Kerthelység

2009. jan 30.

Ünnepek utáni méregtelenítő böjt

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

A karácsonyi, újévi „nagyevős” és ivós hetek bizony alaposan megterhelik emésztőrendszerünket. Ezért jót tesz a szervezetnek egy-egy rövidebb-hosszabb ideig tartó méregtelenítő kúra, ami nemcsak testi megújulást eredményez: a mérgező salakanyagok eltávolítása mellett számos betegség megelőzésének is a leghatásosabb módja.
A szervezet méregtelenítése nem új keletű: már eleink – a vallási előírásokban kijelölt böjti időszakokon túl – is gyakran beiktattak néhány koplaló napot. Ilyenkor a mindennapokon fogyasztott táplálék – hús, hal, tojás – helyett elsősorban csak kevés kenyeret és szárított növényekből készült étkeket, valamint enzimekben gazdag csírázó magvakat fogyasztottak, amelyekről azt tartották: megvédik őket a betegségektől. Az ókor nagy orvosa, maga Hippokratész is a leghatékonyabb gyógymódnak tartotta az időszakonkénti étel- és italmegvonást.

Csak óvatosan!
Bármennyire is jótékony hatású a méregtelenítő böjt, bizonyos esetekben tilos. Egy-két napos gyümölcs- és lékúrát ugyan bárki beiktathat havonta, kéthavonta, azonban hosszabb idejűre (kéthetes, tíznapos) csak a „makkegészségesek” vállalkozzanak. Szintén nem ajánlott kúrába fogni annak, aki influenzás vagy súlyosabb, például cukor-, szív- vagy daganatos betegségben szenved. Ez utóbbi esetekre számos, szakorvosok által előírt étrendre épülő böjtmódszer van, amelyeket csak folyamatos orvosi ellenőrzés mellett szabad alkalmazni.

Napjainkban a felgyorsult életritmus, az egyre intenzívebb fizikai és szellemi leterheltség, s nem utolsósorban a helytelen – magas cukor-, só- és zsiradéktartalmú, rostszegény táplálkozás – újra a középpontba állította a méregtelenítő böjtöt, aminek, ha szakszerűen végzik, élettanilag számos áldásos hatása van. A szakirodalom szerint a böjt, vagyis bizonyos ételek megvonása segíti és felgyorsítja a számos betegséget kiváltó méreganyagok kiválasztását, a szervezetből való távozását, intenzíven pusztítja a baktériumokat, vírusokat, fokozza a sejtek ellenálló képességét. További előnye, hogy gátolja a savas lerakódást, csökkenti a sejtszövetek sótartalmát, a gyulladásveszélyt, nyugtatja a vegetatív idegrendszert, s erősíti a szervezet immunrendszerét.
A méregtelenítő böjtnek számos variációja ismert. Ilyen például az egyes tápanyagok – például zsíros és vörös húsok – részleges kihagyása az étrendből, valamint a néhány napos, egyhetes gyümölcs-, gyümölcslé- és zöldségleves-, valamint pároltzöldség-kúrák. A gyümölcsökről s néhány zöldségféléről tudvalévő ugyanis, hogy kiváló méregtelenítő. Sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, magas a rosttartalmuk, így kiváló energiaforrások. A bennük lévő pektinek a nehézfémekhez, a rostok pedig a toxinokhoz kötődnek, aminek révén úgymond „kisöprik” a mérgeket a szervezetből.
A gyümölcs- és zöldségkúránál jóval megterhelőbb a szervezetre a teljes, ún. szárazböjt – aminek ideje alatt semminemű étel és ital nem fogyasztható –, azonban mivel ez veszélyes lehet, mielőtt valaki emellett döntene, kérje ki szakember tanácsát.
Néhány napos kúrának azonban bárki nekivághat. A léböjtkúra alatt például csak kifacsart zöldség- és gyümölcsleveket, -leveseket és gyógyteákat (például citromfű, csalán, édeskömény, fagyöngy, csipkebogyó stb.), valamint ásványvizet szabad inni, napi maximum 2,5-3 litert. A gyümölcskúrázók egyfajta gyümölcsből egyazon napon bármennyit fogyaszthatnak. Ezek a módszerek egymással kombinálhatók: például lehet forrásvizet inni édesítés nélküli gyógyteákkal – az említett mértékig –, vagy nyers és roppanósra párolt zöldségeket együtt fogyasztani, sőt a napi böjtös menüt kevés grillezett tőkehallal, sovány szárnyashússal, teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteménnyel gazdagítani. Természetesen a méregtelenítő böjt közben fontos a rendszeres, izzadást kiváltó testmozgás is, mint például a futás, a hosszú gyaloglás, biciklizés (akár szobakerékpározás), hiszen a méreganyagok így a bőrön át el tudnak távozni a szervezetből.
Emellett – figyelmeztetnek a szakemberek – a böjt alatt ajánlott csökkenteni a napi kávéadagot, és – dohányosok esetében – az elszívott cigaretták számát, és teljesen le kell mondani e néhány nap alatt az alkoholfogyasztásról is. A kúra befejeztével pedig ne csapjunk nagy lakomát, hanem fokozatosan, kisebb adagokban vegyük vissza a napi menübe a megszokott szilárd ételeket.

