Kerthelység

2009. márc 30.

Internetes felület a törökbálinti vállalkozásoknak

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Pár hónappal ezelőtt új honlap tűnt fel a helyi palettán. A balintinfo.hu egyrészt helyet ad a helyi vállalkozások bemutatkozásainak, másrészt rendszeresen beszámol a helyi eseményekről. A honlap üzemeltetőjét, Hopka Lászlót kérdeztem.

– Miért indítottad útjára a balintinfo.hu oldalt?
– Kezdetben az volt a tervem, hogy egy internetes felületet készítek törökbálinti vállalkozások számára. A számítógép és annak programozása mindig közel állt a szívemhez, és miután autodidakta módon megtanultam a holnapkészítést is, gondoltam, hogy egy ilyen oldal elkészítése hasznos lehet. Böngészgettem a neten, de ilyen jellegű helyi honlapgyűjteményt, mint ez, nem találtam. Miután elkészült, azon gondolkodtam, hogyan tudok olvasóközönséget biztosítani az oldalnak. Ekkor találtam ki ezt a szubjektív kulturális beszámolót, amelyet rengeteg képpel illusztrálok.
– Mennyi időt töltesz egy nap a honlappal, illetve hogyan tolerálja a családod, hogy szinte minden helyi eseményen részt veszel?
– A feleségem nagyon toleráns. Ezt az egészet családi támogatás nélkül nem lehetne csinálni. A honlappal általában akkor szoktam foglalkozni, amikor a család már pihen, ezek általában az éjszakai órák, így napi 2-3 órát is rá tudok szánni. Ilyenkor, ha kell, frissítem a vállalkozók honlapjait vagy feltöltöm az események beszámolóit.
– A honlap nagy pozitívuma, hogy minden eseményről rengeteg fénykép kerül fel.
– Az első időkben a fényképezés szempontjából kicsit visszafogottabb voltam, nem nagyon mertem fényképezni, de találkoztam az eseményeken Tóth Józseffel, aki tanítványává fogadott és bevezetett az eseményfotózás rejtelmeibe. Azért tartom fontosnak, hogy minél több kép felkerüljön az oldalra, mert egyrészt minden kép külön-külön nézőpont, másrészt tapasztalat, hogy az emberek szeretik magukat viszontlátni a képeken, és így akár otthoni archívumaikat is gyarapíthatják a kép letöltésével.
– Milyen szempontok alapján válogatsz a programok közül?
– Minden programra elmegyek, amelyre meghívnak, és időm engedi, hogy részt vegyek azokon. Gyakran járok a művelődési ház eseményeire, és gyakran kísérem el különböző programjaikra a Német Kisebbségi Önkormányzatot. Ha hívnak, megyek akár politikai eseményekre is, de legutóbb például részt vettem Marton Géza temetésén, mert úgy érzem, egy olyan ember, aki a településünket szolgálta, mindenképpen megérdemli, hogy megemlékezzünk róla.
– Milyen visszajelzéseket kapsz az olvasóktól?
– Általában személyesen találnak meg az emberek a különböző eseményeken. Legtöbbször pozitív visszajelzéseket kapok, persze volt egy időszak, mikor megpróbáltak kikezdeni.
– Mekkora az oldal nézettsége?
– A nézettség hónapról hónapra egyre emelkedik. Februárban 4500 egyéni látogatója volt a honlapnak, ez 1500-zal több, mint januárban. Naponta átlag 140-160 látogatottságot mutat a szerverstatisztika. Ezenkívül sok időt töltök keresőoptimalizálással, ez azt jelenti, hogy ha valaki beírja a Google-ba, hogy Törökbálint, akkor az első oldalon kiadja a honlapot, de vannak olyan keresőszavak vagy kifejezések, amelyekre elsőnek ad ki minket, illetve a helyi vállalkozók bemutatkozó oldalait, ami végül is az egyik cél volt.

N.G.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!