Kerthelység

2009. márc 30.

„Aki ma brit angolt tanul, az a múltat tanulja”

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Amerikai intézet a szomszédban

Aki ismeri, az tudja, aki nem, az is valószínű látta már vagy hallott róla: az FRW Érd legnagyobb nyelviskolája. Évek hosszú sorának áldozatos munkájával nemcsak helyi, de országos ismertségre tett szert az iskola vezetése. Egy hónappal ezelőtt felröppent a hír, hogy az FRW nyelviskola megszűnik. Ennek valóságtartalmáról a két vezetővel, Pásztor Eszterrel és Werner Zsolttal beszélgettünk.

– Igaz a hír?Tényleg bezár az FRW?
– Az FRW technikailag bezár, sőt be is zárt. Átalakultunk és teljes fordulatot hajtunk végre. Olyat teszünk, olyat próbálunk elindítani, amit eddig senki ebben az országban. Szerelmünk a nyelvoktatás, így ennél maradunk, de teljesen más formában.
– De ha a nyelviskola, a tevékenység ugyanaz, akkor miért kellett az FRW-t bezárni?
– Azért, hogy egy teljesen új dolognak adjon helyet, egy olyan dolognak, amely a 21. századról szól. Persze a döntésnek, mint minden üzleti megfontolásnak, gazdasági okai is vannak. Sajnos a gazdasági környezet nem tette lehetővé, hogy továbbra is az eddigi díjakon folytassuk a munkánkat. De a legfontosabb ok: mindig ez volt az álmunk, egy fényévvel a piac előtt tartó nyelvoktató intézmény létrehozása és az amerikai angol oktatása. Ezért döntöttünk úgy, hogy megalakítjuk az Amerikai Nyelvi és Kulturális Intézetet. Vagyis a brit angolt kínáló sok iskolával szemben mi egy használható, a világ döntő részén beszélt angol nyelvet fogunk oktatni. Az oktatás keretén belül olyan élménnyé kívántuk fejleszteni a tanulást, ami által használható, értékes nyelvtudást adunk a hallgatóinknak.
– Honnan az ötlet, és miért az amerikai angol?
– Az ötlet nem a mi fejünkből pattant ki. Egész Nyugat-Európában és Ázsiában az amerikai angolt tanulják, csak Magyarország van lemaradva egy lépéssel, mint rendesen – mondja Pásztor Eszter. – Most ezt a lemaradást kívánjuk orvosolni, mondjuk úgy, behozni. Biztosak vagyunk abban, hogy az amerikai intézet autentikus forrása lesz az angol nyelv korszerű és világszerte elismert oktatásának, tanulásának, amely eddig hazánkban hiányzott. We give you the best available! – szoktuk mondani. Ami ma a piacon elérhető, abból a legjobbat, a legszínvonalasabbat adjuk majd. Amerikai angol, mert ez a jövő útja. Aki ma brit angolt tanul, az a múltat tanulja. Különlegeset nyújtunk. Szolgáltatásban olyat kapnak a hallgatóink, amit máshol nem. Itt minden az angolról szól. A jelentkezési lap is kétnyelvű. Hallgatóink amerikai könyvekből tanulhatnak. Multimédiás eszközöket használunk (dvd-k, sorozatok stb.), anyanyelvi tanárok tartanak kurzusokat, órákat. Aki alibiből vagy csak a papírért akar angolul tanulni, és mindezt a legolcsóbban, annak nem mi vagyunk a megoldás. Aki viszont szereti az angolt és a beszélt nyelvet akarja megtanulni és gyakorolni, nálunk megtalálja, amit keres.
– Nem is gondoltam volna, hogy Magyarországon még nincs amerikai intézet.
– Pontosan utánajártunk, hogy létezik-e ilyen intézet, ilyen név vagy netán szervezet. És nincs. Úgyhogy az első dolgunk volt a cég nevét megváltoztatni, és ezt a cégbíróság be is jegyezte. Ezenfelül büszkék vagyunk arra, hogy a magyarországi Amerikai Nagykövetség Nyelvi Irodája (RELO) is támogat minket. Felkerestük őket, bírjuk a jóváhagyásukat a projektre vonatkozólag.
– Apropó költségek. Mibe fog ez kerülni a hallgatóknak?
– A költségeink a szolgáltatásainkhoz mérten reálisak. Mert mi a legjobb helyszínen tartjuk az oktatást, a legjobb tanárokat neveljük ki és foglalkoztatjuk. Folyamatosan továbbképezzük és talán a legjobban fizetjük is őket hazai viszonylatban – veszi át a szót Werner Zsolt. – Majdnem az iparági átlag dupláját fizetjük. Sokat költünk r+d-re (kutatásra és fejlesztésre). És ez a szakmai minőség tükröződik az árainkban is. Azt valljuk, hogy az olcsó azért drága, mert kétszer kell kifizetni. Aki valóban meg akar tanulni angolul és megértette, hogy az oktatásra költött pénz megtérül, annak az amerikai intézet a legjobb befektetés.
– És mi lesz a hazai nyelvvizsgarendszer követelményeivel? Azok nem tolerálják az amerikai angolt.
– Számít ez? – kérdez vissza Pásztor Eszter. Az amerikai angol tökéletesen megfelel a nyelvvizsgarendszer követelményeinek. Másrészt pedig ott van az amerikai nyelvvizsga, a TOEFL. Aki valóban magas szintű állásokat akar „megcsípni” vagy külföldön akar tanulni, annak amúgy is a TOEFL-re van szüksége. Sommázva: mi nem „csak” nyelvvizsgát adunk hallgatóink kezébe, hanem használható nyelvtudást.

Hát igen. Azt gondolom, akik manapság ilyen lépésre „vetemednek”, akik ennyire hisznek abban, amit célként látnak maguk előtt, azok megérdemelnek egy kis figyelmet. Megtudtam, hogy azért jó hazai szokás szerint ezt a kezdeményezést is sokan támadják, komoly rosszindulat is tapasztalható vele szemben. Ami viszont már a beiratkozások során kiderült, szerencsére többen rajonganak érte és érzik úgy, végre megtalálták, amit kerestek. Hazánkban egy amerikai intézet van, és az is Érden. Azóta utánajártam: mióta elnyerte függetlenségét és létrejött az Amerikai Egyesült Államok, Magyarországon még senki sem lépte meg, hogy amerikai intézetet alapítson. Sem az Egyesült Államok illetékes szervei, sem hazai szervezet vagy gazdasági társaság. Az is igaz, hogy angol–amerikai intézet létezik az ELTE-n. Bár szakemberek véleménye szerint oda „földi halandó” nem jut be, nem tanulhat amerikai angolt. Ott kizárólag leendő nyelvtanárokat oktatnak. Itt Érden viszont bárki – csak akarni kell.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!