Kerthelység

2008. máj 30.

Nem épül mozgássérült-lakópark a Flóra utca szomszédságában

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK| INTERJÚ

Hosszas alkudozás után megállapodáscsomag született az önkormányzat, a Medicatus Kft. és az idősek otthonát üzemeltető Arany Alkony Kht. között. A peren kívüli megegyezést bírósági végzés szentesítette. Az előzményekről, a részleteiről és a végkifejletről Turai István polgármestert kérdeztük.

– Hírét vettük, hogy bizonyos feltételekkel lemond az önkormányzat a Kazinczy Ferenc utcában található idősek otthona épületének tulajdoni jogáról. Miért döntött így a képviselő-testület?
– A történet elég hosszú, nem könnyű röviden összefoglalni. Még 1999-ben az önkormányzat tulajdonában lévő akkori Flóra Hotelt üzemeltető gazdasági társaság tevékenységét vizsgálva, a képviselő-testület eldöntötte: a hotel ügyei a régi módon nem mehetnek tovább. Az épület állapota nagyon leromlott, a vállalkozó a bérleti díj jelentős részével tartozott az önkormányzatnak, ráadásul még az épület állagmegőrzésére sem fordított semmit. Több érdeklődő is jelezte, hogy az épület – persze felújítás után – idősotthoni gondozásra kiválóan alkalmas lehet. Pályázatokat írtunk ki, majd az ajánlattevők közül kiválasztottuk a Medicatus Kft.-t, és 2000 októberében szerződést kötöttünk velük a feladatra.
– Milyen feltételekkel kötötték meg a szerződést?
– Ők vállalták, hogy az épületet teljesen felújítják és kibővítik, mi pedig azt, hogy két hektár területet – ahol a szálloda mögötti focipálya is volt – átadjuk a részükre. Kikötöttük, hogy egy meghatározott értékű beruházást kell végrehajtaniuk, aminek fejében ellenszolgáltatásként megígértük, hogy az így kialakult, kibővült épületben kisebb tulajdonosi hányadot kapnak. Azt is mondtuk, hogy ha a tervezett 260 millió forintnál nagyobb összeget ruháznak be, akkor sem illeti meg őket majd nagyobb tulajdonrész. Aztán amikor az épület elkészült, a tulajdonosi kör – az önkormányzat és a Medicatus Kft. – megbízta az időskori ellátásra szakosodott Arany Alkony Kht.-t az idősotthon működtetésével.
– A létesítmény használatáért fizetett az önkormányzat részére az Arany Alkony Kht.?
– Azt kértük, hogy évről évre hat apartman értékesítésének összegét fizesse ellenértékül nekünk. Az utóbbi időben aztán elmaradt a szerződésben eredetileg vállalt használati díj megfizetésével. Kértünk, egyeztettünk, türelmesen vártunk, majd pert indítottunk jogos követelésünk érvényesítése érdekében. Közben ellenünk is indult egy per. Tulajdonostársunk, a Medicatus Kft. kevesellte a tulajdoni hányadát az ingatlanban. Kezdetben persze ők is kérték a beleegyezésünket a tulajdonrész-változtatáshoz, majd néhány próbálkozás után a bíróságon kötött ki ez a kérés is. E fejlemények után döntött úgy a képviselő-testület, hogy a bíróság elé egy kölcsönös érdekeinket kifejező „csomagot” visz, és kéri a bíróságtól a peren kívüli megegyezést megerősítő végzést.
– Hogyan sikerült ezeknek a többszörös követeléseknek eleget tenni, és miben tudtak végül megállapodni?
– Mindenekelőtt a két pert összevonták. Beleegyeztünk, hogy első lépésben vala­mennyivel csökkenjen a tulajdonrészünk. A megmaradt tulajdonrészünkre a Medicatus Kft. vételi ajánlatot tett, amit az önkormányzat elfogadott. Ellenértékül viszont nem pénzt, hanem az idősek otthona mögötti területet kértük vissza. Ennek az üres területnek ma nagyobb a piaci értéke, mint a mi tulajdonrészünkének az épületben, így ellentételezésül a depo fölötti területen lévő nyolcezer négyzetméteres területünket és még 140 millió forint megfizetését ajánlottuk. A pénzt két részletben, a szerződéskötéskor 80 millió forintot, a fennmaradó összeget pedig a 2009. évi költségvetés elfogadásakor fizetjük ki.
– Miért van szüksége a városnak erre a kéthektáros üres területre?
– Az a tervünk, hogy a szomszédságában lévő 5,3 hektáros önkormányzati tulajdonú területtel (Mérleg tér és a volt állami gazdaság raktárépületei) összevonjuk, és akkor az intézményfejlesztésre besorolt 7,3 hektáros területen optimális viszonyok között építhető fel egy 16 tantermes, 8 szaktantermes általános iskola, tornacsarnokkal, tanuszodával. Jut majd elég hely az udvari sportpályákra és a parkolóhelyek kialakítására is. De legalább ilyen fontosnak érzem, hogy a kérdéses kéthektáros telek megszerzésével végleg elhárult a korábban oly sok vitát kiváltó mozgássérült-lakópark vagy tömblakások tömegének építési veszélye. Így a környéken lakók nyugalmát ez már nem fogja többé zavarni.

P.I.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!