Néhány méregtelenítő gyümölcs és zöldség
Alma: C-vitamint, béta-karotint és energiadús fruktózt tartalmaz, magas rosttartalma miatt hatékonyan méregtelenít, a benne lévő pektin pedig megakadályozza a fehérjék lebomlását a bélcsatornában, gyümölcssavai segítik a toxinok kiválasztását a májból.
Ananász: gazdag C-vitaminban, folsavban, sok benne a kalcium, kálium és a magnézium. A friss gyümölcs antibakteriális hatású, a benne található bromelain nevű enzim a gyomorsavképződést segíti.
Citrom: kiváló tisztító és fertőtlenítő hatású, serkenti az epehólyag és a máj működését.
Grépfrút: sok benne a C-vitamin, a béta-karotin, kalcium, kálium és foszfor, amely alkotóelemei révén serkenti az emésztést.
Körte: magas víztartalmú gyümölcs, amely kitűnő vízhajtó. Sok C-vitamint, rostot, káliumot, pektint tartalmaz.
Narancs: antioxidáns hatású, gazdag C-vitaminban, segít leküzdeni a szabad gyököket. Serkenti az emésztést, csökkenti a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Sárga- és görögdinnye: sok vizet tartalmaznak, ezért nagyon jót tesznek a vesének és emésztőszerveknek.
Szőlő: gazdag antioxidánsokban és minden fajtája erőteljes méregtelenítő.
Cékla: kiváló méregtelenítő, tisztítja a májat és a vesét.
Káposzta: tisztítja a bél nyálkahártyáját.
Sárgarépa: magas bétakarotin-tartalma miatta kiváló antioxidáns, segíti az emésztést, tisztítja a bőrt, javítja a látást.
Spenót: megszünteti a székrekedést, segít regenerálni az emésztőrendszer nyálkahártyáját.
Uborka: természetes vízhajtó hatású.
Zeller: erősen lúgos kémhatása révén a legintenzívebb sejtszövet-méregtelenítő.

Tisztítóleves-receptek
Zöldségleves
Hozzávalók: 40 dkg zeller, 1 kg burgonya, 2-3 fehérrépa, 3 paradicsom, 2 póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, pici rozmaring és majoránna. A zellert, burgonyát, fehérrépát, paradicsomot, póré- és fokhagymát apróra vágjuk, majd a fűszerekkel – só nélkül – kb. 2,5 liter vízben puhára főzzük. Kihűtjük, majd összeturmixoljuk.

Káposztaleves
Hozzávalók: 1 kg fehér káposzta, 30 dkg karfiol, 1 nagy darab zellergumó, 3 szál sárgarépa, 1 nagy piros kaliforniai paprika, 3 paradicsom, 2 szál póréhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 kk. bazsalikom. A zöldségeket kockára vágjuk, majd 2 liter vízben puhára főzzük.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!