Kerthelység

2008. máj 30.

Bemutatkoznak a bizottságok

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A hatályos önkormányzati törvény szerint a választók közvetlenül választják településük önkormányzatának képviselőit és polgármesterét. A képviselő-testület viszont meghatározza a bizottsági szervezetét. Törökbálint képviselő-testülete öt bizottságot hozott létre.

Jogi és Ügyrendi Bizottság  (JÜB)
Elnök: dr. Győrfi László

A bizottságot 1994-ben hozta létre a képviselő-testület. A bizottság szerteágazó feladatokat lát el: közreműködik a rendelettervezetek előkészítésében; véleményezi az önkormányzati szerződéstervezeteket; vizsgálja a megkötendő szerződéseket, az önkormányzat közbeszerzési, valamint nyilvános pályázatait és az előterjesztéseket; lebonyolítja a titkos szavazásokat; kapcsolatot tart a rendőrséggel, a polgári védelmi egyesülettel, a biztonsági szolgálatokkal és a polgárőrséggel. A bizottság véleménye nélkül rendelettervezet nem bocsátható tárgyalásra.
Győrfi László elnök a bizottságot leginkább szakmai testületnek tartja, mivel öt jogász a tagja. A továbbiakban az elnök hangsúlyozta: a bizottság működésében sohasem játszott lényeges szerepet a politika, a függetlenekkel és a különböző pártok képviselőivel a lehető legnagyobb egyetértésben folyik a munka.

Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (VFKB)
Elnök: Gyarmati Mihály

A VFKB-t az új képviselő-testület  két bizottság összevonásával hozta létre. Feladatkörébe tartozó önkormányzati ügyekben a szervezeti és működési szabályzat szerint javaslattevő, véleményező, ellenőrző és átruházott hatáskörben döntéshozó szerv.
A bizottság javaslatával kerülhet a képviselő-testület elé a településszerkezeti terv, a szabályozási tervek módosítása, kiegészítése, a közérdekű erdőtelepítés, környezetiállapot-értékelés, a helyi közutak forgalmi rendjének kialakítása. Véleményezi a helyi környezetvédelmi programot, a környezetvédelmi pályázatokat, a fejlesztési, beruházási ügyeket, az ingatlanvásárlási és -értékesítési ügyleteket, a közbeszerzési pályázatokat és a beruházási iroda fejlesztésre vonatkozó beszámolóit. Átruházott hatáskörben dönt a környezetvédelmi keret felhasználásáról, annak céljairól és feladatairól, valamint az állattartási, az erdőterületek védetté nyilvánítási ügyeiben. Figyelemmel kíséri a településrendezési tervek hatályosulását. Önállóan dönt a saját fejlesztési költségkerete felhasználásáról.

Szociális és Egészségügyi Bizottság (SZEB)
Elnök: Rothauszky Györgyné

A SZEB kilenc tagból áll, öt képviselőből és négy külsős szakemberből. Elsődleges feladatuknak tekintik, hogy a lehetőségekhez mérten minél magasabb színvonalú egészségügyi és szociális szolgáltatás valósuljon meg Törökbálinton.
A bizottság javaslatával kerülhet a képviselő-testület elé a feladatköréhez tartozó intézmények alapítása, megszüntetése, valamint az intézményvezetők kinevezése. Véleményezi az alapítványok, szervezetek és egyesületek támogatását és a Kamatmentes Kölcsön Támogatási Alap felhasználására vonatkozó kérelmeket. Dönt az ösztöndíjpályázatokról és a támogatások folyósításáról. Ellenőrzi az egészségügyi alap- és a szakellátásról kötött szerződéseket és azok végrehajtását.
E feladatok csak egy része a munkánknak – hangsúlyozta az elnök, majd hozzátette: a lakosság egészségügyi és szociális gondjait jól mutatja a támogatási és segélyigénylések száma. Az elnök körzeti képviselőként is sok rászoruló emberrel találkozik. Véleménye szerint a dráguló szolgáltatások miatt gond az otthonteremtés és a gyermekvállalás a fiatalok körében, az idősebb generációt pedig az egyre nehezebben megfizethető gyógyszerárak terhelik.

