Kerthelység

2009. jan 30.

Fejlesztések, források, finanszírozások

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Nagy szükség lesz minden törökbálinti lakos támogatására és türelmére

Géczy Krisztián beruházási tanácsnokkal az idei fejlesztésekről, beruházásokról, illetve a város távolabbi fejlődési lehetőségiről és az ehhez szükséges források előteremtéséről beszélgettünk.

– A város 2009-ben nagyon sok és fontos beruházást szeretne megvalósítani, de ezekhez nem elegendő csupán a szándék. Mit várnak az idei évtől?
– Hogy mit várunk 2009-től? Hát mindenképpen olyan közgazdasági környezetet, amely lehetővé teszi számunkra, hogy az eltervezett beruházásokat végre tudjuk hajtani. Előttünk áll a sokat emlegetett Bálint Márton Tagiskola építése, valamint az új hatcsoportos óvoda közbeszerzése, óvodáink, bölcsődéink felújítása, fejlesztése, útjaink és néhány közlekedési csomópont fejlesztése. Pályáztunk a városközpont felújítására, hogy új városháza épülhessen, és megújulhasson a régi „Fő utca”. Nagyon szeretném, ha az útjainkon és a tereinken is látványos fejlődés indulna meg. Munkatársaink most végzik a tervezett feladatok előkészítését. Őszintén remélem, hogy terveink megvalósíthatók.
– Mely munkákkal kezdik az évet, illetve milyen projektek indulnak először?
– Úgy látom, hogy a hatcsoportos óvoda előkészületei nagyon jól haladnak. A kiírt közbeszerzési pályázatra január 28-áig kell az ajánlatokat benyújtani a pályázóknak. Ezután – ha semmi váratlan nem jön közbe – szeretnénk kiválasztani a kivitelezőt. Ez azt jelenti, hogy a munka tavasszal kezdődhet, és kora őszre befejeződhet. Egy másik indításra váró feladatunk a Csupaszív óvoda tetőterében tornaszoba kialakítása. Ennek a közbeszerzése akkor indulhat, ha az építési engedélyt be tudjuk szerezni. Már megtörtént az ügyünkben eljáró hatóság kijelölése, így hamarosan indulhat ez a feladat is. A január 29-ei képviselő-testületi ülésre bemutatjuk az elgondolásunkat arról, hogy milyen kiköltözési „alternatívák” kerülhetnek szóba. Lehetőség nyílhat meglévő ingatlan vásárlására vagy bérlésére. Egyik vagy másik esetben is szükség lesz az épület belső átalakítására. A Bálint Márton Általános és Középiskola esetében a kiviteli terv elkészülte után indítható az engedélyezési eljárás az iskola további belső átalakítására, illetve az építési engedély beszerzését követően kiírható a közbeszerzési pályázat a Zimándi iskola homlokzatának nyári felújítására. A CKÖ esetében tart a lebonyolító kiválasztása, amely aztán a közbeszerzést mihamarabb elindítja. Engedélyre várunk az alsóerdősori sportépület tetőtere esetében, ahol majd a Harmatcsepp Alapítvány részére készülhet el a gyermekmegőrző helyiség. Tervezés alatt van a közvilágítás korszerűsítése, és év végéig elkészülhet a térfigyelő rendszer kameráinak telepítése is.
A felsoroltak – ha nem is teljeskörűen – a nagyobb lélegzetű munkák.
– Ezek mind nagy volumenű fejlesztések. Milyen kisebb beruházásokat tervez a hivatal?
– Hát ez nehéz kérdés. Kisebb beruházás gyakorlatilag egész évben van. Gondolok itt az ezer forintos munkától a közbeszerzési értékhatárt el nem érő munkákra: járdafelújítások, új járdák építése, utak kis javítása, valamint tereink rendben tartása – csupán néhány az idei évre tervezett sok száz kisebb munkából.
– Nem is olyan régen a Meredek utcában néhány virágláda kihelyezésével forgalomlassítás történt. Akkor ön ennek a kezdeményezésnek az élére állt, és előterjesztést is készített az ügyben. Hogyan látja, érdemes volt ezeket a ládákat kihelyezni?
– Szerintem igen. Sokat járok ezen a környéken, mert szinte ott lakom. A forgalom is csökkent, de a sebesség egészen biztosan mérséklődött. Nagyon remélem, hogy az ott lakók is érzik ezeket a változásokat, és ha nem is teljesen, de kicsit elégedettek a normalizálódott helyzettel. A képviselő-testület döntést hozott arról, hogy a Szent István u.–Kinizsi u.–Meredek u. kereszteződésének forgalmi viszonyait tervező vizsgálja meg. Abban reménykedünk, hogy a tervek nyomán megvalósítható lesz a körforgalom.
– Úgy értesültünk, hogy Meredek utcához hasonlóan más utcákban is tervezik, hogy virágládák helyeznek el. Mikor és hol találkozhatunk ezekkel a forgalomlassító ládákkal?
– Hasonló ládákat tervezünk a Katona József utcában, erre az előterjesztésem nyomán már megszületett a képviselő-testületi döntés. A tervek elkészülte után, és amint az időjárás lehetővé teszi, megtörténik a kihelyezésük is.
– Visszatérnék az utakhoz. Tavaly ismét pályázott az önkormányzat 1+1-es útfelújításokra. Ha jól emlékszem, 12-13 utca szerepelt a pályázatban. Lehet tudni, hogy hány utcában nyert a település, illetve nyertünk-e egyáltalán?
– Az elmúlt évben valóban pályáztunk több utca felújítására, de sajnos csak két esetben nyertünk. Az Arany János utcára a képviselő-testület már kiválasztotta a vállalkozót, de a másik, a Nyár utcára vonatkozóan még tart a terveztetés. A Nyár utcában nemcsak az utca burkolata újul meg, hanem parkolókat is kialakítunk. Az árkok befedésével zárt csapadékvíz-elvezetést valósítunk meg, valamint sor kerül a járda felújítására is. A Bartók B. u.–Bajcsy-Zs. u.–Baross G. utca találkozásánál lévő (a korábbi olajkútnál) csomópont felmérésére is megrendelést adott a képviselő-testület. Ha megkapjuk az építési engedélyt, el lehet indítani a közbeszerzést a következő feladatokra:
– az Árpád u.–Bajcsy-Zs. u. közötti út és híd építése
– a Hegyalja u.–Diósdi utcai körforgalom építése
– a Dózsa Gy. utca felújítása a Patak utcától a Munkácsy M. utcáig
– a Bajcsy-Zs. u.–Bajor G. u.–Őrház utcai körforgalmi csomópont építése.
Rengeteg feladat áll előttünk, amelyek végrehajtásához a forráson kívül nagyon nagy szükség lesz minden törökbálinti polgár támogatására és megértő türelmére.

K.I.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!