Kerthelység

2008. nov 17.

Keszthelyi Rezső: Hasonmások

Írta: admin Kategória: KULTÚRA

ORPHEUSZ-KÖNYVEK

Keszthelyi Rezső költészete olyan módon egyedülálló, tárgyszerűségében és „időtlenségében” megformált, mint egy természeti képződmény, amely „szemlélőjével” egészül önmagává – mint a fák, a tenger… mint a lüktetést egyszer s mindenkorra megőrző kövületté dermedt láva.

A dús vegetációjú szépségében és szikár kopárságában, eleve adott paradox voltában megidézett világ azt a valóságot jelenti, amely – ahogy Keszthelyi írja – „…nemcsak személyes, véletlenszerű és egyszerű, amelyhez nem csupán újra meg újra elképzelt fogalmakkal és elhagyható érzelmekkel tartozom, hanem valamiféle állandó, személytelen és leélhetetlen anyagszerűséggel”.
Ebben a valóságban a dolgok egyidejűleg kizárólag önmagukkal azonosak, és tárgyiasságukban személyessé, líraivá lényegültek, legyenek azok küszöbök, ökörnyálak, edények, takarók, kora ősz gyűjtötte fecskék, szárukra törött dáliák nehézfonnyadású fejei; a tárgyak kép nélküli képzelete, finoman hisztérikus zavara. A természetes költői hang és a stilizáltság belső erőtere szerint rendeződő, végsőkig érlelt darabok egyfajta „távolságtartó” katarzis ritka élményét nyújtják.
Ezt a költészetet nem jellemzik nagy szavak, sem nagy lendületek. Dinamizmusa lassú, olykor alig-alig mozgó, de megakaszthatatlan: mintegy a csendes tenger és a csigaház vonalának ismert és mégis meglepő dinamizmusa. Keszthelyi Rezső költeményei mészkő kemények, mint a csigaház – s szinte mindegy, lakják-e vagy lakták, hiszen ha lakják, majd nem fogják, s ha nem lakják, mindig érezni volt lakóit.

Hajdu Ferenc

A könyv megvásárolható az Orpheusz Kiadónál
(Budapest VI. Bajza u. 18.) és az Írók Boltjában
(Budapest VI. Andrássy út 45.).



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!