Kerthelység

2008. dec 15.

Rosa Canina – a Sub Rosa zenekar első lemeze

Írta: admin Kategória: INTERJÚ| KULTÚRA

Aki  egy kicsit is odafigyel Törökbálinton a kulturális eseményekre, annak nem cseng idegenül a Sub Rosa név. A zenekart – a név ugyanis egy zenekart takar – Starzynski Zsolt alapította 1999 áprilisában. Az alkalmi társaságnak indult együttes annyira belemelegedett a munkába, hogy a zenekarvezető úgy gondolta, több is van a „bennük”, mint egy-két koncert, ezért a törökbálinti katolikus ifjúsági közösség zenélni tudó és szerető tagjaival kiegészülve elkezdték a zenekar építését, szépítését.

A zenekar neve egy latin kifejezés, szó szerint azt jelenti: „rózsa alatt”. A rózsa az ókorban a hallgatás, titoktartás jelképe volt, s ami „rózsa alatt” volt, titkos, bizalmas jelentőséggel bírt. Ámor a hallgatás istenének, Harpokrátésznak egy szép rózsát ajándékozott, hogy ne árulja el Venus istennő beszélgetéseit, tetteit. Régi várakban, kastélyokban ma is lehet látni ún. sub rosa szobákat.
Az együttes kezdetektől fogva középkori zenét játszik, ­amellyel Zsolt angliai kint tartózkodása alatt ismerkedett meg. Azóta kutatja a különböző kottákat, keresi a még fellelhető dallamokat. A dalok írása viszont nem könnyű dolog, ugyanis a középkorban jellemzően csak az énekszólamot jegyezték le, minden más a zenekar agyából pattant ki. Előfordul persze, hogy más középkori zenekarok által játszott dalokat „lopnak” el, de ezeket is megpróbálják saját képükre formálni.
A középkori zenéhez korabeli hangszerek és jelmezek kellenek. A korszak jellegzetes hangszereit, a sípokat, dudákat, tekerőket és a hegedű ősét, a fidulát kisebb előtanulmányok után szerezték be hangszerkészítőktől. A jelmezeket pedig egy törökbálinti varrónő készítette, a zenekarvezető hosszas tanulmányai után.
A zenekar leginkább várjátékokon öregbíti településünk hírnevét, de nemrégiben egy latin nyelvű konferencián is felléptek Szegeden külföldi vendégek előtt.
Aki élőben szeretné megtekinteni a zenekart, az mindenképpen látogasson el a cseszneki várjátékokra, de egyéb várjátékokon is találkozhat velük. Aki pedig otthonában szeretne kellemes középkori hangszeres muzsikát hallgatni, megvásárolhatja a zenekar novemberben megjelent első cd-jét, amely a Rosa Canina nevet viseli. A cd megrendelhető, illetve néhány szám erejéig meghallgatható a www.sub-rosa.hu oldalon, de a Munkácsy Mihály Művelődési Ház és a Baross utcai BAM trafik is értékesíteni fogja a hanghordozót, amely szép karácsonyi ajándék is lehet.

N.G.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!