Kerthelység

2008. ápr 30.

Élen a sportban, élen a tanulásban

Írta: admin Kategória: SPORT

A Törökbálinton élő Bodnár Réka még csak tizenhárom esztendős lesz a nyáron, de már számos jelentős hazai és nemzetközi versenyen bizonyította tehetségét. A szakemberek joggal tartják őt a magyar ritmikus gimnasztika egyik nagy ígéretének.

Ötéves volt Réka, amikor édesanyja úgy döntött, annak érdekében, hogy idővel szép alakja legyen, elviszi a csöppséget a TTC ritmikus gimnasztikázóinak edzéseire. Rövidesen kiderült, hogy jó érzéke van ehhez a sporthoz. Itt kezdetben szerek nélkül tornáznak a gyerekek, és a kislány már ekkor igazolta tehetségét: a diákolimpián győzött a legkisebbek között.
– Jól éreztem magam az edzéseken, ezért szívesen végeztem még a nehezebbnek tűnő gyakorlatokat is – mesélte Bodnár Réka. – Amikor megtanultuk, hogyan kell bánni a karikával és a kötéllel, még szimpatikusabb lett számomra a ritmikus gimnasztika.
Az idő múlásával egyre több versenyen indult a törökbálinti kislány, és rendre dobogós helyen végzett. Öt és fél éve klubot váltott, azóta a Hegyvidék SE-ben sportol. A tavalyelőtti diákolimpián nyert kötéllel, karikával és az összetettben is, és a korosztályos bajnokságokon évek óta az élmezőnyhöz tartozik. Az utóbbi időben jó néhány külföldi versenyen is indult, és érmek bizonyítják, hogy megállta a helyét a nemzetközi élvonalban.
Jelenlegi edzői, Mochlár Emese és a kétszeres olimpikon Szalay Andrea szerint fizikai adottságai és szorgalma alapján minden esélye megvan arra, hogy később is a legjobbak között tartsák számon.
– Tavaly ősszel meghívták Rékát az idei junior-világbajnokságra válogató versenyre, azaz már felfigyeltek rá a sportág vezetői – mondta büszkén Mochlár Emese. – A legutóbbi országos bajnokságon győzött labdával, az összetettben pedig negyedik lett. Tagja volt a junior Magyar Kupát nyert együttes kéziszercsapatunknak, amely Párizsban második lett egy erős nemzetközi versenyen.
Az ifjú hölgy napközben a budaörsi Bleyer Jakab általános iskola tanulója. Természetesen az órákon is remekel, és 2006-ban az alsó tagozatosok közül neki ítélték a Bleyer-díjat, amivel a legjobb alsós és felsős diákot jutalmazzák. A múlt évben a XII. kerületben a 18 éven aluliaknál ő kapta meg a Hegyvidék Sportjáért kitüntetést. A 2008-as tavaszra szintén jutott elismerés: Bodnár Réka április végétől a Magyar Köztársaság Jó tanuló, jó sportoló kitüntetésével is büszkélkedhet, amelyet valóban csak a legjobbak tehetnek a vitrinjükbe.
Kedvenc szere a labda, és bár eleinte tartott az öt méter hosszú szalagtól, ezzel is megbarátkozott. Az ugróerőben még javulnia kell, így az edzéseken ennek az elemnek a gyakorlására is nagy súlyt fektet.
– Szeretem nézni az oroszokat, az ukránokat, a bolgárokat, és egyes mozdulataikat megpróbálom utánozni – magyarázta Bodnár Réka.
Mochlár Emese úgy vélte: ha így folytatja, tehetséges tanítványa a hazai sikerek mellett nemzetközi szinten eljuthat akár közvetlenül az élmezőny mögé. A 2010-es junior Európa-bajnokságon már ott lehet, és megmutathatja tudását a szigorú pontozóknak.

M. S.
Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!