Kerthelység

2015. dec 20.

Feltőkésítés!

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Az Új Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. Évi V. Tv. (Ptk) 3:161.§. (4) bekezdése arról rendelkezik, hogy a hatálybalépés után alapított Korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéjének minimálisan 3 millió forintnak kell lennie. A korábban alapított cégekre, melyek törzstőkéje nem éri el a 3 millió forintot, eltérő szabályok vonatkoznak.

Azok a Kft-k, melyek az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépése előtt alakultak, és törzstőkéjük mértéke nem éri el a 3 millió forintot, hisz a korábbi szabályozás a törzstőke minimumot 500.000 Ft-ban szabályozta, a jogszabály átmeneti türelmi időt engedélyezett a feltőkésítésre. A határidő 2016. március 15.  Ez azt jelenti, hogy ezek a Kft-k kötelesek törzstőkéjüket megemelni, egyesülni, átalakulni stb. Tehát sokféle megoldás létezik a tőkeinjekció biztosítására.
Közkedvelt a cégek körében az apport alkalmazása. Erre vonatkozó szabály, hogy amennyiben az apport mértéke eléri a törzstőke felét, akkor azt az alapításkor rögtön szolgáltatni szükséges. Ellenben ha nem éri el ezt a mértéket, akkor legkésőbb a cégbejegyzést követő 3 éven belül kell szolgáltatni. Ezek az alapításkori szabályok a törzstőkeemelés esetére is alkalmazhatóak. A feltőkésítés könnyítésére adódik egy másik lehetőség is, miszerint megtehető, hogy a pénzbeli befizetés teljesítése egy későbbi időpontban történhessen meg.
Ennek vannak azért hátrányai is. Pl. amíg a törzsbetét nincs szolgáltatva, nem fizethető egyik tagnak sem osztalék, illetőleg a tagok a még nem teljesített vagyoni hozzájárulásuk erejéig helyt kell állniuk a társaság tartozásaiért.
Amint látják, többféle lehetőség létezik. Az a fontos, hogy még idejében számoljanak a cégek ezzel a kötelezettséggel. Néhány cégbíróság már kérést juttatott el az ügyvédi kamarákhoz, hogy az ügyvédek is próbáljanak tenni azért, hogy ne az utolsó pillanatban érkezzen a cégmódosítások zöme. Óriási leterheltséget jelentett ugyanis a cégbíróságok számára a legutóbbi kötelező módosításkor kialakult utolsó utáni pillanatban kicsúcsosodott dömping, mely gyakorlatilag megbénította mind a cégbíróságok, mind az ügyvédi irodák működését (és nem utolsósorban az ügyfelek számára többszörös munkadíjakat hozott).



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!