Kerthelység

2008. máj 30.

Közgyűlést tartott a Szabadházi Hegy Egyesület

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Javaslatokat hallhattak a megoldásokra

Nagy érdeklődés kísérte április 21-én a Szabadházi Hegy Egyesület éves közgyűlését. Az egyesület vezetősége a tíz nappal korábban megtartott közmeghallgatáson már felvetette a problémáit, így Turai István polgármester a legtöbb kérdésben kész megoldásokat, javaslatokat tudott felvázolni a tagságnak.

Dr Albert Gábor

Dr Albert Gábor

A közgyűlésen Csuka Attila alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője teljes támogatást ígért az egyesületnek, dr. Albert Gábor pedig ismertette azokat a buktatókat, amelyekkel az Anna-hegyi víziközmű-társulat működése idején szembesült.

Beszámolók

Az egyesület közgyűlését dr. Horváth István elnök nyitotta meg, aki megállapította, hogy a közgyűlés határozatképes, majd a formaságoknak eleget téve átadta a szót Kisgyörgy Lajosnak, az egyesület gazdasági vezetőjének.

Kisgyörgy Lajos

Kisgyörgy Lajos

A gazdasági vezető kiemelte, hogy a Szabadházi Hegy Egyesület 2007 novemberétől közhasznú szervezetként működik, ezért a közgyűléseik nyilvánosak. Célként fogalmazta meg, hogy tovább folytassák a megkezdett munkát és elérjék a terület átminősítését, belterületbe vonását.
Márta Judit ismertette az egyesület felügyelőbizottságának jelentését. A bizottság teljeskörűen átvizsgálta az éves beszámolót, a naplófőkönyvet, a kapcsolódó bizonylatokat és megállapította, hogy a társaság gazdálkodása és adminisztrációja szabályszerű volt a vizsgált időszakban.

Múlt, jelen és jövő

Antal Tamás

Antal Tamás

Antal Tamás összefoglalót terjesztett a közgyűlés elé, amelyben vázolta az eltelt időszak eseményeit. Röviden szólt az egyesület történetéről. Ismertette az elkészült terveket és az eddig elvégzett munkát. Beszélt a Pannon-székház építésekor az Égett-völgy régészeti kutatásakor napvilágra került leletekről, vázolta az Égett-völgyi beruházás környező területre gyakorolt hatásait. Részletesen ismertette a Szabadházi hegy területen előírt felszíni víztározó létesítéséhez kapcsolódó problémákat. Végül még arra is vállalkozott, hogy a területfejlesztés várható jövőképét bemutassa.

Turai István

Turai István

Polgármesteri beszámoló

Turai István elmondta, hogy az építéshatóság súlyos hibát követett el, amikor a területmegosztást, útlejegyzéseket és a kártalanításokat egy határozatba foglalta. A telekmegosztás és az útlejegyzés államigazgatási eljárás, míg a kártalanításhoz a források hozzárendelése önkormányzati hatáskör.
A polgármester hangsúlyozta, hogy az önkormányzat tudja: a tulajdonosok erejükön felül vállaltak anyagi terheket a minél jobb megoldásokért. Mivel közös az érdek, ezért az önkormányzat szükség esetén finanszírozni fogja a szabályozási terv végrehajtásához nélkülözhetetlen pótlólagos tervezéseket. A jelenlegi szabályozási terv már megérett arra, hogy módosítsák, illetve készítsenek egy új végrehajtható változatot.
A Pannon beruházását ért kritikára reagálva a polgármester ismertette a Pannon Törökbálintra településének előnyeit a város számára. Kiemelte, hogy a település költségvetése ma több mint 5,5 milliárd forint, amelyből 2,1 milliárd forint az iparűzésiadó-bevétel. A Pannon Budaörsön, ahol alacsonyabbak az adóterhek, 1,8 milliárd forint iparűzési adót fizetett 2007-ben. Számításai szerint 2009-ben, 2010-ben 2-2,5 milliárd forintos többlet iparűzésiadó-bevételre számíthat Törökbálint a Pannon idetelepülése miatt, ez pedig  4-5 milliárd forint többletfejlesztési forrást jelent a városnak. Ennek előnyeit a Szabadházi hegyen élők is élvezni fogják.
Cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint az egész Égett-völgy területét eladták volna a Pannonnak. Elmondta, hogy az Égett-völgy 24 hektárnyi területéből eddig 8 hektárt értékesített a város a távközlési társaság részére, a másik 8 hektáros területre pedig opciós jogot biztosított, legfeljebb 2009 szeptemberéig. Az önkormányzat elkötelezett a régészeti ásatáskor feltárt Árpád-kori településmaradvány megmentése iránt. Tárgyalás folyik a Transtor Kft.-vel két hektár terület elcserélésére, annak érdekében, hogy a Raktárvárosi út mellett régészeti park létesüljön. Az önkormányzat nem értékesített olyan területet, amely a terület szabályozási tervében csapadékvíz-tározó területeként van betervezve – hangsúlyozta.

Polgármesteri javaslatok

Turai István ismertette a területre pár évvel ezelőtt elfogadott szabályozási terv végrehajtásával, az utcák kiszabályozásával kapcsolatos nehézségeket, akadályokat.  A helyi főépítésszel és a hivatal műszaki iroda vezetőjével folytatott korábbi konzultáció értelmében javaslatot tett a kimérések, telekosztások lebonyolításának támogatására. A közgyűlés javaslata alapján megerősítette, hogy szükség van a szabályozási terv módosítására, de jelen esetben nem lát lehetőséget arra, hogy az utcák szabályozási szélessége 10,5 méter helyett 8 méter legyen. A Zengő utca szélességének kiszabályozása a jelenleg érvényben lévő terv szerint megtörténhetne, itt célszerű lenne közműfejlesztési társulat létrehozását kezdeményezni. Turai István arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Szabadházi hegyi mélyút közműfejlesztéséről – amire az idén nyáron sor kerülhet – már folynak a tárgyalások az ÉTV Kft.-vel. Mindehhez azonban szükség van a tulajdonosok közreműködésére, az önkormányzat mindent meg fog tenni ennek megvalósításáért – ígérte a polgármester.

Szemléletváltás

Csuka Attila

Csuka Attila

Csuka Attila alpolgármester, a Szabadházi hegy önkormányzati képviselője a szemléletváltást hangsúlyozta: a külterületeken és a belterületeken élő törökbálintiakat azonos módon kell kezelni.  Mindezt azért emelte ki, mert az elmúlt években személy szerint is tapasztalta a feladatmegosztás, végrehajtás halogatását. A terület önkormányzati képviselőjeként és alpolgármesterként is mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy az itt elhangzott felvetésekre odafigyeljenek – jelentette ki Csuka Attila, majd hozzátette: az új szabályozási terv elkészítését, illetve a jelenlegi módosítását meg kell előznie a problémák tisztázásának. Ezután olyan szabályozási terv születhet, amely a Szabadházi hegyen élők többsége számára elfogadható. Ennek érdekében a képviselő vállalta a közvetítő szerepet az egyesület tagjai és az egyesületen kívüli tulajdonosok között.

(di)


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!