Kerthelység

2008. ápr 30.

Elő a kerékpárokkal!

Írta: admin Kategória: GYEREKSAROK| SPORT

Végre itt a jó idő, és előkerülhetnek a bringák a garázsból! Egy kis pumpálás, olajozás, és máris tekerhetünk! Sajnos mi itt, Törökbálinton nem állunk túl jól, ami a kerékpár utakat illeti, de a csendesebb utcákban azért élvezetes a kerekezés.

Ne felejtsd el, hogy a forgalomban a KRESZ szabályai a biciklistákra is vonatkoznak, és hogy egy jó bukósisakra csak egyszer van szükség, amikor esel egyet, de akkor nagyon! Tudtad, hogy már 1889-ben egy Borbély György nevezetű 29 éves tordai (Torda egy kis falu Erdélyben) tanárember kerékpáron tette meg az utat Párizsig és vissza? 4300 kilométert! Pedig akkor még sem a drótszamarak, sem az utak nem voltak olyanok, mint most! Persze azóta rengeteget fejlődött a kerékpár, és mára se szeri, se száma a különböző típusoknak.

Tudtad-e, hogy az 1400-as évek végén készített terveiben Leonardo da Vinci olasz festő, feltaláló és polihisztor fantasztikus találmányai között szerepel a bicikli, a tank, az ejtőernyő terve is, az önjáró automobil ősétől a tengeralattjáróig és a helikopterig bezárólag?



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!