Kerthelység

2008. dec 15.

Óvoda- és iskolapedagógusok szakmai tapasztalatcseréje

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Városunk oktatási intézményeiben november első hetei a vendégeskedés jegyében teltek. A Törökbálinti Óvodapedagógiai Napok rendezvénysorozat keretében a törökbálinti óvodák és iskolák pedagógusai látogattak el egymáshoz.

Négy óvoda, a bölcsőde és a két iskola pedagógusi úgy döntöttek, eljött az idő, hogy kicsit közelebbről is megismerjék egymás munkáját. Minden intézménynek lehetősége nyílt a bemutatkozásra. Különleges találkozások voltak ezek, hiszen az óvodák egymás között szinte napi kapcsolatban állnak, és ez a helyzet az iskolákkal is. Arra viszont még nem volt példa, hogy a tanítóknak, tanároknak ilyen szervezett keretek között lett volna lehetőségük bepillantani az óvodai életbe, és viszont. Az óvodapedagógusok is közelről figyelhették meg, mire kell felkészülniük a védőszárnyaik alól iskolába induló gyerekeknek. Mi is belekóstolhattunk a sokszínű programba, és a teljesség igénye nélkül nyújtunk át egy kis ízelítőt.
Az első napon a Bóbita óvoda látta vendégül a kollégákat. A látogatóknak lehetőségük volt részt venni egy komplex foglalkozáson Fürtösné Dóra Ildikó vezetésével. Ezután mód nyílt a szakmai eszmecserére is. Itt az iskolák képviselői elmondták, milyen fontos és jó lehetőség számukra, hogy bepillanthatnak az óvoda „boszorkánykonyhájába”. Hiszen az iskolába érkező kis elsősök legtöbbje a bölcsődében, majd valamelyik óvoda közösségében cseperedik, és készül föl az iskolai életre. Elismeréssel szóltak a kollégák és a gyerekek munkájáról. „Óvodások” és „iskolások” mindannyian egyetértettek abban, hogy a gyerekek egészséges fejlődése, sikeres nevelése csak a családokkal együttműködve lehetséges. Ennek alapvető feltétele a pedagógusok és a szülők közötti bizalom megteremtése és megtartása. Ehhez persze mind a két fél aktív együttműködésére lenne szükség. Az óvodavezetővel arról beszélgettünk, hogy milyen nagy szükségük van a gyerekeknek a rendszerességre, az ésszerű, nem túl szigorú, de következetesen betartott szabályokra. Ha egy gyermeket beíratnak az óvodába, azzal a szülők magukra nézve is kötelezőnek fogadják el az intézmény házirendjét. Ez a rend elsősorban a gyerekek, a közösség érdekeit szolgálja. Jó, ha a gyerekek időben érnek be reggel az oviba, mert így nem maradnak ki a reggeli „szöszmötölésből”, ami a nap egyik legmeghittebb része. Ha a család lehetőség szerint otthon is együtt étkezik, akkor a közösségben sem lesz gond, hogy ebédnél az asztalnál kell ülni együtt a többiekkel. Ha apa és fia este együtt mosnak fogat a tükör előtt, akkor az óvodai mosakodás is egyszerű lesz a kis emberkének. Este pedig, ha a tv-macival bújik ágyba mindenki, akkor reggel nem lesz gond a felkeléssel.
Miért mások a mai gyerekek? Erre a kérdésre is választ kaphattak az érdeklődők Szalai Katalin klinikai szakpszichológus előadásán, és szintén egy előadás keretein belül hallhattak a kompetenciaelvű oktatás óvodai lehetőségeiről.
A Nyitnikék óvoda nyílt napján a foglalkozások előtt az egyik vendég azt mondta, arra kíváncsi, hogyan folyik az élet egy olyan oviban, ahol „mindennek van helye”. Hiszen a város néhány éve épült óvodája kétségkívül a legjobb feltételekkel rendelkezik. Kiderült azonban, hogy a nagy létszámú csoportok miatt itt sem olyan rózsás a helyzet. Az oktatási törvény változása miatt pedig jövőre még ennél is nehezebb helyzetbe kerülnek. Nagy szükség van tehát a tervezett új óvodák megépülésére. Ezzel kapcsolatban az óvodavezetők örömmel beszéltek arról, hogy az új óvodák tervezésénél kikérték az ő szakmai tanácsaikat is.

A Törökbálinti Óvodapedagógiai Napok programjában még egyre sorakoznak az érdekes foglalkozások, előadások, melyek felsorolására e helyütt nincs mód. Biztos azonban, hogy minden résztvevő gazdag tapasztalatokkal tért haza saját intézményébe, és az új ismereteknek jó hasznát veszik majd mindennapi munkájukban, az osztálytermekben és az óvodai csoportszobákban egyaránt.

Egy kis demográfia
A Törökbálinti Óvodapedagógiai Napok kapcsán novemberben alkalmunk volt ellátogatni több városbéli óvodába is. Sajnos a csoportok ma is 120 százalékos feltöltöttséggel működnek. Kíváncsiak voltunk, mire megépülnek az új óvodák, vajon hányan szeretnének majd az újonnan megnyíló intézményekbe járni. Felkerestük tehát Törökbálint védőnői szolgálatát, hogy megtudakoljuk, mi a tendencia, hogyan alakult a születések száma az elmúlt években, és mi várható a közeljövőben. Kissné Gubicza Ilona, a szolgálat vezetője készséggel kalauzolt el a védőnők honlapjára, amelyet a tbvedonok.extra.hu címen találhatnak meg az érdeklődők. Itt minden, a szolgálattal kapcsolatos információ rendelkezésre áll. Itt leltünk rá erre a táblázatra is, amelyből jól látszik, hogy évek óta 150-170 kisbaba születik a városban, tehát bőven lesz utánpótlás az óvodákban és az iskolákban. És akkor az újonnan beköltöző családokkal még nem is számoltunk!

Ny.E.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!