Kerthelység

2008. dec 15.

Pirula hétköznapi bánatokra

Írta: admin Kategória: KULTÚRA

Budaörsi Játékszín – színház a szomszédban

„Nem csak kenyérrel él az ember.” Gondoljunk erre akkor is, amikor a közelgő ünnepek előtt azon tanakodunk, mit is vegyünk ajándékba a feleségünknek, férjünknek, barátunknak vagy éppen az anyósunknak! Van egy ötletem azok számára, akik idén a szokásos „meglepetések” helyett valami igazán személyre szóló figyelmességgel szeretnék megörvendeztetni szeretteiket.

Ajándékozzunk színházjegyet! Igaz, kicsit több szervezéssel jár, mint egy új sálat a nyakunk köré kanyarítani vagy beakasztani a szekrénybe a sokadik unalmas mintájú nyakkendőnket, de higgyék el, megéri!  Nem is kell olyan messzire mennünk, hiszen itt van egy jó kis színház a szomszédban.
Július óta új vezetője van a Budaörsi Játékszínnek Salamon Suba László személyében, aki több darab rendezője is. Azóta lassú, de érezhető változás kezdődött a színház életében. Bár négy hónap színházi viszonylatban nagyon rövid idő, mégis több új darabot is bemutatnak ebben az évben. Molnár Ferenc Liliom című darabjának nagysikerű előadása után novemberben került először színre Márai Sándor Füveskönyve. Ha valaki olvasta a könyvet, és netán kétségei támadnának a színpadi változatot illetően, azt bátran megnyugtathatom. A „hétköznapok történéseiből leszűrt bölcsességek” a három szereplő – két férfi és egy nő – életének eseményei, érzései közé vannak felfűzve, mint egy színes gyöngysor. A párbeszédekbe szépen illeszkednek Márai mély értelmű életbölcsességei, de még mielőtt nagyon elszomorodnánk, egy másik szemszögből szemlélve már talán meg is mosolyogjuk önmagunkat. Az élő zongorajáték és a sanzonok pedig csak tovább színesítik a képet, amelyet az elénk tartott tükörben láthatunk. Salamon Suba László szavaival élve: olyan ez a darab, mint egy pirula, amit beveszünk, de csak később hat. A rendező szerint fontos, hogy az életünket tudatosan éljük, hogy a testünk és a szellemünk egységben legyen. Ha valamit igazán sikerült megértenünk vagy jól véghez vinnünk, tapasztalatunkat adjuk tovább, hogy más is okulhasson belőle! Ehhez ad kiváló segítséget a Füveskönyv előadása.
December újdonsága a Micimackó. Reméljük, saját bölcsességeivel ő is segít majd a gyerekeknek, és nekünk felnőtteknek is, eligazodni a világ dolgaiban.
Későbbre is tartogat meglepetéseket a színpad. December 21-én az Aucasin és Nicolette című ófrancia széphistóriát mutatják be. Jövőre pedig A sors bolondjai című négyszereplős vígjátékot próbálják majd a színészek, de tervben van még egy zenés produkció Tóth András ifjú rendező „vezényletével”. Török Ferenc (a Moszkva tér című film rendezője) pedig egy zenés bohózatot rendez majd Budaörsön, méghozzá élő zenével.
Könnyű dolgunk van tehát, ha szeretteinknek, barátainknak igazi szívmelengető, nevetős-sírós élményt szeretnénk adni karácsonyra. A jegypénztárban is gondoltak az ajándékozó kedvű vendégekre. Itt utalvány formájában vásárolhatók jegyek, amelyek aztán szabadon beválthatók.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!