Kerthelység

2008. dec 15.

A város disznója

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Egyesületek Napja

Évek óta hagyomány Törökbálinton, hogy a település vezetői december első szombatján megköszönik a helyi civil szervezetek és egyesületek egész éves munkáját. Az immár hetedik alkalommal megrendezett Egyesületek Napjának legkiemelkedőbb eseménye a falu disznójából a város disznójává lett állat levágása, feldolgozása és a disznótoros elfogyasztása.

A decemberinek egyáltalán nem mondható napsütéses szombaton már reggel hét órakor megérkezett a művelődési ház udvarára a feldarabolt disznó, hogy a különböző egyesületek képviselői – ki-ki a maga ízlése szerint – ízletesebbnél ízletesebb disznótoros ételeket varázsoljanak az asztalokra. A korán érkezők már a déli harangszó előtt megkóstolhatták a frissen sült disznócombot, de a később érkezők sem maradtak éhen. A délutáni órákban folyamatosan szolgálták fel a különböző étkeket. Volt savanyú máj, orjaleves, toros káposzta, kolbász és persze az elmaradhatatlan véres és májas hurka. A tudósító – csak és kizárólag a cikk hitelessége kedvéért – mindegyik fogást megkóstolta, és bátran állítja, hogy minden étel nagyon ízletes volt.
A hosszúra nyúlt ebéd után köszöntötték a csoportokat. Elsőként a törökbálinti Wushu és Shaolin Kung Fu Egyesület tartott rövid, de annál látványosabb bemutatót, melyet a Napsugaras Ősz Tánccsoport produkciója követett. Ezután adta át a Turai István polgármester az éves elismeréseket a szervezeteknek. A díjak átadása után megköszönte a közreműködők munkáját, és ezután a gyermekek nagy örömére a Mikulás is megérkezett a művelődési házba.
Gyorsan eltelt a nap, köszönhetően a finom falatoknak, a szép időnek és a remek hangulatnak, ami éppúgy érdeme a szervezőknek, mind a látogatóknak. Az esemény talán egy valakinek nem tetszett, a disznónak, bár lehet, hogy ha tudta volna, milyen rendezvény látogatóit örvendezteti meg, talán ő is szívesebben feküdt volna kés alá.

Az év művészeti csoportja
1. Lendvai Károly Férfikórus
2. Gyémántkút Mazsorett Egyesület
3. Hagyományőrző tánccsoport
Az év legeredményesebb sportszervezete
1. TTC Yama Karate szakosztálya
2. Törökbálinti Wushu és Shaolin Kung Fu Egyesület
3. Törökbálinti Életmód és Tömegsport Egyesület, a TTC labdarúgó-szakosztály és a TTC extrémsport-szakosztály
Az év legaktívabb civil szervezete
1. Munkácsy Mihály Nyugdíjas Klub
2.  Svábegyesület
3. Vasút utcai Egyesület

N.G.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!