Pénzügyi és Gazdasági Bizottság (PGB)
Elnök: Elek Sándor

A PGB az egyik legtöbb feladattal, a legnagyobb hatáskörrel felruházott bizottság. Minden olyan esetben véleményez, javaslatot tesz, amelyek érintik az önkormányzat vagyon- és pénzgazdálkodási intézkedéseit, ezenkívül ellenőrző és – néhány kivételes esetben – döntéshozó szervként működik.
Kötelezően véleményezi az éves költségvetési koncepciót, a féléves és éves beszámoló tervezeteit. Évközben javaslatokat tehet az előirányzatok módosítására.
Egész évben figyelemmel kíséri a költségvetés alakulását, különös tekeintettel a bevételekre és a vagyonváltozásra. Véleményezi az ár- és díjmegállapodásokat és az adókra vonatkozó önkormányzati döntéseket. Ellenőrzi az adóztatást, saját hatáskörben elrendelheti helyi adó esetében az adóellenőrzést.
Lényegében minden olyan ügy, amelynek pénzügyi vonzata van, a bizottság véleményezése nélkül nem kerülhet a képviselő-testület elé.
A bizottság tagjai felelősségteljes munkájukhoz szakmai támogatást kapnak a polgármesteri hivatal szakértőitől. Külsős tagjai mind a pénzügyi, mind a gazdasági életben nagy tapasztalattal rendelkeznek.

Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság (OKSB)
Elnök: Palkóné Szabó Gabriella

A Magyar Köztársaság Alkotmánya rögzíti, hogy az állam és az önkormányzatok feladata a közoktatás és a közművelődés feltételrendszerének kialakítása, biztosítása. Önkormányzatunk így köteles gondoskodni – többek között – az óvodai nevelésről, a tankötelezettség teljesítéséhez az általános iskolai oktatásról, a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozók óvodai, iskolai neveléséről, oktatásáról, a közművelődési és művészeti tevékenység támogatásáról, a közösségi tér biztosításáról és a könyvtár működtetéséről.
Továbbá önként vállalt feladatként gondoskodik a középiskolai oktatásról, a falumúzeum fenntartásáról és a helyi sportélet támogatásáról.

A bizottságok legfontosabb feladata, hogy szervezzék és ellenőrizzék a képviselő-testületi döntések előkészítését és végrehajtását, valamint hogy ellássák a testület által rájuk bízott feladatokat.
A bizottságok elnökeit és tagjainak több mint a felét a települési képviselők közül kell választani. A polgármester, az alpolgármester, a települési kisebbségi önkormányzati elnökök, a képviselő-testület hivatalának dolgozói nem lehetnek sem bizottsági elnökök, sem tagok.

A fenti – a teljesség igénye nélkül felsorolt – feladatok is jelzik, hogy a bizottság tevékenysége milyen sokrétű: valamennyi, az intézmények életével kapcsolatos fenntartási, gazdasági, irányítási és ellenőrzési feladat a bizottság hatáskörébe is tartozik.

Együttműködik a civil egyesületekkel, alapítványokkal és sportegyesületekkel, tárgyalja a kéréseikkel, pályázataikkal, ügyeikkel kapcsolatos előterjesztéseket.  Az OKSB a feladatkörét érintő önkormányzati ügyekben véleményező, ellenőrző, javaslattevő, az átadott hatáskörökben döntéshozó szerv. Az elnök ötödik éve vezeti a bizottságot, és tíz éve tagja annak.
Úgy érzem, a mindenkori bizottságok képviselői és külső tagjai elsöprő többségében érdemi vitában, konszenzus révén kialakított szakmai döntéseket hoztak – jellemezte a működésüket Palkóné Szabó Gabriella.
„Mindenkori életünknek meghatározó eleme, hogy gyermekeink és mi, felnőttek egy adott életkori szakaszban milyen testi-lelki és szellemi táplálékban részesülünk.”

D. I.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!