Kerthelység

2009. feb 26.

Barangoló: Mediterránum

Írta: admin Kategória: • Feltöltődés

Mallorca gyönyörű szigete gazdag programokat kínál mindenkinek; nászutasoknak, idősebbeknek és fiataloknak egyaránt. Itt mindenki megtalálja azt, amit keres: csendes, kikapcsolódásra alkalmas nyaralóhelyet éppúgy, mint pezsgő partikkal tarkított vakációt.

Palma de Mallorca, az egész Baleárok fővárosa, egy kifinomult, kozmopolita város. A csodálatos, rejtett öbölben épült Palma városa az egész szigetcsoport közigazgatási, hivatali és turistaipari központja, valamint jelentős tengerészeti csomópont. Itt találjuk a legelőkelőbb szállodákat, éttermeket, nightklubokat és a hírességek otthonait. Palmát a rómaiak alapították, a mohamedán időkben kulcsfontosságú város volt, majd amikor a keresztény seregek a XIII. században meghódították és az aragóniai királyság része lett, jelentősége egyre nőtt. A város mindig is egy földközi-tengeri csomópont volt, és az ide látogatónak nyilván szembeötlik az az itáliai hatás, ami a várost virágkorában, a XIV–XV. század éveiben érte. El Arenal városának főtere minden héten kirakodóvásárral várja az érdeklődőket, a központjában lévő éttermekben, szórakozóhelyeken és üzletekben pedig lehetőség nyílik a spanyol konyha remekeivel való megismerkedésre, kikapcsolódásra és vásárlásra.

Kréta, a romantikus sziget Görögország legnagyobb és a Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigete. A minószi kultúra hazája, a történelemből ismert nevén a Csodák szigete, mely napjainkban a sosem alvó, végtelen partik és tánc otthona, egyben Daidalosz és Ikarosz szigete. A szigeten végighúzódó varázslatos fehér hegyek, a tenger és a szárazföld olajfáival, narancsligeteivel és fűszernövényeivel felejthetetlen kikapcsolódást biztosítanak. A sziget gazdag történelmi emlékekben is: monostorok, kastélyok és szobrok, valamint az ókori görög civilizáció romjai és történelmi helyszínei, mint pl. Knosszosz, a Bembo szökőkút és a Rocca Al Mare erőd. Kréta legnagyobb városai és üdülőhelyei: Heraklion, Chania, Rethymno, Agios Nikolaos és Sitia.

Rodosz az Égei-tengerben található, tengeréről és homokos partjáról híres, a görög szigetcsoport harmadik legnagyobb szigete. Nevének eredetéről több legenda is kering: egyesek szerint Héliosz napistenről kapta, aki napsütéssel és gazdag élővilággal ajándékozta meg, mások szerint a kezdetekben a szigetet lakó kígyókról kapta a nevét, és van, aki úgy véli, a szigetet beterítő rózsák a névadók. Egy viszont biztos, Rodosz az egyik legszebb és leggazdagabb történelmű sziget. Törökországtól kb. 20 km távolságra található és mindig is a fő hajózási útvonalak középpontjában helyezkedett el. Európában a napsütéses órák száma itt a legtöbb, így a hűsítő szelek kedveznek az ide látogatóknak elviselni a nagy meleget, és ideális körülményeket biztosítanak a vízi sportok kedvelőinek is. A sziget városai a modern és középkori hangulatot mesterien ötvözik, méghozzá oly módon, hogy visszarepítenek minket a régi időkbe. Itt még mindig érezhető az antik Görögország illata.

A bolgár Napos-part egyre vonzóbb európai úti cél, elsősorban nagyszerű klímájának, finomhomokos tengerpartjának, valamint a nyugodt tengeráramlatainak köszönhetően, ami minden család számára ideális fürdési lehetőséget biztosít. A közelben pedig olyan kedves és hangulatos régi városkák csábítanak kirándulásra, mint Neszebár és Szozopol. Neszebár egy félszigeten fekvő festői városka, amely közvetlenül a Napos-part mellett található. A szárazfölddel egy hosszú, és keskeny közel kilencezer éves „híd” köti össze, amelyről nem tudni, hogy természeti képződmény, vagy emberi kéz alkotta. Óvárosa 1983 óta az UNESCO Világörökség része. Szép nevezetességeit gazdag történelmének is köszönheti: Bulgária egyik legrégibb városaként már az i. e. VI. századból is maradtak fenn emlékek. A Római Birodalomhoz és Bizánchoz is tartozott a hely, és lakói mind-mind gazdag emlékeket hagytak a városra. Annak ellenére, hogy a város több része már víz alatt van, Neszebar még mindig az emberiség élő történelemkönyve: ősi városfalak, középkori templomok és faházak, amelyek a város egyik szimbólumának számítanak, mind-mind elvarázsolják az ide utazókat. Neszebart sokszor úgy emlegetik, mint azt a várost, amely a világon a legnagyobb templom/lakos aránnyal rendelkezik. A VI. századi templomromoktól kezdve XVII. századi, ma is jó állapotban lévő templomokig, minden korban, minden stílusban épült egyházi épületek megtalálhatók itt.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!