje: 15. hét (április 6–12.) és 19. hét (május 4–május 10.)

FELHÍVÁS
Értesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy az AVE Tatabánya Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Zrt.
2009. május 11–12–13–14–15-én
TAVASZI LOMTALANÍTÁST
végez Törökbálint település egész területén.
A lomtalanításba tartozó anyagok: az ingatlanoknál keletkező hulladék, lom (nagyobb berendezési tárgy).
Nem tartozik a lomtalanítás anyagai közé: veszélyes hulladék, építési törmelék, szénpor, falevél, gally, állati tetem, trágya, valamint az olyan méretű, súlyú tárgy, amelyhez darus gépkocsi igénybevétele szükséges (pl. gépkocsi-karosszéria, kazán stb.), gumiabroncs.
A lomtalanítás anyagai közé nem tartozókat külön megrendelés alapján térítés ellenében szállítjuk el.
Érdeklődni: a 34/513-947
vagy a 34/513-955 telefonszámokon lehet.
A lomtalanítás a lakosság részére térítésmentes.
A lom kihelyezhető: az ütemezés alapján reggel 6 óráig.
Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy az elszállítandó lomot csak
a meghirdetett időpontban helyezzék el ingatlanaik elé oly módon, hogy az tehergépjárművel megközelíthető legyen.
Segítő közreműködésüket előre is kérjük és köszönjük.
AVE Tatabánya Zrt.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!